loader
Foto

Galerie foto

La TVR 2 descoperiţi poveştile celor care trăiesc a doua emigrare

Ce-a însemnat întoarcerea acasă pentru Irene şi Cesar? Aţi putut afla duminică, 16 noiembrie, la TVR 2, TVR HD  şi online pe TVR, într-o nouă ediţie a emisiunii A doua emigrare.

 

Editia este disponibila online pe TVR+.

A doua emigrare prezintă problemele românilor care – după ce au emigrat în alte ţări – se reîntorc acum în ţară. Revenirea după o absenţă lungă pune serioase probleme de reintegrare în sânul unei comunităţi care a mers mai departe şi a unui sistem de care, fie au „fugit”, fie le ridică bariere la revenire.

Ediţia din 15 noiembrie începe cu povestea lui Irene Oproescu. Ea a trăit 6 ani în Elveţia, 3 ani în Cipru şi 6 luni în Irlanda. A plecat de fiecare dată împreună cu soţul şi cei doi copii. Toate aceste căutări şi plecări şi-au pus amprenta asupra vieţii de zi cu zi iar de când s-a intors în România, de aproape trei ani, a trebuit să facă faţă divorţului şi readaptării.

Reîntoarcerea a însemnat şi o alegere importantă în educaţia copiilor ei în vârstă de 13, respectiv 11 ani. Dezamăgită de sistemul de învăţământ românesc şi inspirată de celelalte metode de educaţie experimentate, a decis să îşi includă copiii într-un sistem numit home schooling.

Al doilea caz prezentat în ediţia de duminică este cel al lui Cesar Filip, care a plecat din România în anii ‘80, nu in căutarea unui trai mai bun, ci a libertăţii de gândire, după cum spune el. După doi ani şi-a adus în Germania şi băiatul de trei ani. În cei peste 30 de ani departe de România a deschis un cabinet stomatologic împreună cu soţia sa, dar a visat să aibă o afacere şi în ţară.

A început în 2009 cu un restaurant şi a continuat cu un magazin de băuturi fine. Organizează degustări şi spune că afacerea a venit dintr-o pasiune. Incet – incet, fără să-şi dea seama  a revenit mai intai sporadic si apoi definitive  în România. Din păcate, familia nu a mai fost la fel de unită ca la prima sa emigrare – a divorţat, iar fiul său a rămas alături de mamă în Germania.

Jurnalist: Alina Avramescu

Producător: Monica Nicolescu

***

Emisiunea „A doua emigrare poate fi urmărită și pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

 

 
Andrei Ionescu: “Se pare că, în faţa lui Dumnezeu unica bogăţie pe care o poţi trece dincolo sunt faptele noastre bune!”

Andrei Ionescu, soţul regretatei actriţe Ileana Stana-Ionescu, s-a alăturat campaniei umanitare TVR “Împreună facem bine!”. În vârstă de 97 de ...

Muzeul Apei

Muzeul Apei "Leonida Truță" din Cluj-Napoca

publicat: Joi, 26 Septembrie 2024

”Acest așezământ are menirea de a-ți reaminti ție, trecătorule, că de la o zi la alta apa este tot mai puțină și noi tot mai  mulți. Drept aceea, ...

Regizorul Silviu Purcărete, omagiat la Teatrul „Marin Sorescu” din Craiova

În cadrul „Săptămânii Purcărete”, iubitorii de cultură se pot delecta cu cinci dintre spectacolele apreciate ale marelui regizor, precum și cu ...