loader
Foto

Galerie foto

Nostalgii de cinefil: „Declarație de dragoste” și „Păcală”

„Declarație de dragoste”, regia Nicolae Corjos, și „Păcală”, regia Geo Saizescu sunt promisiunile din 29 noiembrie, de la Duminica Filmului Românesc , pe TVR 2.

 

Declaraţie de dragoste, ora 14.10

Seria „anilor de liceu” din perioada comunistă mai cuprinde, tot în regia lui Nicolae Corjos, „Liceenii” din 1986 și “Extemporal la dirigenţie” din 1987, filme în care Oana Sârbu, Ştefan Bănică jr. şi Mihai Constantin au devenit idolii unei întregi generaţii cu matricolă şi bentiţă.

După 1989, seria a continuat cu „Liceenii Rock'n'Roll” - 1991 şi „Liceenii în alertă” - 1993.

(w235)Filmul „Declaraţie de dragoste” are scenariul semnat de George Şovu, acelaşi scriitor care a asigurat scenariul întregii serii cu liceeni a lui Corjos. În filmul din 1985 joacă Adrian Păduraru, Teodora Mareş, Tamara Buciuceanu, Ion Caramitru.

Drama spune povestea de dragoste a doi tineri aflaţi în ultimul an de liceu, Ioana şi Alexandru. Ei aparţin unor familii de condiţii sociale diferite. Alexandru este unicul băiat al unei doctoriţe şi al unui inginer, în timp ce Ioana, orfană de mamă, vine dintr-o familie săracă şi îl are în grijă pe fratele ei mai mic, din cauza problemelor şi absenţelor tatălui lor. În ciuda obstacolelor, povestea de dragoste îi uneşte pe ei doi liceeni.

Adrian Păduraru şi Teodora Mareş sunt interpreţii din rolurile principale, iar Ion Caramitru şi Tamara Buciuceanu Botez realizează două partituri de neuitat în ipostazele faimoşilor profesori Socrate, respectiv Isoscel.

„Este primul film al unui adevărat fenomen sociologic al anilor '80, care oferea tinerilor o alternativă la conformismul cinematografiei epocii", considera Tudor Caranfil.

Filmul a fost distins la festivalul de la Costineşti cu Premiul tinereţii, iar la festivalul de la Cairo a primit Diploma de onoare şi Premiul Ministerului Culturii.

Păcală, ora 20.10

(w882) Păcală

În filmul din 1974 în regia lui Geo Saizescu au fost distribuiți în rolurile principale Sebastian Papaiani și Mariella Petrescu.

Pelicula este, cum altfel, o comedie. Cine nu îl știe pe Păcală, eroul snoavelor româneşti?

Eroul este adus de barză şi se dovedeşte a fi un copil năzdrăvan şi precoce. Mai târziu, hâtrul personaj devine martor al prostiei şi abuzurilor mai marilor satului: perceptorul, judecătorul, cârciumarul, preotul. Cu mintea lui isteaţă, cu vorbele lui în doi peri, făcând pe prostul, Păcală găseşte ac de cojocul fiecăruia şi colindă lumea pentru a încerca să demaște (și să alunge) urâţenia, prostia şi nedreptatea.

Scenariul a fost semnat de Dumitru Radu Popescu şi Geo Saizescu. Scenariștii au primit, în 1974, Premiul special al juriului Asociației Cineaștilor din România (ACIN) pentru contribuția lor la promovarea comediei cinematografice românești. Sebastian Papaiani, Mariella Petrescu, Ştefan Mihăilesc-Brăila, Vasilica Tastaman, Octavian Cotescu, Mariana Mihuţ, Aurel Cioranu, Cosma Braşoveanu, Tanti Cocea, Ion Besoiu, Ovid Teodorescu, Ştefan Bănică, Geo Saizescu, Nucu Păunescu şi Ileana Stana Ionescu întrupează galeria eroilor acestei comedii…mitice.

(w235)Geo Saizescu este un cineast unic și recunoscut pentru consecvenţa cu care s-a consacrat comediei.

Printre cele mai savuroase comedii regizate de Geo Saizescu se numără „Un surâs în plină vară" (1963), „Astă seară dansăm în familie" (1972) şi „Secretul lui Bachus" (1984),  „Secretul lui Nemesis" (1987).

În anul 2006, la lansarea filmului "Păcală se întoarce", Geo Saizescu spunea că Păcală este "o chintesenţă a inteligenţei şi umorului naţional" ce înfruntă prostia omenească.

În raport cu acelaşi personaj întruchipat în filmul inițial de Sebastian Papaiani, Păcală în interpretarea lui Denis Ştefan din "Păcală se întoarce" (foto) readucea acelaşi spirit, susţinea regizorul. Atunci, Saizescu visa chiar şi la un al treilea film cu acelaşi protagonist.

Regizorul Saizescu a publicat și cărți - „Jurnalul unui bătrân lup de cinema" şi „Păcală se întoarce şi.. rămâne".

A primit numeroase premii, între care Premiul de Excelenţă al Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj.

 
Andrei Ionescu: “Se pare că, în faţa lui Dumnezeu unica bogăţie pe care o poţi trece dincolo sunt faptele noastre bune!”

Andrei Ionescu, soţul regretatei actriţe Ileana Stana-Ionescu, s-a alăturat campaniei umanitare TVR “Împreună facem bine!”. În vârstă de 97 de ...

Muzeul Apei

Muzeul Apei "Leonida Truță" din Cluj-Napoca

publicat: Joi, 26 Septembrie 2024

”Acest așezământ are menirea de a-ți reaminti ție, trecătorule, că de la o zi la alta apa este tot mai puțină și noi tot mai  mulți. Drept aceea, ...

Regizorul Silviu Purcărete, omagiat la Teatrul „Marin Sorescu” din Craiova

În cadrul „Săptămânii Purcărete”, iubitorii de cultură se pot delecta cu cinci dintre spectacolele apreciate ale marelui regizor, precum și cu ...