loader
Foto

„Ora zero” ne prezintă „O stea căzătoare: Columbia”, la TVR 1

Ce a fost înainte de ora 09:00:18 (Texas, SUA), în ziua de 1 februarie 2003? Înainte de momentul în care naveta spaţială Columbia s-a dezintegrat? Aflăm sâmbătă, 31 martie, ora 22.00, la TVR 1, când începem numărătoarea la „Ora Zero”!

 

După o misiune de 15 zile, 22 de ore şi 17 minute, naveta spaţială Columbia, cu şapte membri la bord, trebuia să aterizeze la ora 9.16, la baza din Florida. Toate manevrele premergătoare intrării în atmosferă au decurs normal şi nimic nu anunţa dezastrul ce avea să urmeze. Şi totuşi, la reintrarea în atmosferă, cu 16 minute înainte de aterizarea la Cape Canaveral, naveta Columbia s-a dezintegrat şi s-a prăbuşit în flăcări deasupra statului Texas. Toţi cei şapte membri ai echipajului au murit!

(oar_w460) Ora zero C

Columbia reprezenta cea mai complexă maşinărie zburătoare de până atunci: era lansată ca o rachetă, stătea pe orbită ca o navă spaţială şi ateriza ca un avion.

Martori oculari susţin că au fost observate mai multe dâre luminoase din direcţia Columbiei, lucru total neobişnuit. Apoi, de la sol, s-a putut observa cum naveta se dezintegra. Minute în şir, pe cerul Texas-ului, Columbia s-a rupt în bucăţi din ce în ce mai mici.

(oar_w460) Ora zero C

Columbia a fost prima navetă spaţială a NASA, prima ei misiune desfăşurându-se între 12 şi 14 aprilie 1981. Până la 1 februarie 2003, naveta fusese folosită într-un număr de 28 de misiuni.

(oar_w460) Ora zero C

În episodul „O stea căzătoare: Columbia”, documentarul Ora Zero reconstituie ultima oră de zbor, sâmbătă, 31 martie, ora 21.00, la TVR 1.

(oar_w460) Ora zero C

În următoarele episoade vom vedea, la Ora zero vom urmări ultima oră dinaintea capturării lui Saddam Hussein, a atentatului asupra Papei Ioan Paul al II-lea, masacrului de la Colegiul Columbine, atentatului terorist din Bali, atentatelor de la 11 septembrie, masacrului familiei regale nepaleze etc. În fiecare sâmbătă, de la ora 22.00, şi în reluare, duminică, de la ora 19.00, la TVR 1.

 
“Punctul Critic”, ediție specială din zonele cele mai afectate de inundații, un duplex București-Galați

TVR1 transmite miercuri, 25 septembie, de la ora 18:30, o ediție specială a emisiunii „Punctul critic” dedicată situației din județele Galaţi şi ...

Istoria bijuteriei, la ”Locuri, oameni și comori”

Istoria bijuteriei, la ”Locuri, oameni și comori”

publicat: Marţi, 24 Septembrie 2024

Primele dovezi că omul se împodobea, vin de acum zeci de mii de ani, pe când bijuteriile erau șiraguri de scoici, de dinți de animale, ...

Investiţiile în patrimoniu atrag turiştii

Investiţiile în patrimoniu atrag turiştii

publicat: Marţi, 24 Septembrie 2024

O nouă ediție ”Investiți în România!” dedicată patrimoniului național vă așteaptă pe TVR Internațional, marți, 24 septembrie, de la ora 21:00.