loader
Foto

O călătorie emoționantă a unirii, inspirației și recunoașterii. De Ziua Unirii Principatelor, la TVR

PROMO

TVR a aniversat 165 de ani de la Unirea Prin­ci­patelor Române sub conducerea dom­nitorului Alexandru Ioan Cuza cu programe şi ediţii speciale, transmisiuni directe din locuri simbolice ale Micii Uniri, dar şi filme inspirate de istoria românilor.

 

Ziua de 24 ianuarie a fost primul pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român, iar programele pregătite de Televiziunea Română pentru această zi au readus în atenţia telespectatorilor momentele-cheie ale evenimentului din 1859. Transmisiuni directe din oraşele-simbol pentru Mica Unire, documentare, filme româneşti, ediţii speciale ale unor emisiuni au fost difuzate în programele TVR 1, TVR INFO, TVR 3, TVR Cultural, TVR Internaţional şi TVR Moldova. Istoricii şi specialiştii invitaţi în programele postului public au completat tabloul momentului pe care l-am aniversat.

De Ziua Unirii Principatelor Române, am aniversat nu doar momentul istoric în sine, ci și spiritul acestuia. Am sărbătorit nevoia de a fi împreună și de a face bine. Ne-am amintit de importanța comuniunii și a comunității în ediţia specială „Punctul critic” de miercuri, 24 ianuarie. Bogdan Muzgoci şi invitaţii săi ne-au dat întâlnire să ne bucurăm de „Unirea în bine”, de la ora 18.00, la TVR 1. O călătorie emoționantă a unirii, inspirației și recunoașterii.

(w882) Punctul cr

Onorăm și celebrăm acei oameni și acele proiecte care fac binele să triumfe. Pe o mică parte dintre acești oameni, campania „Omul Anului”, desfășurată în 2023 de Televiziunea Română, i-a adus în fața telespectatorilor TVR 1.

„Televiziunea publică, așa cum este și firesc, promovează cu mândrie valori și modele ce reflectă diversitatea și forța comunității noastre. Nu este vorba doar de producții de televiziune, ci este vorba despre o expresie a rolului crucial pe care televiziunea publică îl are în conturarea identității noastre colective. TVR face unirea, nu doar vorbește despre ea”, declară Bogdan Muzgoci, gazda emisiunii.

De ce este nevoie de astfel de campanii? De ce să îi aducem în lumina reflectoarelor pe aceia care se implică, pe aceia cărora le pasă, pe aceia care nu dau înapoi în fața niciunei dificultăți? Cât de relevante sunt astăzi, într-o lume grăbită și supusă presiunilor de tot felul, exemplele pe care ei le oferă cu generozitate? Cum putem face ca experiența lor să servească drept pildă, să se propage și să se multiplice în societatea românească? Este aceasta calea pentru ca noi toți, inspirați și mobilizați de exemplul lor, să transformăm în bine țara în care trăim? Sunt întrebări la care am găsit răspunsuri alături de Iuliana Tudor, realizator TVR și gazdă a „Galei Omul Anului 2023”, Zoli Toth, membru în juriul campaniei TVR, jurnalista TVR Irina Luca, respectiv co-moderatorul ediţiei „Punctul critic” din 24 ianuarie – Nicolae Cozma, coordonator al campaniei „Omul Anului”.

(w882) Punctul cr

De ziua Unirii Principatelor Române, TVR 1 a difuzat filmul istoric „Rug şi flacără” (1980), în regia lui Adrian Petringenaru, cu Ion Caramitru, Florin Piersic, Teofil Vâlcu, Ilarion Ciobanu, Dorel Vişan. Pe 24 ianuarie, de la 21.00.

Drama „Rug şi flacără” este o adaptare a romanului omonim, de Eugen Uricaru. Într-o cronică publicată în revista „România literară” nr. 5 din ianuarie 1980, D.I. Suchianu - sociolog, eseist, jurist, istoric, critic literar şi critic de film - menţiona că filmul prezintă „anii de după 1848, epoca post-revoluţionară, tensionată de conspiraţii şi comploturi politice într-o Europă intrată în zona unificărilor naţionale şi a amurgului marilor imperii anacronice”.

(w882) rug-si-fla

Un tânăr patriot transilvănean, Alexandru Bota (Ion Caramitru), care fusese înrolat în armata generalului Garibaldi, intră în organizaţia secretă „Ordinul Rozei”. Aceasta iniţiază o acţiune care are drept scop eliberarea popoarelor de sub tirania habsburgică. Însă unul dintre conducătorii societăţii încalcă înţelegerea făcută cu domnitorul Principatelor Unite, Alexandru Ioan Cuza (Florin Piersic), şi pune la cale asasinarea premierului Barbu Catargiu pentru a iniţia un conflict pe teritoriul Ţărilor Române.

***

Momentul istoric şi evoluţia societăţii româneşti din 1859 şi până azi au făcut subiectul ediţiei speciale „Unirea Principatelor Române”, difuzată în direct de TVR INFO, precum şi de TVR Internaţional şi TVR Moldova, începând cu ora 11.00. Programul a cuprins şi transmisiunea live de la Iaşi, de unde reporterul Marius Ifrim ne-a ţinut la curent cu festivităţile. De asemenea, am urmărit la TVR INFO evenimentele din Parcul Carol din Bucureşti, la care a fost anunţată şi participarea preşedintelui ţării, dar şi transmisiuni live de la Chişinău.

De la ora 15.00, TVR INFO a oferit telespectatorilor documentarul „Unirea Principatelor Române din anul 1859”, din seria „Unirile Românilor”, realizată în anul 2018 de Radu Găină.
Acest film documentar oferă posibilitatea înțelegerii programului unionist și a contextului intelectual, politic și istoric de la jumătatea secolului al XIX-lea care a favorizat apariția statului român. Episodul explică, prin interviuri realizate cu istorici, jurnaliști și scriitori, coagularea ideii de națiune și eforturile depuse de elita intelectuală pașoptistă pentru unirea celor două principate, Țara Românească și Moldova, într-o singură entitate statală. Producţia a fost urmărită şi de românii din afara graniţelor la TVRi, de la ora 10.10.

(w882) radu gaina

Emisiunea dezbatere despre cele mai importante subiecte din educaţie „INFO Edu” a venit, de asemenea, cu o ediţie specială dedicată Micii Uniri, pe 24 ianuarie, de la ora 19.00. Transmisiunea a fost în direct şi pe TVR Internaţional.

***

Laura Lucescu, gazda matinalului TVR 3, ne-a invitat la ediţia specială „Ziua Unirii Românilor. 165 de ani de istorie”, în direct de la ora 9.00, difuzată simultan şi la TVR Iaşi. 24 ianuarie 1859 – pragul istoric care ne-a oferit şansa de a deveni o ţară europeană modernă, a fost şi momentul care a marcat un sacrificiu asumat pentru Iaşi: renunţarea la statutul de capitală pentru un ideal de unitate şi continuitate. Cât a mai rămas din bucuria de atunci sau cum ne onorăm istoria şi ce învăţăm din lecţiile trecutului? Am povestit, fără clişee, la ediţia specială transmisă în direct pe TVR 3 din Piaţa Unirii, locul care i-a adus împreună pe români în celebra Horă a Unirii. Istorici, elevi, scriitori, actori sau politicieni, reportaje, discursuri, parade militare, într-un spectacol de televiziune prin care  am sărbătorit momentul fondator al României moderne.

(w882) Laura Luce

Telespectatorii TVR 3 au fost invitați să sărbătorească Mica Unire bucurându-se de un program artistic ce a adus în prim-plan autenticitatea și bogăția muzicii populare românești. Sub genericul „Petrecere la români”, ediţia specială „Din Arhiva TVR”, realizată de Irninis Miricioiu, a promis o călătorie sonoră fascinantă alături de câțiva dintre cei mai îndrăgiți artiști de folclor. Am urmărit-o de la ora 20.00, la TVR 3. Tradiția și modernitatea s-au împletit armonios pe scena pe care au urcat împreună Daniela Condurache, Ion Ghițulescu, Mariana Ionescu Căpitănescu, Steliana Sima, Aurel Pădureanu, Brândușa Covalciuc, Saveta Bogdan, Cornel Borza, Elena Merișoreanu, Grigore Gherman, Valeria Arnăutu, Aurel Pădureanu, Marioara Man Gheorghe, Polina Gheorghe, Ionela Bran, Ştefan Deaconiţa, Corina Dragomir, Ilie Dură, Nicoleta Lăcătușu, Alina Moți Drăghia, Ionuț Sîrbu, Cristina Gheorghiu, Marcela Fota, Pamfil Roată și mulți alții. ​

(w882) Din arhiva

***

TVR Cultural a propus în zi aniversară o ediţie specială a emisiunii „Intrare liberă”, care a readus în atenţia telespectatorilor momentele-cheie ale evenimentului din 1859. Invitaţii Mirelei Nagâţ de miercuri, 24 ianuarie, de la ora 19.00, au fost istoricii Georgeta Filitti și Bogdan Popa, antropologul Călin Cotoi și criticul și istoricul literar Liviu Papadima. Temele discuţiei: modernizarea societății româneşti după 1859 și implicarea literaților în acest proces, dar şi figura domnitorului Alexandru Ioan Cuza în imaginarul nostru.

 
Sărbătoarea continuă pentru Iuliana Tudor

Sărbătoarea continuă pentru Iuliana Tudor

publicat: Vineri, 10 Ianuarie 2025

Două noi ediţii „Gala Iuliana Tudor – 25 de ani” urmărim la TVR 1 duminică, 12 şi 19 ianuarie, de la ora 21.00. Mesajele telespectatorilor în ...

Povestea zilierului care a ajuns pe lista Securității cu persoane de neutralizat. Un interviu cu istoricul Mihai Demetriade, despre contestatarul anticomunist Marin Chiriță

Cum ajunge un simplu muncitor din România comunistă să fie terorizat de un întreg aparat represiv, timp de 19 ani? Îndură bătăi, este răpit, ...

„Tosca” și „La bohème”, între operele cu care melomanii se pot delecta în ianuarie la ONB

„Elixirul dragostei” (Gaetano Donizetti), „Tosca” și „La bohème” (Giacomo Puccini) și „Trubadurul” (Giuseppe Verdi) sunt compozițiile ...