loader
Foto

Pentru ”Patrie, Neam și Rege”

PROMO

”Regele avea un legământ cu țara și o educație care nu îi permiteau nicio secundă să uite acest lucru.” (”Ultimele convorbiri cu Regele Mihai”, Bogdan Șerban-Iancu, 2019). Ne amintim personalitatea Regelui Mihai în ediţia specială "Ora Regelui" din 5 decembrie. Bogdan-Şerban Iancu ne invită să-i fim alături la TVR 1 joi, 5 decembrie, de la ora 11.00.

 

În același volum, generalul de flotilă aeriană Ioan Dobran, își amintea: ”Deseori, gândul mă poartă în urmă, când am depus jurământul de ofițer în fața Regelui. Eram promoția care urma să înfruntăm inamicul imediat după terminarea școlii. (...) Încă de atunci, din focul încleștărilor, ne întrebam între noi câteodată, cum poate duce povara atât de grea a țării pe umerii săi prea tineri și cu o lume ostilă în jur. A reușit. Apoi a plătit”, destăinuia generalul, ultimul pilot de vânătoare supraviețuitor din Al Doilea Război Mondial.

(w882) Ora regelu

Ca o simplă și emoționantă declarație de apartenență, Regele Mihai spunea, într-un interviu acordat realizatorului Bogdan Șerban-Iancu, în anul 2011, că toată viața a rămas militar. Suveranul alungat de Partidul Comunist nu s-a simțit nici mai puțin român. După jumătate de secol, la propunerea guvernului, a pornit fără ezitare în Europa și în Statele Unite, folosindu-se de statutul unic de fost șef de stat din război, pentru a convinge lumea că locul nostru e în NATO. Precum Regina Maria, la Conferința de Pace de la Paris, Regele Mihai, 100 de ani mai târziu, și-a pus țara pe harta importantă a națiunilor. De atunci, neîncetat, atât Regele Mihai, cât și Familia Regală, au dus o intensă luptă diplomatică în interesul țării.

(w882) Comandamen

Majestatea Sa Margareta a vizitat de curând Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est al NATO de la Sibiu. În fortăreața din mijlocul orașului, sunt planificate activitățile forțelor terestre ale Organizației Nord-Atlantice din România și din Bulgaria.

(w882) Comandamen

Este al zecelea și cel mai nou centru de acest fel din Europa, pregătit să îndeplinească misiunile de descurajare a oricărei amenințări și de creștere a siguranței flancului estic al alianței. Ca în fiecare dintre aceste structuri, și personalul celei de la Sibiu este multinațional, reunind militari din 17 țări.

(w882) Comandamen

Vizita Principelui Radu în Republica Polonă s-a desfășurat în orașele Bydgoszcz, Międzyrzecz, Wrocław și Łambinowice. Alteța Sa Regală a fost întâmpinat la 3rd NATO Signal Batalion, dar și la Brigada 17 Mecanizată a Poloniei, marea unitate militară istorică, legată de România și de Familia Regală. Alături de autoritățile poloneze din Łambinowice, Principele Radu i-a comemorat pe cei 2606 soldați români, căzuți în Primul Război Mondial, între anii 1916 și 1919, pentru “Patrie, Neam și Rege”.

(w882) Alteța Sa

Pe lângă caracterul militar, vizita s-a extins și în plan economic, 40 de reprezentanți ai unor companii românești și poloneze din domenii precum IT, mass-media, agricultură, medicină, telecomunicații, construcții, ecologie, luând parte la cea de-a șasea ediție a Forumului Silezia – România. Despre importanța și urmările acestor întâlniri, aflăm în interviul realizat de Bogdan Șerban-Iancu, la întoarcerea din Polonia a Alteței Sale Regale Principele Radu.

(w882) Ora regelu

Alergând sau pedalând pe bicicletă, peste o mie de voluntari Invictus poartă ștafeta din oraș în oraș, pe trei trasee ce însumează 3500 de kilometri. Culorile drapelului național se reunesc, în fiecare an, de Ziua Armatei, în Carei, la Monumentul Ostașului Român. Prima oprire simbolică a voluntarilor este întotdeauna la Palatul Elisabeta.

(w882) Ora regelu

Ca și Ștafeta Veteranilor care cinstește memoria eroilor români prin intermediul sportului și promovează spiritul Invictus, ”de neînvins”, Duatlonul Regal de la Curtea de Argeș este altă întrecere sportivă care marchează o dată importantă – 11 noiembrie, ziua în care se punea capăt Primului Război Mondial, dar și Ziua veteranilor din teatrele de operații.

(w882) Principesa

A șasea școală superioară militară din Europa a fost înființată în anul 1889, la București. Universitatea formează în prezent ca experți militari în folosul structurilor de apărare, ordine publică și siguranță naționala, aproape două mii de studenți, anual, veniți de la licee militare, dar și din viața civilă.

(w882) Principesa

Majestatea Sa Margareta a făcut cunoștință cu profesorii și cu studenții Universității de Apărare ”Carol I”. La Departamentul Regional de Management al Crizelor și Operații Multinaționale, acreditat de NATO, care funcționeazaă în cadrul Universității studiază, în limba engleză, cursanți militari din diverse țări ale lumii.

Armata poloneză are un program prin care unitățile militare înființate după 1945 preiau tradiția celor de dinainte. Ca atare, Batalionul Logistic al Brigăzii 17 Mecanizate a Armatei Poloniei a primit numele “Regele Carol al II-lea al României”. În memoria bunicului său, cu șapte ani în urmă, Custodele Coroanei române a fost numită Protectorul Drapelului de luptă al acestei unități militare, una dintre cele mai mari din Polonia, cu echipament modern, antrenată să răspundă amenințărilor militare și non-militare în țară și în străinătate, având la activ misiuni în Irak și Afghanistan.

O pagină semnificativă din istoria relațiilor diplomatice româno-poloneze este cea din 28 iunie 1937, când Regele Carol al II-lea al României a preluat conducerea onorifică a Regimentului 57 Infanterie. Într-o ceremonie la care a participat și fiul sau, Mihai, Regele Carol al II-lea a decorat drapelul regimentului cu cel mai vechi ordin de război al țării, ”Mihai Viteazul”, Clasa a III-a. Instituit de Regele Ferdinand, în anul 1916, acesta a fost acordat pentru eroismul dovedit pe câmpul de luptă, în timpul Primului Război Mondial, unui număr de 315 ofiţeri români. L-au primit generalii Constantin Prezan, Alexandru Averescu, Eremia Grigorescu, Gheorghe Mărdărescu și, de asemenea, comandantul Suprem al Armatei Franceze, Generalul Joseph Joffre care a fost primul ofițer străin decorat cu Ordinul Militar Mihai Viteazul clasa I.

(w882) Ora regele

Cavalerii Ordinului au slujit cu credință și cu devotament țara și pe regele lor. Ei țin aprinsă necontenit candela de la mormântul Regelui Ferdinand I, aducându-i omagiu în ziua nașterii sale, pe 20 iulie. Rând pe rând, cavalerii au plecat dintre noi, dar urmașii lor îi comemorează pe 8 noiembrie, în ziua Arhanghelilor Mihail și Gavril, la Biserica Mihai Vodă din București.

Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” nu lasă să piară această tradiție, aducând în atenția contemporanilor momentele de glorie ale istoriei noastre.

***

Prezintă: Bogdan Șerban-Iancu

Editor de imagine: Nicolaie Cernat

Producător: Lidia Voicu

Realizatori: Bogdan Șerban-Iancu, Adelina Dumitrescu, Diana Ilica

***

Program de difuzare:

TVR 1 – joi, 5 decembrie 2024, ora 11.00

TVR Internațional – joi, 5 decembrie 2024, ora 19.00

TVR Moldova – joi, 5 decembrie 2024, ora 16.00

***

Surse foto: romaniaregala.ro și asociatiaferdinand.com

 

 

Tag-uri: Ora Regelui, TVR 1
 
Scrie ce nu-ți dorești și lista îți schimbă viața

Vine o vreme când îți revizuiești proiectele de viață. Descoperi odată cu vârsta ce ai învățat, ce ai pierdut și te întrebi după ce mai alergi. ...

Marius Popa: „Faptele bune ar trebui să rămână... acolo, cumva, în spatele cortinei”

Jurnalişi, vedete, oameni de televiziune povestesc, în cadrul campaniei TVR „Zi-le de Sărbătoare”, despre Crăciunul copilăriei lor, despre ...

Botezul Domnului Iisus Hristos

Botezul Domnului Iisus Hristos

publicat: Luni, 06 Ianuarie 2025

Astăzi, 6 ianuarie, este sărbătorit botezul Mântuitorului Iisus Hristos în apa Iordanului, sărbătoare cunoscută în popor sub denumirea de ...