loader
Foto

Galerie foto

„Londra, în trei zile” - episodul doi

Sâmbătă, 8 octombrie, de la ora 12.30 ați urmărit cel de-al doilea episod al seriei documentare realizate de Sanda Vişan în capitala Marii Britanii

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Călătoria începe, de această dată, respirând aerul curat din inima Londrei, în Hyde Park, trecând apoi prin agitaţia Pieţei Trafalgar. După o trecere în revistă a câtorva dintre bogăţiile şi exponatele unicat de la British Museum, periplul se continuă în City-ul londonez, dominat de impunătoarele forme clasice ale Catedralei Saint Paul.

Pentru britanici, grădinile reprezintă o parte esenţială a modului lor de viaţă, moştenită de la strămoşii anglo-saxoni şi cultivată, de la cucerirea normandă din 1066, de toţi monarhii.

Iar Hyde Park, cu întinderea sa de 1,4 km2, este unul dintre cele mai mari parcuri regale ale metropolei, care, împreună cu grădinile Kensington (ce se întind în continuarea laturii sale vestice), alcătuiesc o suprafaţă mai mare decât cea a principatului Monaco!

După Hyde Park ajungem în Piaţa Leicester, adevărat topos al industriei cinematografice, aici având loc strălucitoarele premiere ale superproducţiilor. Aici, statuia mignonă a lui Chaplin aminteşte trecătorilor că marele geniu al filmului s-a născut în lumea music-hall-ului londonez. Zona din apropiere, cu reţeaua ei de străduţe şi arhitectură industrială atrage clienţi cu gusturi diverse, pentru micile afaceri colorate înflorite aici, de la cafenele vegetariene la magazine new age.

Un stil diferit, imperial, vom descoperi, în schimb, în Piaţa Trafalgar. Sistematizată de arhitectul John Nash în secolul al XIX-lea, Trafalgar Square este aproape de inima britanicilor, din multe şi felurite motive. Unii vin aici pentru valoarea istorică a locului, alţii pentru că de peste 150 de ani, piaţa a devenit un loc de maximă vizibilitate pentru orice fel de protest sau demonstraţie. Însă iarna, cu toţii vin aici de Sărbatori, pentru a se bucura de bradul de Crăciun, pe care Norvegia îl trimite în fiecare an, ca semn de recunoştinţă, pentru ajutorul primit în timpul celui de-al doilea Război Mondial.

După o fascinantă vizită printr-un adevărat topos cultural al regatului care este British Museum, vom face gestul zilnic al fiecarui britanic: să bem un ceai – aşa că ajungem la Twinings, cel mai vechi magazin care de 303 ani, fără întrerupere, vinde ceai.

După ce am respectat ritualul englezesc al ceaiului, descoperim grifonul care străjuieşte intrarea în City of London - cartierul unde se desfăşura viaţa comercială a oraşului.

Pe seară, admirăm Catedrala St Paul, replica britanică şi a bisericii anglicane dată catedralei catolice a Sfântului Petru din Roma. Aceasta constructie majoră a barocului englez este un adevărat simbol naţional şi loc de odihnă veşnică pentru personaje importante, fie ale istoriei britanice, ca Wellington, Nelson, Florence Nightingale, fie ale artei, ca Joshua Reynolds sau Henri Moore.

Periplul se încheie la Turnul destinat încarcerării personajelor importante, printre zidurile care, lucind în noapte, transmit misterul locului ce parcă “musteşte”, sângeros, de istorie.

 

 
Miodrag Belodedici și performanța sa unică în fotbalul românesc

Este una dintre legendele sportului românesc și singurul fotbalist român care a câştigat de două ori Cupa Campionilor Europeni.

Înlocuirea animalelor de tracțiune, o temă de viitor

Înlocuirea animalelor de tracțiune, o temă de viitor

publicat: Miercuri, 25 Septembrie 2024

Caii nu pot fi înlocuiți peste tot de tricicluri, dar aceasta este o soluție ecologică convenabilă, care pare a fi din ce în ce mai căutată ...

Eforturi comune de susținere a sinistraților

Eforturi comune de susținere a sinistraților

publicat: Miercuri, 25 Septembrie 2024

Eforturile de ajutorare a sinistraților din județul Galați continuă, iar comunitatea se mobilizează pentru a arăta că împreună putem depăși orice ...