loader
Foto

Mesaj către lumea de azi: Ei sunt „Români universali”! | VIDEO

PROMO

Cutia de viteze automată, testul Papanicolau, declanșarea artificială a ploilor, implantul dentar sau scaunul ejectabil pentru avioane sunt doar câteva dintre contribuţiile românilor la dezvoltarea omenirii. Din 1 aprilie, Cristian Tabără ne prezintă poveştile incredibile, prea puţin cunoscute, ale unor români care au lăsat o moştenire importantă lumii. În fiecare seară de luni, de la ora 22.00, la TVR 1.

 

Lumea de astăzi nu ştie câte dintre invențiile, contribuţiile sau intervențiile fundamentale (științifice, sociale, politice, militare sau economice) care au construit societatea modernă aparțin unor români sau unor personalități de origine română. Numele multora dintre ei au fost deja date uitării sau amintite doar în cărţi de specialitate. Pentru că aceşti români merită să fie cunoscuţi, dar şi pentru că poveştile lor sunt extrem de interesante şi folositoare, Cristian Tabără ne prezintă, din 1 aprilie, seria documentară „Români universali”, o serie ce ne spune istorii incredibile ale unor oameni – români – care au lăsat o moştenire importantă lumii.

O urmărim în fiecare seară de luni, de la ora 22.00, la TVR 1.

(w882)

Pare incredibil, dar de numele unor astfel de personalităţi de origine română se leagă implantul dentar, cutia de viteze automată, primul film de cercetare științifică din lume, calendarul utilizat azi în toată lumea, primul produs anti-îmbătrânire, versurile pieselor lui Leonard Cohen, descifrarea genomului uman, snowmobilul, prima mașină cu roțile în interiorul formei caroseriei, scaunul ejectabil pentru avioane, capsula de salvare de pe submarine, hyper CD-ROM-ul, primul soft de proiectare computerizată (azi folosim imprimante 3D), primul avion cu fuzelajul tubular, primul elicopter cu patru elice, fondarea biospeologiei, prima femeie parlamentar, abolirea sclaviei moderne, turbina eoliană, prima femeie inginer din lume, prima femeie cu doctorat în drept, primul automobil ecologic, conceptul mașinii autonome, primul aeroplan (avion cu aripa fixă), primul avion cu decolare verticală, cumpărarea Alaskăi de la Rusia pentru SUA - negociată de un român, cucerirea Patagoniei și statul fondat de un român, testul Papanicolau de depistare a cancerului de col uterin, motorul cu reacție (turbojet), stiloul cu rezervor de cerneală (tocul rezervor), serviciul modern britanic de spionaj, rucsacul zburător, multiplexorul tv, imaginile 3D pentru cinematografie și televiziune, leacurile pentru holeră sau scarlatină, insulina, primul hidroavion cu fuzelaj, tunelul aerodinamic, declanșarea artificială a ploilor, mecanismul de ungere continuă la roțile de cale ferată, cea mai mare putere produsă până acum pe Terra (10 PWatt) sau rachetele spațiale.

„Scepticii pot consulta lista de mai sus. Pentru că toate aceste contribuții fundamentale sunt, de fapt, cvasinecunoscute, le vom povesti lumii de azi. Dar nu într-un serial de maximă rigoare științifică, ci unul de popularizare decentă”, explică Cristian Tabără, realizator și prezentator al seriei „Români universali”.

(w882)

„Vom porni de la lucrurile care ne înconjoară, ni se par deja atât de necesare, încât nici măcar nu ne mai întrebăm cine le-a creat: mașinile eco, mașinile cu cutii automate, avioanele cu reacție, testele medicale pentru cancer, implaturile dentare, snowmobilele sau skijeturile, televiziunea sau cinematograful 3D, rețelele de cablu tv, imprimantele 3D… Cum ar fi lumea fără ele? Cine și cum a ajuns la ideea de a le crea? Care sunt beneficiile pentru lumea de azi?”, adaugă Marin Găbudean, producătorul emisiunii.

Echipa „Români universali” este compusă din Cristian Tabără - realizator și prezentator, Cristina Madgearu, Ilinca Ciobanu, Iulia Stoian, Cristina Ţilică, Codruța Angelescu - jurnaliști, Marin Găbudean - producător.

Iuliu Popper, conchistadorul român al Țării de Foc, în primul episod „Români universali” la TVR 1

Explorator, căutător de aur, conchistador modern al Patagoniei, ucigaș de indieni. Aceste etichete au fost folosite, de-a lungul istoriei, pentru a-l descrie pe excentricul român Iuliu Popper, personaj notoriu în Argentina și Chile, însă aproape necunoscut în România sa natală. În primul episod al seriei „Români universali”, pe 1 aprilie, de la ora 22.00, jurnalista TVR Iulia Stoian a pornit pe urmele celui mai mare aventurier român al tuturor timpurilor.

(w882)

(w882)

Povestea lui Iuliu Popper începe la București, în 1857, în sânul unei familii de intelectuali evrei. După ce își obține, în anul 1879, diploma de inginer, la Paris, Iuliu Popper lucrează o perioadă la întreținerea Canalului Suez și călătorește intensiv în Orientul Mijlociu, India, China și Japonia. Pe durata călătoriilor sale, întreţine o strânsă corespondenţă cu Secţia de Geografie a Academiei Române, în care își mărturisește atașamentul profund pentru România: „Ce schimbare se va fi petrecut în mintea-mi când mi-am întors privirile spre pajiștile atât de pitorești ale patriei mele? Greu e să descrii plăcerea pe care o simți când respiri mireasma codrilor noștri, după ce ai suferit din cauza funestelor degajări de vapori din pădurile tropicale ale Americii Centrale (…) Dacă există cineva din țara mea care nu-și iubește plaiurile natale, să pornească într-o călătorie în jurul lumii și va fi în mod sigur în câștig: va învăța să-și îndrăgească patria, să iubească ceea ce are”, scria el.

(w882) POPPER 1

Deși a dus cu mândrie numele României în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii, Iuliu Popper nu a obținut niciodată statutul de cetățean român, din cauza originii sale evreiești.

„Nu doar el nu avea cetățenie română, ci și majoritatea comunității evreiești, în afară de cei care participaseră în Războiul de Independentă din 1877-1878. În ultimii 10 ani din viață, el a vorbit și corespondat exclusiv în limba spaniolă, autodenumindu-se El Rumano. Nu s-a prezentat drept El Judeo, ci El Rumano. Așa este el cunoscut în Argentina și în Chile. El a murit neavând cetățenie”, susține dr. Anca Tudorancea, cercetător al Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România.

Ajuns în Țara de Foc în anul 1886, Iuliu Popper străbate, pentru prima dată, pustiurile actualei Argentina, cartografiază regiunea și efectuează determinări geologice și geografice fără precedent.

(w882) HARTA POPP

„Din punctul de vedere al consolidării suveranității noastre asupra spațiului teritorial, Iuliu Popper a contribuit prin publicarea primei Hărți a Țării de Foc, în 1891, hartă istorică ce a fost publicată de Institutul Geografic Argentinian și a cărei toponimie se mai păstrează și astăzi în hărțile oficiale ale Provinciei Țării de Foc, Antarcticii și Insulelor Atlanticului de Sud”, afirmă istoricul argentinian David Guevara.

Iuliu Popper își documentează descoperirile într-o serie de 95 de imagini, devenită primul reportaj fotografic din interiorul Țării de Foc din istorie. Din album fac parte și fotografiile din timpul conflictelor sângeroase cu indienii Onas, despre care exploratorul român nota că nu aveau noțiunea proprietății private și nici a furtului. Imaginile au devenit probe în procesul care i-a fost intentat lui Iuliu Popper pentru genocid, în care s-a apărat singur în fața instanței de judecată.

Iuliu Popper a găsit aur și a înființat colonii miniere, a bătut monedă proprie și a adus coloniști din Muntenia până în sudul Argentinei. Povestea sa extraordinară a inspirat cineaști și scriitori, printre care și Radu Tudoran, autorul romanului „Toate pânzele sus“, care a construit personajul Pierre Vaillant, fantasmă care îl motivează pe căpitanul Anton Lupan să călătorească înspre Țara de Foc, după personalitatea plină de curaj a inginerului român.

„Eu întreb generații întregi de studenți și masteranzi... și au auzit de Emil Racoviță și de alții, însă nu de Iuliu Popper. Tristețea mea cea mare este că nu îi poartă numele niciun loc din România și ar fi meritat din plin”, susține prof. univ.dr. Silviu Neguț.

(w882) SILVIU NEG

Silviu Neguţ, Anca Tudorancea

Am avut ocazia să aflăm cine a fost Iuliu Popper şi ce impact extraordinar a avut asupra lumii luni, pe 1 aprilie, de la ora 22.00, când s-a difuzat la TVR 1 primul episod al seriei documentare „Români universali”.

 

realizator: Iulia Stoian

imagine: Vlad Micu, Marius Nechita

producători: Marin Găbudean, Cristian Tabără

 
Sărbătoarea continuă pentru Iuliana Tudor

Sărbătoarea continuă pentru Iuliana Tudor

publicat: Vineri, 10 Ianuarie 2025

Două noi ediţii „Gala Iuliana Tudor – 25 de ani” urmărim la TVR 1 duminică, 12 şi 19 ianuarie, de la ora 21.00. Mesajele telespectatorilor în ...

Povestea zilierului care a ajuns pe lista Securității cu persoane de neutralizat. Un interviu cu istoricul Mihai Demetriade, despre contestatarul anticomunist Marin Chiriță

Cum ajunge un simplu muncitor din România comunistă să fie terorizat de un întreg aparat represiv, timp de 19 ani? Îndură bătăi, este răpit, ...

„Tosca” și „La bohème”, între operele cu care melomanii se pot delecta în ianuarie la ONB

„Elixirul dragostei” (Gaetano Donizetti), „Tosca” și „La bohème” (Giacomo Puccini) și „Trubadurul” (Giuseppe Verdi) sunt compozițiile ...