loader
Foto

Galerie foto

Libertate, dar cu voie de la partid! Discotecile în comunism | VIDEO

La Adevăruri despre trecut din 21 octombrie, ora 22.00, am vorbit despre cum erau discotecile românilor, dar şi despre ce însemna să fii cercetător în România comunistă.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Discoteca Ring (Costineşti) sau de la Casa de cultură Grigore Preoteasa (Bucureşti) sunt încă o amintire frumoasă pentru unii.

A şasea ediţie a emisiunii Adevăruri despre trecut, pe care telespectatorii TVR 1 au putut să o urmărească miercuri, 21 octombrie, de la ora 22.00, ne-a adus noi mărturii despre destinul omului de rând din comunism.

Într-un regim care supraveghea şi controla la sânge viața fiecărui individ, discotecile erau mici teritorii ale libertăţii. O libertate cu voie de la partid şi securitate, căci programul muzical al discotecilor trebuia verificat şi aprobat de organele de ordine. În ciuda rigorii regimului opresiv ceauşist, câteva dintre aceste discoteci au intrat în folclorul urban. Discoteca Ring de la Costineşti sau cea de la Casa de cultură Grigore Preoteasa din Bucureşti rămân încă o amintire frumoasă pentru cei care au trăit în acea perioadă. Despre toate acestea, am povestit în primul documentar al serii: „Disco-nostalgia”, realizat de Gheorghe Preda.

(w882)

În timp ce românii dansau pe muzica aleasă de partid, cei doi conducatori ţopăiau să prindă titluri academice. Absolvenţi a câtorva clase puse laolaltă, soţii Ceauşescu au condus ani de zile, discreţionar, tot ce a însemnat domeniul cercetării în România.

(w882)

Cu doi „oameni de  ştiinţă” aflaţi în fruntea statului, România ar fi trebuit să aibă o dezvoltare tehnologică remarcabilă, iar oamenii de ştiinţă, cercetătorii ar fi trebuit să aibă condiţii de lucru excelente. Evident, lucrurile nu stăteau aşa.

(w882)

În episodul de miercuri, 21 octombrie, al Adevărurilor despre trecut, oameni de ştiinţă care lucrau în cercetarea aplicată ne-au povestit cum erau priviţi de puterea politică şi ce însemna să fii cercetător în România comunistă. În cel de-al doilea documentar, „Ştiinţa – forţă de producţie”, realizat de Ştefania Ţene.

(w882)

Din 16 septembrie, la Adevăruri despre trecut, în fiecare miercuri, de la 22.00, echipa coordonată de Raluca Rogojină ne prezintă, timp de o oră, poveşti adevărate despre ce a însemnat viaţa românilor înainte de 1990.

 
Țăst Show – Storceag de cegă și tocăniță de mistreț, la Runcu | VIDEO

Emisiunea "Țăst Show" de la TVR Craiova ne oferă o incursiune delicioasă în gastronomia tradițională românească, cu un episod dedicat ...

Ziua Națională a Vinului: O sărbătoare a tradiției și calității | VIDEO

„Vinul nostru uimitor de bun” este sloganul sub care se va desfășura, în acest an, Ziua Națională a Vinului din Republica Moldova, un eveniment ...

1944, anul de răscruce din istoria Iașului | VIDEO

1944, anul de răscruce din istoria Iașului | VIDEO

publicat: Duminică, 22 Septembrie 2024

Anul 1944 reprezintă un moment crucial în evoluția orașului Iași, un an marcat de devastarea și transformările profunde cauzate de conflagrația ...