loader

Mergem pe urmele reportajelor care au făcut istorie, la „Poveste după poveste”

PROMO

Joi, 31 martie, am mers pe urmele a două subiecte care au făcut turul marilor redacţii de ştiri. Unul dintre ele îl are în prim plan pe şeful gării care a oprit un tren NATO în 1999. Emisiunea a fost difuzată de la ora 20:10, la TVR 2 şi TVR+.

 

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

În octombrie 2014, imaginile cu o femeie în stare de ebrietate care cade în șanț peste propriii copii au scandalizat România. Cazul mamei cu 10 copii din Vaslui a ajuns până pe primele pagini ale presei din Marea Britanie. Am căutat-o pe Mariana Ciobanu la un an și jumătate după ce imaginile rușinoase au fost prezentate prima oară de un post de știri. Am aflat ce s-a întâmplat cu copiii și de ce, ani de zile, nimeni de la Protecția Copilului nu a fost interesat cu adevărat de soarta lor.

Al doilea caz prezentat în emisiune a avut ca subiect evenimentul petrecut în anul 1999, în gara din Pielești, Dolj. Florin Pătrăchioiu, șeful gării de atunci a oprit un tren NATO format din 20 de vagoane, toate încărcate cu armament care se îndrepta spre o unitate militară din Craiova. Pătrăchioiu a blocat timp de 4 ore trenul pentru că americanii nu aveau actele în regulă. La șapte ani după incident, povestea șefului de gară din Pielești a ajuns subiect de film, în ultima peliculă a regizorului Cristian Nemescu, „California Dreamin.

Despre primul subiect am discutat cu Anda Păcurar, psiholog, iar despre al doilea, chiar cu protagonistul, fostul șef al gării de la Pielești, Florin Pătrăchioiu.

***

Televiziunea Română a produs în ultimii 25 de ani mii de reportaje; unele cu subiecte puternice, altele cu urmări spectaculoase, premiate la festivaluri şi cu audienţe imprtante. După ce au fost difuzate, personajele s-au întors în anonimat, poveştile au fost înlocuite de altele, chiar felul de a face televiziune s-a schimbat.

„Mii de personaje şi cazuri dramatice. Mai ştii ce s-a-ntâmplat? Îţi arătăm povestea de după poveste, viaţa după reportaj, experienţa jurnalistului şi reacția autorităţilor”, spune Irina Luca, moderatoarea emisiunii. Emisiunea Poveste după poveste îşi propune să afle ce s-a întâmplat şi astfel să scriem împreună ceva din istoria ultimilor ani.

 
Presiunea competițională, una dintre cele mai mari provocări ale sportivilor

Presiunea competițională este una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă sportivii, indiferent de nivelul lor de performanță.

România, membru cu drepturi depline al Spaţiului Schengen

România este, începând din noaptea de marţi spre miercuri, de la ora 00,00, membru cu drepturi depline al Spaţiului Schengen, după 18 ani de la ...

Performanţele olimpicilor români, recompensate la „Gala COSR”

Tricolorii medaliați la Jocurile Olimpice și Paralimpice Paris 2024 au fost premiați cu mașini, în semn de recunoștință pentru performanțele lor ...