loader

Miercuri, Charlie Chaplin este regizor şi actor pentru Telecinemateca

PROMO

Pe 22 iulie, de la ora 20:10, TVR 2 a difuzat „Luminile oraşului”, producţia din 1931, care a oferit cea mai bună caracterizare a personajului „Micul Vagabond”. Telecinemateca a început cu un argument din partea criticului de film Radu F. Alexandru.

 

„Luminile oraşului” a fost lansat în 1931, la trei ani după apariţia în America a primului film vorbit.  Întrebat de ce nu a recurs în filmul său la noua tehnologie, Charlie Chaplin a răspuns: „Cuvintele nu sunt felul micului vagabond de a se exprima. Limbajul corporal ţine loc de cuvinte".

Luminile oraşului , în care Charles Chaplin este şi regizor şi actorul principal, este filmul care oferă cea mai bună caracterizare a micului vagabond. Este povestea acelui om fără casă, fără familie, care nu are altceva decât o inimă mare.

În film, el se îndrăgosteşte de o tânără florăreasă oarbă. Micul vagabond devine protectorul ei şi o ajută să-şi recapete vederea iar producţia este, poate, cel mai emoţionant film mut al lui Chaplin. Faptul că el a putut fi realizat într-o perioadă când cinematograful sonor luase deja amploare dovedeşte popularitatea şi statutul marelui actor-regizor la Hollywood.

De altfel, unele scene au rămas ca sursă de inspiraţie pentru cineaştii care au urmat.  Scena balului, a petrecerii sau a meciului de box, alături de scenele dramatice din film, au rămas de referinţă în industria cinematografică.

***

În 2 februarie 1914 se lansa în cinematografele americane Making a living, primul film în care a jucat Chaplin. De atunci, cel care urma să devină şi pe ecran, ca şi în viaţă, micul vagabond, un personaj cu melon şi baston şi cu un mers caraghios, a cucerit inimile lumii întregi.

Primul film sonor al lui Chaplin a fost Dictatorul, în 1940, o parodie curajoasă îndreptată împotriva nazismului şi a lui Adolf Hitler şi care vorbea şi despre persecutarea evreilor. Filmul a provocat destule controverse, dar Chaplin a continuat să producă filme şi a încercat să păstreze o atitudine neutră.

Limelight a fost ultimul mare film produs de Chaplin în Statele Unite. Ultimele două filme le-a produs la Londra. În 1957 - A King in New York,  în care a fost actor, regizor, producător şi scenarist, iar zece ani mai târziu a produs ultimul său film: A Countess from Hong Kong, pentru care a făcut regia şi scenariul şi  a avut o ultimă apariţie ca actor, alături de Sophia Loren şi Marlon Brando.

 

 
Scrie ce nu-ți dorești și lista îți schimbă viața

Vine o vreme când îți revizuiești proiectele de viață. Descoperi odată cu vârsta ce ai învățat, ce ai pierdut și te întrebi după ce mai alergi. ...

Marius Popa: „Faptele bune ar trebui să rămână... acolo, cumva, în spatele cortinei”

Jurnalişi, vedete, oameni de televiziune povestesc, în cadrul campaniei TVR „Zi-le de Sărbătoare”, despre Crăciunul copilăriei lor, despre ...

Botezul Domnului Iisus Hristos

Botezul Domnului Iisus Hristos

publicat: Luni, 06 Ianuarie 2025

Astăzi, 6 ianuarie, este sărbătorit botezul Mântuitorului Iisus Hristos în apa Iordanului, sărbătoare cunoscută în popor sub denumirea de ...