loader
Foto

Galerie foto

Miercuri, Alain Delon este Talentatul domn Ripley

Telecinemateca a adus pe, 3 februarie, ecranizarea din 1960 a romanului „Talentatul domn Ripley” de Patricia Highsmith. Filmul „În plin soare" a început de la ora 20:00 cu un argument din partea cineastului Radu F. Alexandru.

 

Drama din 1960 este o adaptare după romanul Talentatul domn Ripley de Patricia Highsmith. Tom Ripley e trimis în Europa de către bogatul Greenleaf, ca să-l aducă înapoi în State pe fiul acestuia Philippe, un playboy şi un pierde-vară.

Recompensa pentru misiunea îndeplinită va fi de 5 000 de dolari. După ce-i cunoaşte pe Philippe şi pe logodnica lui, Marge, Tom îşi dă seama că n-are nicio şansă să-l convingă pe tânăr să respecte dorinţa tatălui. Disperat că va rămâne fără bani, Ripley trece la măsuri drastice.

Plein soleil a fost foarte bine primit de critici şi l-a „ajutat” pe Delon în drumul său către a fi un star. Scenariştii peliculei au câştigat Premiul Edgar din partea Mystery Writers of America pentru cel mai Bun Scenariu al unui Film Străin, iar în 1999, povestea a fost recreată, cu Matt Damon în rolul principal.

Pentru The Guardian, adaptarea din 1960 este foarte diferită de cea a regizorului Minghella. René Clément şi Paul Gégauff „ne aruncă direct în nesănătoasa şi plină de invidie intimitate a lui Ripley (un straniu de frumos Alain Delon) şi a prietenului lui bogat Greenleaf” şi, continuă publicaţia, „ca thriller, trebuie spus că filmul a fost o afacere bună. În anii ’50-’60, era foarte plauzibil ca Ripley să scape cu basma curată, în termeni de violenţă şi falsă identitate în îndepărtata Europă; în prezent, în epoca investigaţiilor medico-legale, a camerelor de securitate şi Google images, este o pură fantezie”.


Interpretarea şi „perfecţiunea aproape nepământească” a lui Delon aduce la viaţă un altfel de portret al lui Dorian Gray: Acesta este un bărbat, ai crede, care este obişnuit cu feţele uimite şi absorbite ale oamenilor care vorbesc cu el; care s-a învăţat cu felul lor supus, şi totuşi care ştie cum să folosească magnetismul pentru a manipula şi constrânge. Ripley interpretat de Delon este un portret Dorian Gray al frumuseţii masculine al îndrăznelii lipsite de scrupule şi netulburate de conştiinţă”, scria The Guardian într-o cronică din 2013.

 

 
Andrei Ionescu: “Se pare că, în faţa lui Dumnezeu unica bogăţie pe care o poţi trece dincolo sunt faptele noastre bune!”

Andrei Ionescu, soţul regretatei actriţe Ileana Stana-Ionescu, s-a alăturat campaniei umanitare TVR “Împreună facem bine!”. În vârstă de 97 de ...

Muzeul Apei

Muzeul Apei "Leonida Truță" din Cluj-Napoca

publicat: Joi, 26 Septembrie 2024

”Acest așezământ are menirea de a-ți reaminti ție, trecătorule, că de la o zi la alta apa este tot mai puțină și noi tot mai  mulți. Drept aceea, ...

Regizorul Silviu Purcărete, omagiat la Teatrul „Marin Sorescu” din Craiova

În cadrul „Săptămânii Purcărete”, iubitorii de cultură se pot delecta cu cinci dintre spectacolele apreciate ale marelui regizor, precum și cu ...