loader
Foto

Galerie foto

Leșe despre colinde: „cele mai vechi cântece ale omenirii”

În a treia zi de Crăciun am pătruns în universul magic al colindelor alături de Grigore Leșe și invitații săi. De la ora 18:30, pe TVR 2, TVR HD și TVR+, o călătorie prin timpurile strămoșești.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Anul e gata să zboare în adâncul ceriului. De când e lumea și pământul se cântă imnuri de laudă în cinstea Timpului, care moare și învie. La noi, e întruchipat în măști precum capra, turca, cerbul. E invocat în forme străvechi de colinde sub formă de leu, dulf, bour, după cum se învârte soarele prin zodiac.

Colindele se scandează ca să nu se uite. Sunt cele mai vechi cântece ale omenirii, le-au ctitorit zeii.Colindătorii se rotesc, se reîntorc, retrăiesc calea strămoșilor, ajutați de Timp și de cei doi copii ai săi, Soarele și Luna. După ce am trecut prin poarta oamenilor, delimitată de echinocțiul de toamnă, acum ne pregătim să trecem prin poarta zeilor.

Colindătorii sunt călători. Ne-a îmbogățit cu harul mântuirii, ne-a învățat să iubim. S-a născut în sărăcie ca să ne spună că trebuie să fim darnici. „Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos este o sărbătoare a darurilor. Colindătorii formează un brâu protector pentru sat, comunică cu lumea divină, cu sufletele morților, deschid porțile timpului și spațiului sacru. Au venit să ne colinde cete de bărbați din Țara Loviștei. Împreună cu ei, vom activa forța magică a cuvântului”, spune Grigore Leșe.

Intrăm în universul colindelor pe 27 decembrie cu Floarea Calotă și colindătorii Ţara Loviştei.

 

Un nou sezon „Drumul lui Leşe” la TVR 2:

„Din 18 octombrie vă aștept din nou pe «Drumul lui Leșe». Să ne rezemăm de vânt și să ascultăm sub aripile lui povești și hori de demult. Vom cunoaște oameni care simt și transmit stări speciale, oameni care trăiesc în rost, oameni care s-au strămutat în medii universitare și au dus cu ei dimensiunea spirituală a satului. Ne vom lumina prin dialog și vom da ritm anotimpurilor prin muzici și povești tălmăcite de oameni cu aură împărătească”, continuă Grigore Leşe.

Despre emisiune

„Drumul lui Leşe” este invitaţia de a parcurge, timp de o oră, o călătorie iniţiatică, de redescoperire şi reevaluare a dimensiunii noastre identitare. Grigore Leşe încearcă, în fiecare ediţie, să prezinte România profundă, adevărată, conectată la sensibilitatea, formulele de expresie şi comunicare ale secolului 21. Astfel, Leşe devine în această emisiune un liant al lumii tradiţionale cu lumea urbană, modernă, fiind deopotriva gazdă, actor, spectator, dirijor şi mentor. Conectând ruralul cu urbanul, trecutul cu viitorul, lumea reala cu cea virtuală, „Drumul lui Leşe” încearcă să descopere şi să arate acea Românie tulburătoare care vrăjeşte şi inspiră pe cei ce ajung să o cunoască.

 

Emisiunea este o coproducţie TVR cu Asociaţia Culturală Grigore Leşe.

 

 
Andrei Ionescu: “Se pare că, în faţa lui Dumnezeu unica bogăţie pe care o poţi trece dincolo sunt faptele noastre bune!”

Andrei Ionescu, soţul regretatei actriţe Ileana Stana-Ionescu, s-a alăturat campaniei umanitare TVR “Împreună facem bine!”. În vârstă de 97 de ...

Muzeul Apei

Muzeul Apei "Leonida Truță" din Cluj-Napoca

publicat: Joi, 26 Septembrie 2024

”Acest așezământ are menirea de a-ți reaminti ție, trecătorule, că de la o zi la alta apa este tot mai puțină și noi tot mai  mulți. Drept aceea, ...

Regizorul Silviu Purcărete, omagiat la Teatrul „Marin Sorescu” din Craiova

În cadrul „Săptămânii Purcărete”, iubitorii de cultură se pot delecta cu cinci dintre spectacolele apreciate ale marelui regizor, precum și cu ...