loader
Foto

Mari evenimente simfonice din cadrul Concursului Internaţional „George Enescu”, în direct la TVR Cultural

PROMO

Televiziunea Română, co-producătorul și broadcaster oficial al Concursului Internaţional „George Enescu”, continuă o tradiţie de peste o jumătate de secol și îi invită pe telespectatori să urmărească transmisiunile și emisiunile sale dedicate celei de-a XIX-a ediții a evenimentului. Între 31.08 şi 27.09, TVR va reflecta pe posturile sale, dar şi în mediul online, toate evenimentele ediţiei 2024 a Concursului Internaţional „George Enescu”.

 

Între 31 august şi 27 septembrie, pe întreaga perioadă de desfășurare a prestigiosului Concurs Internațional „George Enescu”, TVR Cultural le oferă telespectatorilor săi atât transmisiuni în direct, cât şi înregistrări valoroase ale unor recitaluri extraordinare susţinute de mari personalităţi prezente la evenimentul muzical. Jurnalistul Marius Constantinescu va fi gazda transmisiunilor TVR de la competiţia muzicală.

(w500)

Valentina Băinţan, producătorul transmisiunilor TVR de la Concursul Enescu şi Marius Constantinescu, prezentatorul evenimentelor din concurs transmise de TVR

Astfel, telespectatorii TVR Cultural vor putea urmări în transmisiune directă cinci mari evenimente simfonice desfăşurate la Ateneul Român, evenimente care reprezintă punctul de atracție al Concursului Internațional „George Enescu”: Concertul de deschidere susținut de Orchestra Națională Radio, Finalele concursurilor din acest an, precum şi Concertul de închidere al Concursului „Enescu”, concertul final al Masterclassului de dirijat, susţinut de Orchestra Română de Tineret, dirijor Cristian Măcelaru și trei dirijori selectați.

TVR Cultural va înregistra și difuza ulterior semifinalele Secțiunilor Violoncel, Vioară și Pian, precum şi seria de recitaluri extraordinare susținute de o parte dintre membrii juriului din acest an, personalităţi ample, extrem de bine cotate la nivel internaţional, printre care pianistul Simon Trpceski, violonistul Dmitri Sitkovestky, violoncelistul David Geringas, violoniştii Shlomo Mintz şi Liviu Prunaru.

Citește și: Concursul „Enescu”: Simon Trpčeski, unul dintre cei mai valoroși pianiști ai lumii, recital de excepție, în 21 septembrie

Despre cele cinci mari evenimente simfonice pe care telespectatorii TVR Cultural le vor putea vedea în transmisiune directă ne-a oferit mai multe amănunte Valentina Băinţan, producător al transmisiunilor TVR de la Concursul Internaţional „George Enescu”:

Ediția a XIX-a a Concursului se va deschide la Ateneul Român pe 31 august 2024, cu concertul de gală susținut de Orchestra Națională Radio. Pe scena de la Ateneul Român vor urca, în calitate de soliști, violoncelistul luxemburghez Benjamin Kruithof, violonista de origine română Maria Marica şi pianista israeliană Alexandra Segal, care vor interpreta triplul Concert pentru vioară, violoncel, pian și orchestră, de Paul Constantinescu, cei trei tineri muzicieni fiind câștigătorii ediției precedente a Concursului Enescu, la secțiunile Violoncel, Vioară și Pian.

(w882)

Benjamin Kruithof. Câștigător Concurs „Enescu”, Secțiunea Violoncel, 2022. Foto: Alex Damian

Programul serii se va deschide cu o premieră mondială: Simfonia Nr. 1 Consolations pentru orchestră, compusă de coreeanul Shin Kim, câștigător al Premiului pentru muzică simfonică (Secţiunea Compoziţie) la Concursul Enescu, 2022.

(w882)

Finalele concursurilor din acest an vor reprezenta momente de maxim interes pentru melomani, dirijorul Jonathan Bloxham urcând la pupitrul Orchestrei Naționale Radio pentru finala concursului secțiunii Violoncel, pe 10 septembrie; Alan Buribayev va dirija Orchestra Filarmonicii George Enescu pentru finala secțiunii de Vioară pe 16 septembrie, iar Christian Reif va conduce Orchestra Filarmonicii „George Enescu” în finala concursului de Pian, pe 22 septembrie 2024.

Totodată, concertul de închidere al Concursului Enescu va fi susţinut de Orchestra Română de Tineret, sub bagheta artistului român de Grammy, cel care a dirijat Orchestra Naţională a Franţei la deschiderea Jocurilor Olimpice Paris 2024, directorul artistic al Festivalului Enescu, dirijorul Cristian Măcelaru”.

(w882)

Valentina Băinţan, producător al transmisiunilor TVR de la Concursul Internaţional „George Enescu”

Orchestre de prestigiu internaţional pun în valoare performanţa la cel mai înalt nivel a tinerilor muzicieni

Telespectatorii TVR Cultural vor descoperi, prin intermediul finalelor Concursului, ce înseamnă performanța la cel mai înalt nivel a unor tineri muzicieni care își pun la încercare propriile limite şi vor simţi, totodată, emoțiile interpretării unor repertorii extrem de dificile, în compania unor orchestre de prestigiu internațional.

„Concurenții care vor intra în Finalele secțiunilor Violoncel, Vioară și Pian vor uimi cu siguranță întreaga audiență, pentru că selecțiile Concursului Enescu se concentrează în primul rând pe calitatea umană a tinerilor muzicieni, pe capacitatea acestora de a așeza emoții în sufletele celor ce îi ascultă și, nu în ultimul rând, pe talentul care i-a adus în fața acestui juriu prestigios.

(w882)

Alexandra Segal, Israel, câștigătoarea Secțiunii Pian - Concursul Internațional „George Enescu”, 2022. Foto: Alex Damian

Concursul Internațional „George Enescu” funcționează ca o platformă internațională de lansare pentru viitorii interpreţi de marcă ai lumii și de promovare a lucrărilor marelui muzician român în rândul noii generații de artiști din toată lumea, iar finalele Concursului au reprezentat mereu un etalon internațional, pentru că standardele după care au fost și sunt organizate le poziționează în vârful ierarhiei evenimentelor de gen desfășurate în peisajul muzicii clasice din România și din străinătate.

În cei peste 60 de ani de existenţă, Concursul „Enescu” a devenit un brand de ţară şi un etalon al performanţei muzicale la cel mai înalt nivel, fiind astăzi unul dintre concursuri internaționale cel mai bine cotate”, mai punctează Valentina Băinţan.

În Concursul Internaţional „George Enescu” participă tineri din Coreea de Sud, China, România, S.U.A., Taiwan, Rusia, Germania, Franța, Spania, Africa de Sud, Hong Kong, Polonia, Ucraina, Canada, Austria, Italia, Belgia, Japonia, Suedia, Slovenia, Elveția, Luxemburg, Japonia

Ediția a XIX-a a Concursului Internațional „George Enescu” a înregistrat un record istoric privind numărul de înscrieri la secțiunile instrumentale. Dintre cei 667 muzicieni (cu vârste între 13 și 35 de ani, din peste 57 de țări) care au aplicat, 149 de violoniști, pianiști și violonceliști au fost selectați pentru a evolua la București. Acest număr reprezintă o creștere de peste șase ori mai mare față de ediția din 2022 a concursului și de 59% față de ediția din 2018, cea care a înregistrat cel mai mare număr de candidați până astăzi (400 de muzicieni).

Citiți și: Acces gratuit pentru public în primele etape ale Concursului Internațional „George Enescu”

(w500)

Pentru prima etapă a Concursului de violoncel au fost selectați 49 de concurenți din cei 213 înscriși, aceștia având vârste cuprinse între 15 și 31 de ani. Violonceliștii selectați provin din Coreea de Sud, China, S.U.A. România, Taiwan, Rusia, Germania, Franța, Canada, Luxemburg, Austria, Italia, Spania, Japonia, Suedia, Slovenia și Hong Kong. Publicul le va putea urmări evoluția începând cu 1 septembrie 2024, la Universitatea Națională de Muzică din București.

Concursul de vioară va debuta pe 7 septembrie, la Universitatea Națională de Muzică din București. Cei 50 de concurenți, selectați din totalul de 192 de înscrieri, au vârste cuprinse între 14 și 31 de ani. Aceștia provin din Coreea de Sud, China, S.U.A., Taiwan, Rusia, Germania, Franța, Africa de Sud, Polonia, Ucraina, Canada, Austria, Italia, Belgia, Japonia, Suedia, Slovenia și Elveția.

În 13 septembrie, juriul de specialitate se va reuni la București pentru prima etapă a Concursului de pian. Din cei 148 de pianiști înscriși au fost selectați 50 de concurenți care au trecut de preselecția desfășurată online. Tinerii pianiști cu vârste cuprinse între 15 și 35 de ani provin din Coreea de Sud, China, S.U.A. România, Rusia, Germania, Olanda, Marea Britanie, Albania, Polonia, Japonia, Georgia, Slovenia și Hong Kong.

Valoarea totală a premiilor este de 125.000 euro pentru cele patru secțiuni din concurs. Pe lângă premiile în bani, câştigătorii vor beneficia şi de promovarea națională și internațională și lansarea artistică prin intermediul parteneriatelor realizate de ARTEXIM, organizatorul competiţiei, cu agenții de impresariat artistic și orchestre din România și din străinătate. Câștigarea locului I la Concursul Enescu 2024 este biletul de acces către scena Festivalului Internațional George Enescu, ediția 2025 – cei mai talentați dintre concurenți vor avea oportunitatea de a concerta în ediția următoare a Festivalului alături de unele dintre cele mai mari orchestre ale lumii.

Pentru prima dată în istoria de peste 60 de ani a Concursului „Enescu”, un masterclass de interpretare dirijorală, instrumentală și aprofundare în studiul muzicii! Telespectatorii îl vor putea urmări în direct la TVR Cultural

(w882)

Cristian Măcelaru dirijând Orchestra Filarmonicii George Enescu, în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”, editia 2023. Foto: Andrada Pavel

Director artistic al Festivalului și Concursului Internațional „George Enescu” și dirijor al Orchestrei Naționale a Franței, maestrul Cristian Măcelaru va susține, pentru prima dată în istoria de peste 60 de ani a Concursului Enescu, un masterclass de interpretare dirijorală, instrumentală și aprofundare în studiul muzicii. Atelierele susținute de Cristian Măcelaru se vor desfășura la Ateneul Român în perioada 23 – 27 septembrie 2024, cu participarea Orchestrei Române de Tineret.

Ultimul concert simfonic va avea loc pe 27 septembrie 2024, la Ateneul Român, unde dirijorul Cristian Măcelaru va urca la pupitrul Orchestrei Române de Tineret, alături de trei dintre cei șase dirijori tineri participanți la masterclass-ul de interpretare dirijorală, instrumentală și aprofundare în studiul muzicii, pentru a prezenta un regal de muzică româno-franceză: publicul va asculta lucrări de George Enescu, Dan Dediu, Hector Berlioz, Claude Debussy, Igor Stravinski sau Louise Farrenc. Evenimentul va fi transmis în direct de TVR Cultural.

Mari personalități ale lumii muzicale internaționale, prezente la Bucureşti. Cine face parte din juriul Concursului Internaţional George Enescu

Alături de David Geringas, președintele juriului pentru Secțiunea Violoncel, se vor afla violonceliștii Leonid Gorokhov, Meehae Ryo, Valentin Răduțiu, Marin Cazacu, Enrico Dindo și Arto Noras, cărora li se vor adăuga, începând cu semifinalele, Charlotte Lee - unul dintre cei 14 directori executivi de top în managementul artiștilor și Raimund Trenkler, violoncelist și președinte al consiliului de administrație al Fundației Academiei Kronberg. Etapele secțiunii de violoncel se desfășoară între 1 și 10 septembrie 2024.

(w882)

David Geringas, preşedintele juriului pentru Secţiunea Violoncel, foto:Andrei Gîndac

Președintele juriului la Secțiunea Vioară este celebrul violonist Dmitry Sitkovetsky, care va juriza alături de violoniștii Mihaela Martin, Liviu Prunaru, Silvia Marcovici, Shlomo Mintz, Boris Garlitsky, David Halen. Doug Sheldon, fondator și managing partner al Sheldon Artists, și Didier de Cottignies, manager artistic al Orchestrei Filarmonice din Monte Carlo, se vor alătura juriilor, începând cu semifinalele.  Etapele secțiunii de vioară au loc între 7 și 16 septembrie 2024.

(w882)

Lilya Zilberstein. Foto: Andrej Grilc

Celebra pianistă Lylia Zilberstein va fi președinta juriului Secțiunii de Pian și va juriza alături de pianiștii Dana Borșan, Andrei Pisarev, Vovka Ashkenazy, Luiza Borac, Alexander Shtarkman, Sina Kloke, cărora li se vor adăuga, începând cu semifinalele, Martin Campbell White, consultant în domeniul managementului artistic de nivel internațional și pianistul Simon Trpčeski. Secțiunea de pian se desfășoară între 13 și 22 septembrie 2024.

Citiți și: Concert extrordinar susținut de Lilya Zilberstein, în 19 septembrie, la Ateneu

Secțiunea de Compoziție este prezidată și ediția 2024 de către celebrul compozitor și pianist polonez Zygmunt Krauze. Maestrul Krauze va juriza alături de compozitorii Tim Benjamin, Dan Dediu, Adrian Iorgulescu, Doina Rotaru, Pascal Dusapin, Outi Tarkiainen, Jennifer Higdon, Magnus Lindberg, Gerard McBurney și Elsa Vautrain, Director artistic al Universal Music - Durand Salabert Eschig.

Televiziunea Română, coproducător şi broadcaster oficial al Concursului şi Festivalului Internaţional „George Enescu” încă de la prima ediţie, din anul 1958

Concursul Internațional „George Enescu” (lansat în anul 1958, odată cu Festivalul „Enescu”), una dintre cele mai importante platforme internaționale de lansare pentru tinerii muzicieni din toată lumea, este construit ca o prelungire firească a Festivalului „George Enescu” – cel mai prestigios eveniment cultural organizat de România. Câștigătorii premiilor întâi au posibilitatea de a participa la ediția din anul următor a Festivalului Enescu, urcând pe scenă alături de orchestre renumite la nivel internațional.

Modelul de funcționare a concursului este inspirat din modelul de viață al artistului al cărui nume îl poartă. Susține și promovează tinerele talente din muzica clasică, la fel cum marele compozitor îi sprijinea în timpul vieții pe tinerii muzicieni. George Enescu a făcut donații substanțiale pentru a plăti burse acordate muzicienilor, iar în anul 1912 a susținut un turneu în România, strângând peste o mie de lire sterline pentru a înființa și acorda un premiu național de compoziție.

De-a lungul timpului, Concursul „Enescu” a contribuit semnificativ la promovarea și lansarea multor mari artiști, aceștia păstrând mereu o legătură de suflet cu Enescu și cu România.

Prima ediție a Concursului a fost organizată în anul 1958, la inițiativa dirijorului George Georgescu, în onoarea prietenului său apropiat, marele compozitor, violonist, pianist și dirijor George Enescu. Anul 1958 marca, de asemenea, trei ani de la dispariția lui George Enescu.

În 4 septembrie 1958, la București, cu sprijinul cunoscutului discipol al lui Enescu, Yehudi Menuhin, au fost lansate concomitent Festivalul și Concursul Internațional „George Enescu”, concursul fiind parte integrantă a primei ediții de festival. La prima sa ediție, concursul era structurat în două secțiuni (vioară și pian), ulterior organizatorii adăugând alte două secțiuni – canto și compoziție.

Printre personalitățile care au participat la prima ediție s-au numărat Yehudi Menuhin, David Oistrakh, Halina Czerny-Stefańska, Nadia Boulanger, Monique Haas, Iacov Zak și Claudio Arrau – în postura de soliști și dirijorii John Barbirolli, Carlo Felice Cillario și Carlo Zecchi.

În calitate de membru al juriului Concursului din 1958, violonistul David Oistrakh declara atunci pentru Agerpres: „Alegerea mea în juriul concursului m-a bucurat foarte mult, deoarece sunt convins că acest concurs este una dintre cele mai importante întreceri ale tinerilor muzicieni din ultimii ani. Prin participarea la această manifestare a culturii românești, muzicieni din numeroase țări ale lumii aduc mărturia înaltei lor prețuiri pentru arta marelui muzician român George Enescu.”

Începând din anul 2014, Concursul este organizat ca eveniment distinct față de Festivalul „George Enescu”, la fiecare doi ani (alternativ față de datele de organizare ale Festivalului) și oferă acces deschis publicului larg.

Finalele de Concurs au început să se desfășoare la Ateneul Român, iar finaliștii secțiunilor Vioară, Violoncel și Pian au fost invitați să interpreteze concerte, în cadrul acestor finale, împreună cu Orchestra Filarmonicii George Enescu – o noutate față de edițiile anterioare.

Televiziunea Română este coproducător şi broadcaster oficial al Concursului şi Festivalului „Enescu” încă de la prima ediţie, din anul 1958, contribuind astfel la promovarea tinerilor artişti, dar şi la lansarea tinerelor talente, care, de-a lungul timpului, au devenit nume de prestigiu internaţional, aclamate pe marile scene (exemple: pianiştii Radu Lupu şi Dan Grigore, violoniştii Remus Azoiţei, Silvia Marcovici, Alexandru Tomescu, violoncelistul Andrei Ioniţă, violonista Maria Marica etc).

 
Andreea Răsuceanu:

Invitata Danielei Zeca Buzura la "Mic Dejun cu un Campion", sâmbătă, 28 decembrie, de la ora 10:00, este Andreea Răsuceanu – scriitoare și critic ...

Creștere fulminantă a cazurilor de tuse convulsivă în România, în 2024. De ce sunt atât de mulți copii afectați și cum poate fi prevenită boala

Cu patru decese la sugari și peste 2.000 de îmbolnăviri până la finalul lunii octombrie, față de 16 cazuri în tot anul 2023, infectările cu tuse ...

Dana Rogoz, întoarcere în timp până la epoca Minisong şi prima apariţie la TVR

Luni, 23 decembrie, de la ora 21:00, în „Reţeaua de Idoli” este invitată o actriţă, regizoare și prezentatoare TV pe care o cunoaşte multă lume. ...