PROMO
Interpretul a fost invitatul lui Mircea Dinescu la Politică şi delicateţuri , duminică, 3 mai.
Ediția este disponibilă online pe TVR+
Difuzată în această duminică de la ora 15.20, Politică şi delicateţuri aduce un alt invitat la masa lui Mircea Dinescu, dar şi un nou regal culinar. Poetul îl aşteptă, în ediţia din 3 mai a emisiunii, pe Gabriel Cotabiţă, cu ingredientele pregătite pentru o masă bogată, căci gătitul este, pentru el, o formă de terapie. Politică şi delicateţuri poate fi urmărită la TVR 1, TVR HD şi online, pe TVR+.
„În loc să te internezi la un sanatoriu de boli nervoase, mai bine găteşti”, declară gazda, cu umoru-i binecunoscut. Astfel că, pentru început, îi pregăteşte invitatului său o ciorbă din cap de somn de Dunăre, menită să înlocuiască ciorba de burtă - mai exact, o ciorbă „de trezire”, după o noapte de petrecere. Nu lipsesc din compoziţie: usturoiul, dragaveiul oltenesc, adică ştevia şi faimosul vin al lui Dinescu de la Cetate.
Încă de la început, Gabi Cotabiţă se declară un „consumator perfect” şi mărturiseşte că nu ştie să gătească: „În viaţă este bine să laşi oamenii care se pricep cel mai bine să facă lucrurile la care se pricep cel mai bine, iar eu pot să supravieţuiesc fierbându-mi un ou sau făcându-mi un grătar sau o salată”. În bucătărie, în schimb, se dovedeşte a fi un partener de discuţie fermecător.
În timp ce borşul de cap de peşte stă pe foc, Dinescu începe să gătească, spre mirarea invitatului său, un preparat pe cât de neobişnuit, pe atât de gustos: jumări din guşă de curcan! „Am făcut un experiment. M-am gândit că o să-l şochez un pic şi cu capul de somn, dar şi cu guşa de curcan, pentru că nu ştia despre ce e vorba”, spune amuzat poetul.
Discuţia din cramă, întreruptă din când în când de Taraful lui George Strugurel, curge lin şi firesc, iar la final, Cotabiţă concluzionează: „După întâlnirea de astăzi, am senzaţia că mi-am mai adăugat un element de antologie în existenţă”.
***
Gabriel Cotabiţă s-a născut pe 1 noiembrie 1955, la Craiova. A absolvit Institutul de Electrotehnică din oraşul natal, fiind de profesie inginer. În perioada 1967-1969, a urmat cursurile Şcolii Populare de Artă din Craiova şi a debutat în muzica rock în anul 1975, alături de grupul Redivivus, devenind o vedetă a genului. În 1983, Holograf rămâne fără solist vocal şi-l solicită pe Gabriel Cotabiţă să intre în trupă. Împreună au scos în anul 1984 albumul „Holograf 1”. Despărţirea de Holograf se face din cauza vizei care îi este refuzată de două ori lui Gabriel Cotabiţă pentru o serie de turnee în străinătate.
A jucat în filmul muzical „În fiecare zi mi-e dor de tine”, în regia lui Gheorghe Vitanidis, muzica George Grigoriu şi Ionel Tudor. Figurează pe coloana sonoră a peliculei „Rezervă la start”, în regia lui Anghel Mora, muzica Adrian Enescu. În anul 1990 susţine primul recital pe scena Festivalului „Mamaia” iar în 1992, pe scena Festivalului Internaţional „Cerbul de aur”. În 1995 devine director muzical şi realizator de emisiuni la Tele 7abc. În 2002 formează alături de Mihai Pocorschi grupul VH 2. I se decernează Diploma de Onoare a Ministerului Culturii şi Cultelor în cadrul Galei muzicale „O zi printre stele”, mai, 2002.
Gabriel Cotabiţă are trei fete - Aela şi gemenele Eliza şi Milena.
***
Pentru doritori, masterchefi şi gurmanzi, toate reţetele prezentate de Mircea Dinescu se găsesc pe site-ul TVR, în secţiunea dedicată emisiunii, sub titlul „Reţetele lui Dinescu".
***
Din primăvara lui 2014, duminica este, pentru telespectatorii TVR, prilej de întâlnire cu emisiunile pline de savoare marca Mircea Dinescu. Săptămânal, poetul, pamfletarul şi masterchef-ul Dinescu realizează şi moderează Politică şi delicateţuri la TVR 1, TVR HD, TVRi şi online, pe TVR+. Pasionat de arta culinară şi la curent cu dedesubturile jocurilor politice, Mircea Dinescu încearcă să scoată din banalitate ideea de bucătărie românească, asortînd-o cu un vin bun şi cu muzică lăutărească veche. Alături de el se află, de fiecare dată, o personalitate din actualitatea românească, un politician, un artist, un filosof sau un medic celebru.
Emisiunea poate fi urmărită şi pe TVR+, disponibil şi pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android.