loader
Foto

Galerie foto

Ne amintim de Mircea Albulescu la Duminica Filmului Românesc

Duminică, 24 iulie, TVR 2 difuzează două producţii de referinţă din filmografia regretatului actor: „Trei scrisori secrete” şi „Înghiţitorul de săbii”.

 

Mircea Albulescu s-a numărat printre cei mai apreciați actori ai României, încântând generaţii de cinefili. Pe lângă rolurile din teatru, film şi teatru radiofonic, Mircea Albulescu a fost profesor universitar (doctor în arte), publicist, poet, prozator şi membru al Uniunii Scriitorilor.

Rolul cel mai drag sufletului său a fost cel din piesa “Danton”, de Camil Petrescu. La premiera piesei pe scena Teatrului Național din București, Dinu Săraru a scris: “Mircea Albulescu – în Danton - o creaţie unică, ilustrând dezlănţuirea unui talent unic. Un moment de referinţă în teatrul românesc modern”.

Mircea Albulescu a jucat în multe dintre filmelor regizate de Sergiu Nicolaescu şi a avut roluri importante în filme regizate de: Francis Ford Coppola („Tinerețe fără tinerețe”, 2007), Radu Gabrea („Prea mic pentru un război atât de mare”, 1970, „Dincolo de nisipuri”, 1974, „Rosenemil”, 1993), Manole Marcus („Actorul și sălbaticii”, 1975), Mircea Daneliuc („Cursa”, 1975, „Ediție specială”, 1980), Alexa Visarion („Înghițitorul de săbii”, 1981), Nicolae Mărgineanu („Flăcări pe comori”, 1987, „Un om în loden”, 1979,), Nicolae Breban („Printre colinele verzi”, 1971), Dinu Tănase („La capătul liniei”, 1982), Mircea Drăgan („Columna”, 1968, „Brațele Afroditei”, 1978), Mircea Moldovan („Totul se plătește”, 1986), Andrei Blaier („Momentul adevărului”, 1989).

Autor al unor volume de versuri: “Vizite”, “Pajura singurătăți”, “ Fluture în lesă de aur”, “Clanțe”, “Ultimele noduri” și proză: “Bilete de favoare”, “Baraka” și “Bazar sentimental”, într-un interviu din anul 2011, actorul spunea că nu-i sfătuiește pe copii să învețe nicio poezie pe dinafară, ci s-o citească de mai multe ori, ca și când ar fi prima dată și vor descoperi tot mai multe cu fiecare lectură.

(w882)

La Duminica Filmului Românesc, din 24 iulie, de la ora 13.10, telespectatorii sunt invitaţi să urmărească drama „Trei scrisori secrete” (România, 1974), în regia lui Virgil Calotescu şi care, pe lângă Mircea Albulescu, reuneşte nume mari ale artei dramatice româneşti: Cornel Coman, Toma Caragiu, Violeta Andrei

Conflictele dintre specialiştii şi conducerea unui mare şantier naval se soldează cu abuzurile comise de director, care îl concediază pe unul dintre maiştri fiindcă are idei tehnice în contradicţie cu ale sale.

(w882)

Despre filmul serii de duminică, programat de la ora 20:10, „Înghiţitorul de săbii” (România, 1981), criticii  subliniau în publicaţiile vremii că ne pune în fața unor „creații în adevăratul înțeles al cuvântului, adică puncte maxime în cariera unor excepționali artiști: Mircea Albulescu (o stare de răvășire interioară, de stupoare candidă, de dezarmare); George Constantin (inepuizabil în etalarea nenumăratelor fațete ale beției puterii: romantic, grosolan, galanton, meschin, crud, bosumflat, blazat, șmecheros, tiranic, simpatic etc.); Victor Rebengiuc (o încrâncenare patetică de un ideal pierdut, ca și lumina ochilor, o demnitate absurdă într-o lume în care onoarea e o monedă scoasă din uz); Ștefan Iordache (febrilitatea, spaima, frica de neființă sub crusta unui jemanfișism cu gesturi de frondă)”.

Din distribuţie fac parte: Mircea Albulescu, Leopoldina Bălănuţă, Victor Rebengiuc, George Constantin.

(w882)

Michel, fost mare artist de circ, se întoarce acasă după ce a colindat întreaga lume şi încearcă să-şi câştige existenţa prezentând prin mahalale sărace numărul de senzaţie intitulat "Înghiţitorul de săbii". Însă destinul va transforma numărul de succes într-un sfârşit tragic pentru bătrânul circar.

Printre filmele săptămânii 18-24 iulie, la TVR 2 mai puteţi urmări:

MIERCURI, 20 IULIE

K2, Muntele morţii (K2 – SUA, 1991), ora 20:10

Regia: Franc Raddam

Cu: Michael Bienh, Matt Craven, Annie Grindlay

Film de aventuri. Avocatul Taylor Brooks şi profesorul de ştiinţe Harold Jameson sunt prieteni de-o viaţă şi alpinişti pasionaţi. Când li se oferă ocazia să se alăture unei echipe care escaladează vârful K2 – al doilea munte ca înălţime din lume, însă considerat de mulţi mai dificil decât Everestul – cei doi se avântă în expediţie, dar vor duce o luptă crâncenă pentru a scăpa cu viaţă.

JOI, 21 IULIE

Luna neagră (BLACK MOON RISING – SUA, 1986), ora 20:10

Regia: Harvey Cokeliss

Cu: Tommy Lee Jones, Linda Hamilton, Robert Vaughn

Thriller. Sam Quint, de profesie „hoţ de elită”, este angajat de FBI pentru o misiune secretă şi, ca să scape de urmăritori, ascunde o dischetă cu informaţii vitale într-un prototip de vehicul experimental botezat „Black Moon” (Luna Neagră). Înainte ca Sam să recupereze discheta, maşina e furată de Nina, care face parte dintr-o bandă de hoţi de automobile. Şeful acesteia, un mafiot deghizat în antreprenor de succes, pune mâna pe Luna Neagră, iar Sam e nevoit să apeleze la ajutorul Ninei pentru a-şi duce misiunea la capăt.

SÂMBĂTĂ, 23 IULIE

Ocolul pământului în 80 de zile (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS – Italia, Germania, SUA, 1989), ora 20:10.

Partea a doua

Regia: Buzz Kulik

Cu: Pierce Brosnan, Eric Idle, Julia Nickson, Peter Ustinov

Film de aventuri. Ecranizare a romanului omonim de Jules Verne. Phileas Fogg, un gentleman din Anglia victoriană, îşi pune în joc întreaga avere, afirmând că poate face ocolul pământului în 80 de zile. Întâmplarea face ca, tocmai în momentul plecării sale în călătorie, să fie spartă Banca Angliei, aşa încât pe urmele lui porneşte un detectiv care-l consideră vinovat de comiterea jafului. În drumul lor în jurul lumii, Phileas Fogg şi majordomul său Passepartout vor străbate multe ţări, vor face cunoştinţă cu diverse culturi şi vor avea parte de aventuri extraordinare.

Chip de înger (VISO D'ANGELO - Italia, 2011), ora 22:00

Partea a treia

Regia: Eros Puglielli

Cu: Gabriel Garko, Cosima Coppola, Eva Grimaldi

Thriller. Într-un orăşel italian de pe malul mării, un şir de crime misterioase înfioară comunitatea: asasinul lasă un rozariu în mâinile fiecăreia dintre victimele sale. Cazul îi este încredinţat inspectorului Roberto Parisi, specialist în crimele în serie, care descoperă că toate victimele locuiseră o vreme la centrul de recuperare Santa Teresa, condus de sora Serafina. Ca să afle ce se întâmplă dincolo de uşile închise, Parisi o trimite acolo pe colega lui, Angela Garelli, ea însăşi fostă toxicomană. În timp ce îşi urmează tratamentul, Angela se trezeşte prizonieră a unui labirint de intrigi şi de secrete pe care nimeni nu le-ar fi crezut posibile în orăşelul lor aparent liniştit.

DUMINICĂ, 24 IULIE

FILMUL DE ARTĂ, ora 22:00

LAUTREC – Franţa, Spania, 1998

Regia: Roger Planchon

Cu: Regis Royer, Elsa Zylberstein, Anemone, Claude Rich

*Două premii Cesar - pentru decoruri şi costume, nominalizare la premiul Cesar pentru cea mai bună actriţă in rol secundar (Anemone)

*Premiul pentru cel mai bun actor - Festivalul de la Mar del Plata

Dramă. În Parisul sfârşitului de secol XIX, pictorul Henri de Toulouse-Lautrec este sufletul vieţii boeme din cartierul Montmartre, pe care o transpune în tablourile şi afişele sale pline de culoare şi energie. Îndrăgostit de lumea spectacolului, de alcool şi absint, Toulouse-Lautrec ilustrează ca nimeni altul viaţa artiştilor de cabaret, a dansatoarelor de la Moulin Rouge, a boemei pariziene din anii 1890.

 
Ilinca Nazarie, jurnalist TVR: Cel mai dureros e când oamenii te trag de mână și spun „Haideți să vă arătăm.... că nu mai avem nimic!”

O rupere de nori fără precedent aducea, în noaptea dintre 13 și 14 septembrie, urgia în satele din județele Galați și Vaslui. După ce au căzut ...

Toamnă bogată pentru Iuliana Tudor, la TVR

Toamnă bogată pentru Iuliana Tudor, la TVR

publicat: Sâmbătă, 21 Septembrie 2024

Vedeta pregătește o gală aniversară pentru a sărbători 25 de ani de televiziune, pentru perioada sărbătorilor. Mari spectacole de folclor, ...

Medici care schimbă lumea

Medici care schimbă lumea

publicat: Sâmbătă, 21 Septembrie 2024

Lucrările științifice realizate de acad.prof.dr. Anca Ligia Grosu au deschis drumuri pentru radioterapii personalizate, de mare precizie, care ...