loader
Foto

”Ora Regelui”: vizită regală la Chișinău | VIDEO

PROMO

”Ziua de astăzi face legătura între generații, între compatrioți, între culturi și aspirații. Coroana, limba și credința sunt constante ale poporului nostru” , a declarat Majestatea Sa Margareta audienței invitate la Academia de Științe a Republicii Moldova. Despre a douăzecea vizită a Familiei Regale în Basarabia, în ultimele două decenii ați aflat sâmbătă, 2 decembrie, la TVR 1, începând cu ora 14.30.

 

(w882) Academia d

Custodele Coroanei române și Principele Radu s-au aflat, anul acesta, atât în Regatul Suediei, în luna martie, cât și în Regatul Spaniei, în luna septembrie, vizite în care au susținut aspirațiile Moldovei, tocmai în perioada în care celor două state le-a revenit Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

(w882) Margareta

”Securitatea UE și NATO la frontiera de est. O perspectivă românească” a fost tema pe care Majestatea Sa a lansat-o în dezbatere la Institutul Suedez de Afaceri Internaționale din Stockholm și mai apoi la Institutul Regal Elcano din Madrid.Pledoaria regală a atras atenția asupra pericolelor la care e expusă țara care, aflată la limita estică a continentului, este totuși una europeană, care respectă valorile și principiile Uniunii.

 

Majestatea Sa a amintit faptul că diversitatea țărilor din familia europeană reprezintă însăși esența alianței, în ea constând puterea acestei uniuni. Moldova este prea puțin cunoscută pe continent, un motiv în plus pentru Custodele Coroanei române să își asume ca scop, atât cu sprijinul Guvernului României, cât și cu sprijinul Guvernului Republicii Moldova, acela de a fi siguri, că țara nu este mistuită de tragedia care afectează Ucraina, că guvernul ei reformist este sprijinit în atingerea obiectivului său și că cetățenilor din Moldova li se permite să-și decidă viitorul.

(w882) Maia dand

La ”Ora Regelui” veți fi martorii efortului Familiei Regale în susținerea pe care o acordă Republicii Moldova de a se alătura Uniunii Europene. Președintele Maia Sandu a semnalat într-un discurs susținut la Adunarea Generală a ONU că guvernul său se luptă zilnic cu încercările de destabilizare și cu sărăcia. Doamna Maia Sandu i-a confirmat și Majestății Sale pericolele interne, dar mai ales externe, care amenință Basarabia.

În întâlnirea de la Chișinău, Majestatea Sa Margareta a informat-o pe Excelența Sa doamna cu Maia Sandu despre stadiul întâlnirilor avute cu șefi de stat și de guvern cărora le-a expus importanța statului moldovean.

(w882) Universita

Vizita regală la Chișinău a avut în vedere cele mai înalte medii: Banca Națională a Republicii Moldova, Academia de Științe a Moldovei și Universitatea de Stat în care Familia Regală a avut un dialog deschis și profund cu studenții moldoveni. Reunificarea țării, programul Familiei Regale și rolul său în societatea de azi, în România, au fost unele dintre subiectele de interes pentru tinerii prezenți, precum și pentru studenții pe care Majestatea Sa și Principele Radu i-au întâlnit în celelalte țări europene.

(w882) Bnaca Mold

”De fiecare dată când merg în Moldova mă simt ca acasă”, a spus Majestatea Sa, de-a lungul anului,  tuturor oficialilor. ”Și de când ocupația sovietică a dispărut, istoria, limba și tradițiile noastre comune înfloresc din nou, la fel ca amintirea Regelui Ferdinand, străbunicul meu, care a pecetluit crearea României unite la sfârșitul Primului Război Mondial.”

Moldova are un susținător cu o mare influență, în persoana Majestății Sale. De altfel, legăturile diplomatice dintre România și regatele europene vizitate de Custodele Coroanei române sunt puternice. Ele datează din anul 1881, în timpul Regelui Carol I al României, în cazul Regatului Spaniei, și din 1916, în timpul Regelui Ferdinand, în cazul Regatului Suediei. De asemenea, Familia Regală a României se înrudește cu familiile din ambele monarhii europene. Deseori, Majestatea Sa aduce aminte de faptele strămoșilor săi, ca și de angajamentele tatălui, Regele Mihai, luate față de țară.

”Nu văd în gestul vostru de astăzi o recunoaștere a meritelor personale, ci un respect al trecutului, o prețuire a prezentului și o speranță a viitorului.”, a mai spus Majestatea Sa Margareta în Cuvântul de la Academia de Științe a Republicii Moldova.

(w882) Bogdan Ser

Sâmbătă, pe TVR 1, realizatorul Bogdan Șerban-Iancu a prezentat o ediție ”Ora Regelui” de dincolo de Prut, despre legătura dintre Coroana Română și oamenii cu care împartășim limba și istoria neamului.

***

Program de difuzare:

TVR 1 – sâmbătă, 2 decembrie 2023, ora 14.30

TVR Internațional – sâmbătă, 2 decembrie 2023, ora 16.30

TVR Moldova – joi, 7 decembrie 2023, ora 16.00

***

Echipa emisiunii:

Imagine: Mihai Covrig, Grigoruț Stoica

Editor de imagine: Nicolaie Cernat

Producător: Lidia Voicu

Realizator:  Bogdan Șerban-Iancu

***

Sursă foto: romaniaregala.ro

 
„Oedipe”, sub bagheta lui Tiberiu Soare, și spectacole de muzică clasică și arte vizuale, între atracțiile Festivalului „Enescu” 2025

Peste 4.000 de artiști vor fi prezenți la București, între 24 august și 21 septembrie, cu ocazia celei de-a XXVII-a ediții a Festivalului ...

Despre Iuliana, cu drag...

Despre Iuliana, cu drag...

publicat: Miercuri, 22 Ianuarie 2025

Gânduri frumoase şi vorbe alese merg către vedeta TVR la aniversarea celor 25 de ani de carieră în televiziune. Ultima parte a „Galei Iuliana ...

Eșecul și lecțiile lui: Cum te ajută greșelile să ajungi la succes

Într-o lume obsedată de premii și câștiguri, concentrată pe triumf rapid, uităm să învățăm din greșeli și să avem răbdare cu noi. Asta dacă ...