loader
Foto

„Maria – uimitoarea regină din Carpaţi”, documentar din seria „Secretele istoriei”, la TVR 1

În ineditul episod al seriei „Secrets d’histoire”, prezentatorul Stéphane Bern aduce în prim plan o regină extraordinară şi regatul ei, un tărâm de legendă de la Porţile Orientului. Telespectatorii au urmărit documentarul la TVR 1 joi, 20 iulie, ora 21.00.

 

Un portret special al celei supranumită „regina soldat” sau „mama răniţilor” am vizionat joi seară, la TVR 1. Comemorăm în 2023 85 de ani de la trecerea în eternitate a Reginei Maria, unica regină a României Mari, vis la a cărui realizare a avut un rol decisiv alături de soţul său, Regele Ferdinand I, devenit „Întregitorul”.

Seria de televiziune „Secretele istoriei” (Secrets d'Histoire), producţie France Television, prezentată de Stéphane Bern, urmăreşte în fiecare episod viața unei mari figuri din istorie și evidențiază locuri de patrimoniu emblematice. În 2021, un episod special al acestei serii de documentare a fost dedicat Reginei Maria a României. Joi, 20 iulie, de la ora 21.00, în seara dedicată de TVR 1 filmului documentar s-a transmis episodul „Maria – uimitoarea regină din Carpaţi” (MARIE DE ROUMANIE, L’ÉTONNANTE REINE DES CARPATES, Franţa, 2021), realizat de Jean-Louis Remilleux.

TVR 1 a difuzat în premieră documentarul joi, 13 octombrie, ora 22.00.

(w882)

De la București la Hollywood, trecând prin Paris, pe țărmurile Mării Negre sau pe la aşa-numitul castel al contelui Dracula, Stéphane Bern povestește, în ineditul episod al seriei „Secrets d’histoire”, destinul surprinzător al unei prințese britanice devenite războinicul iconic și mama României Mari în secolul XX.

(w882)

Prezentatorul Stéphane Bern aduce în prim-plan o regină extraordinară, precum şi regatul ei, un tărâm de legendă de la Porţile Orientului.

(w500)

Nepoată a Reginei Victoria şi a ţarului Alexandru al II-lea, Maria era sortită unui  destin regal. Ea l-a împlinit devenind suverană a României, după căsătoria cu  Ferdinand de Hohenzollern.

Îndrăgostită de ţara adoptivă şi de poporul ei, îl va însoţi în toate încercările sale în prima parte a secolului trecut, contribuind esenţial la realizarea Marii Uniri, prin apărarea cauzei României în faţa marilor puteri la Conferinţa de pace de la Paris. La 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, Regele Ferdinand şi Regina Maria s-au încoronat în cadrul unei ceremonii fastuoase, ca suverani ai României Mari.

(w500)

De o frumusețe uluitoare, Maria a României se dovedeşte o veritabilă actriță a vieții ei. Este și o comunicatoare remarcabilă, care își împodobește palatele românești cu propriile creații. A o urmări în „Secretele istoriei” înseamnă să vizitezi cele mai frumoase castele din România, inclusiv Castelul Bran, celebra reședință a Contelui Dracula. Înseamnă și descoperirea acestei uluitoare regine a secolului XX, care nu a încetat să devină una cu pământul ei adoptiv. Atât în momente fericite, cât și în cele de cumpănă.

(w500)

Reprezentare celebră a Reginei Maria, realizată de Philip de Laszlo, în 1936

Stéphane Bern va aborda viața incredibilă și incitantă a acestei prințese britanice care a trăit mari schimbări când a ajuns la Curtea României. Regina Maria a îmbinat întotdeauna cele două culturi (cea a neamului din care provine cu aceea a locului unde a devenit regină), adesea reprezentate de colierul ei Cartier foarte șic, purtând în același timp o tiara care amintește de coroanele kokoshnik din est. Regina Maria este bunica ultimului rege al României, Mihai I și străbunica Principesei Margareta, actualul Custode al Coroanei Române. Stéphane Bern a întâlnit-o pe Margareta, care a acceptat să spună povestea străbunicii ei.

Documentarul „Maria României, uimitoarea regină a Carpaților” a fost la TVR 1 joi, 20 iulie, de la ora 21.00.

(w500)

(w882)

Documentarul a fost realizat cu participarea fostului ambasador al României în Franţa, Luca Niculescu, căruia i s-au alăturat Gabriel Badea-Păun – istoric, Pierre-André Hélène – custode Muzeul Maxim’s, Philippe Séguy – scriitor, Evelyne Lever – scriitoare, Joèlle Chevé – istoric, Tessa Dunlop – istoric.

 
Ilinca Nazarie, jurnalist TVR: Cel mai dureros e când oamenii te trag de mână și spun „Haideți să vă arătăm.... că nu mai avem nimic!”

O rupere de nori fără precedent aducea, în noaptea dintre 13 și 14 septembrie, urgia în satele din județele Galați și Vaslui. După ce au căzut ...

Toamnă bogată pentru Iuliana Tudor, la TVR

Toamnă bogată pentru Iuliana Tudor, la TVR

publicat: Sâmbătă, 21 Septembrie 2024

Vedeta pregătește o gală aniversară pentru a sărbători 25 de ani de televiziune, pentru perioada sărbătorilor. Mari spectacole de folclor, ...

Medici care schimbă lumea

Medici care schimbă lumea

publicat: Sâmbătă, 21 Septembrie 2024

Lucrările științifice realizate de acad.prof.dr. Anca Ligia Grosu au deschis drumuri pentru radioterapii personalizate, de mare precizie, care ...