loader
Foto

Galerie foto

Daniela Nane, cu feminitate şi intuiţie la "Mic dejun cu un campion"

Actriță apreciată a generației sale, Daniela Nane este și un profesor excelent pentru tinerele talente. Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 1 iunie, de la ora 10.00 la "Mic dejun cu un campion" a câștigat trei premii UNITER în teatru și a jucat în filme și seriale alături de cunoscuți actori români și străini.

 

Daniela Nane este astăzi una dintre actriţele generaţiei de mijloc a teatrului românesc care străluceşte în spectacolele în care este distribuită. Actriţă, mamă, o femeie cu ochi de înger, de o expresivitate aparte, un bun manager pentru şcoala pe care o conduce, Daniela Nane ne-a arătat că frumuseţea se învaţă. De la titlul de Miss România, la actriţa şi formatorul care este astăzi, Daniela Nane dovedeşte cu fiecare zi că timpul poate lucra şi în favoarea noastră.

(oar_w460)

Moldoveancă frumoasă, născută la Iaşi, copil unic şi nepreţuit pentru părinţi, Daniela Nane s-a bucurat de privilegiul unei educaţii bine îndrumate. Crescută în spiritul credinţei şi al respectului pentru istorie şi cultură, ea a iubit de mică muzica, baletul, dansul, cărţile, sportul, ba chiar este şi deţinătoarea unei licenţe navale.

Caracter puternic cu o voinţă şi disciplină atent exersate, la doar 19 ani câştiga titlul de Miss România, la primul concurs de frumuseţe organizat la noi după evenimentele din decembrie 1989. A fost desemnată şi prima reprezentantă a ţării noastre în concursul internaţional, Miss Univers ce a avut loc în mai 1991 la Las Vegas.

(oar_w460)

Mediu tentant nu a impresionat-o si a refuzat contracte cu case importante de modă din Londra, Milano sau Tokio. Decide în schimb să urmeze actoria, aşa ca în 1995 termină cursurile Academiei de Teatru şi Film. S-a format la clasa unor maeştri: Mircea Albulescu, Adrian Titieni, Cătălin Naum. Imediat după facultate a urmat cursurile masterale organizate de Liga Europeană a Institutelor de Artă din Amsterdam şi Berlin iar mai târziu, în 2012, pe cele în cultura, civilizaţia şi teatrul japonez în cadrul Catedrei Teatrale UNESCO.

(oar_w460)

Debutul teatral vine în anul absolvirii, 1995, cu un spectacol de referinţă, ’’Patul lui Procust’’ în regia Cătălinei Buzoianu. Sunt peste douăzeci de ani de atunci, timp în care a interpretat roluri multe pe diferite scene din Bucureşti şi din ţară, a efectuat multe turnee alături de parteneri pe măsură precum: Dorel Vişan, George Constantin, Gheorghe Cozorici, Victor Rebengiuc, Adrian Pintea, Irina Petrescu, Tamara Buciuceanu şi mulţi alţi actori de primă linie. Nici filmul nu a ocolit-o. Primul lung metraj în care este protagonistă a fost ’’Eu sunt Adam’’, regizat de Dan Piţa în 1996.

Talentul, expresivitatea, seriozitatea sa, spiritul de echipă şi munca înrobitoare şi-au arătat rezultatele în trei premii UNITER în teatru, în cooptarea în filme, seriale, proiecte de teatru, prezentări de evenimente şi emisiuni de televiziune, în fructuoase colaborări cu regizorii români şi străini de film. Distribuţiile internaţionale în care a fost selectată i-a inclus pe Harvey Keitel, Dominique Sanda, Anthony Delon, Sabrina Ferrilli, Gerard Depardieu, Ben Kingsley sau Jeremy Irons.

Acum, în deplină maturitate, Daniela Nane este solicitată la fel de insistent. Un plus de experienţă, de maturitate, de stăpânire a mijloacelor de expresie dar şi o dedicaţie şi o generozitate care nu pot veni decât dintr-o înţelegere nuanţată a vieţii şi a oamenilor. Sunt acestea tot atâtea resurse pentru un creator care urcă pe scenă în fiecare seară sau care dă chip unor personaje pe pelicula cinematografică.

Dar nu numai profesia este cea care o pune pe Daniela Nane într-o lumină atât de favorabilă, cât mai presus, sufletul ales şi disponibilitatea de a lucra cu copii şi cu tinerii. Pornind de la experienţa propriului fiu, Codrin, cea mai importantă realizare a sa, ea a imprimat alături de alte vedete, CD-uri cu poveşti, formează tinere talente, are grijă de copiii mai puţin favorizaţi de soartă, se zbate pentru fonduri şi sponsorizări, astfel încât, mulţi confraţi, şi nu numai ei, se întreabă de unde are atâta energie şi atâta determinare.

’’De altfel, aşa am cunoscut-o, la o Gală a Tinerelor Talente – un proiect al Fundaţiei Principesa Margareta – de acum doi ani, la Teatrul Naţional. A fost doar un scurt interviu despre implicarea sa în iniţiativa atât de lăudabilă a Fundaţiei din care am înţeles imediat ce fel de om este Daniela Nane. A dat totul la o parte pentru a se ocupa de tinerii merituoşi şi talentaţi dar care nu beneficiază de mijloacele materiale pentru a-şi urma visele. Şi au fost mai întâi ei, şi mai pe urmă ea. Timpul avea valoare doar în măsura în care rezultatele scontate cu grupa pe care o antrena se adevereau. Mi-au plăcut din prima clipă sclipirile din ochi, surâsul, satisfacţia, bucuria reuşitei, decizia continuării, pasiunea pentru ce face şi convingerea profundă că totul contează’’, spune Ileana Ploscaru Panait, producătorul emisiunii.

Daniela Nane merită pe deplin invitaţia la Mic Dejun cu un Campion, într-o conversaţie plină de feminitate şi intuiţie alături de Daniela Zeca Buzura. Sâmbătă de la 10:00, la TVR2 şi duminică, de la 9:00, la TVR3.

 
O ediție ”Transparențe” cu artistul Eugen Moritz

O ediție ”Transparențe” cu artistul Eugen Moritz

publicat: Luni, 23 Septembrie 2024

Eugen Moritz este artist vizual, prof. univ. dr. la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, Departamentul de Fotografie, Video și ...

Ediție specială FILIT Chișinău

Ediție specială FILIT Chișinău

publicat: Luni, 23 Septembrie 2024

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere, organizat de Fundația KA-TET, va reuni numeroși prozatori, poeți, traducători, editori, ...

Contribuţiile cercetării şi tehnologiilor în sănătate

Prof. dr. Theo Trandafirescu, specializat în medicină internă, pneumologie și terapie intensivă, face parte din Asociația Medicilor Români din ...