loader
Foto

Galerie foto

La un pas de România: Lacrima și dorul, ascunse în limba română | VIDEO

Miercuri, 31 august, de la orele 10:00 şi 15:00, TVR Internaţional a difuzat două ediții speciale, în premieră, ale emisiunii La un pas de România, dedicate Zilei Limbii Române.

 

Cele două ediții adună în ele lacrimi și dor ascunse în limba maternă vorbită și trăită de românii din jurul României.

În jurul României, ca de altfel în toată Peninsula Balcanică, trăiesc români. „Că li se spune într-un fel anume în țările împărțite de marile întâlniri diplomatice ale veacurilor trecute, că au pașapoarte care nu amintesc nimic de România, că au nume modificate sau scrise cu alte litere necunoscute graiului de acasă, românii din jurul României poartă limba română ca singura dovadă de identitate și apartenență la un neam, la un spațiu, la o tradiție...de când se știu, cu fiecare fir de secundă trăită.” (Aura Dobre – realizator La un pas de România)

(w882) biserica c

Uneori este dificil să îți vorbești limba maternă într-o țară în care potrivit legislației curente nu exiști ca minoritate. Unii chiar își pun viața în pericol vorbind în limba bunicilor.

În Tiraspol, de exemplu, dincolo de Nistru să rămâi român este un act eroic de fiecare zi. Ion Iovcev, născut și crescut în limba română vorbită în sudul Basarabiei a fost, timp de 30 de ani, directorul Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol. O viață de om care a strâns în jur generații de tineri școliți în graiul românesc.

În Bulgaria, la sud de Dunăre, limba română se aude vorbită pe strada prăfuită din satele care îmbracă fluviul în drumul lui spre Marea Neagră.

(w882) bulgaria

Mai departe, în Balcani, limba română a fost purtată în suflet și în gând de păstorii și comercianții care stăpâneau munții cei abrupți. Limba română le-a fost liant între neamurile răspândite pe colțuri de stâncă.

La 1300 de kilometri de România, în Albania trăiesc rămâni sau rumâni cum le spun cei din jur. Unii au înființat clase de limba română, alții și-au oferit timp, bani și energie pentru ca limba bunicilor să nu piară.

(w882) albania

În limba bunicilor încă mai vorbesc doi sau trei istroromâni sau tot atâția meglenoromâni uitați prin Balcani.

(w882) albania

Și, așa, în vremuri tulburi, doar limba română rămâne carte de identitate valabilă oriunde în lumea asta. Păstrată cu grijă, cu jertfă, cu lacrimi, cu bucurie, cu speranță, cu dor. Singura legătură cu neamul din suflet sau din amintire.

***

Filmările pentru cele două ediții speciale au fost realizate în Albania, Bulgaria și România, în lunile iunie și iulie 2022.

Realizator: Aura Dobre

 

 
Ilinca Nazarie, jurnalist TVR: Cel mai dureros e când oamenii te trag de mână și spun „Haideți să vă arătăm.... că nu mai avem nimic!”

O rupere de nori fără precedent aducea, în noaptea dintre 13 și 14 septembrie, urgia în satele din județele Galați și Vaslui. După ce au căzut ...

Toamnă bogată pentru Iuliana Tudor, la TVR

Toamnă bogată pentru Iuliana Tudor, la TVR

publicat: Sâmbătă, 21 Septembrie 2024

Vedeta pregătește o gală aniversară pentru a sărbători 25 de ani de televiziune, pentru perioada sărbătorilor. Mari spectacole de folclor, ...

Medici care schimbă lumea

Medici care schimbă lumea

publicat: Sâmbătă, 21 Septembrie 2024

Lucrările științifice realizate de acad.prof.dr. Anca Ligia Grosu au deschis drumuri pentru radioterapii personalizate, de mare precizie, care ...