loader
Foto

„Momente şi schiţe”, de I.L. Caragiale, la 168 de ani de la naşterea scriitorului

Pe 13 și 15 februarie, am urmărit la TVR 1 HD un grupaj de piese de teatru din arhiva TVR, în interpretări celebre.

 

Dramaturgul, dar şi nuvelistul, pamfletarul, poetul, scriitorul, directorul de teatru, comentatorul politic şi ziaristul român Ion Luca Caragiale s-a născut pe 1 (stil vechi) / 13 (stil nou) februarie 1852, la Haimanale, judeţul Prahova, astăzi I. L. Caragiale, judeţul Dâmboviţa. George Călinescu îl considera a fi cel mai mare dramaturg român şi unul dintre cei mai importanţi scriitori români.

(w882)

Personaje celebre, portrete impecabil conturate, întipărite în mintea şi sufletul cititorilor sau spectatorilor - de la Dl. Goe, cu care am făcut cunoştinţă poate chiar la grădiniţă sau în şcoala primară, până la Vizită, Bubico sau Petiţiune şi Tren de plăcere – vor face deliciul telespectatorilor într-o seară de februarie, şi la 168 de ani de la naşterea dramaturgului.

Astfel, joi, 13 februarie, de la ora 22.00, și în reluare sâmbătă, 15 februarie, ora 15:20 la TVR 1 și TVR 1 HD, am putut urmări o selecţie de spectacole de teatru din arhiva TVR, în interpretarea unor actori îndrăgiţi de generaţii după generaţii: Grigore Vasiliu Birlic, Radu Beligan, Rodica Tapalagă, Silvia Dumitrescu Timică, Petre Gheorghiu, Horaţiu Mălăele, Florina Cercel,  Virgil Ogăşanu, Stela Popescu, Ştefan Tapalagă şi alţii.

(w882)

Deşi Caragiale a scris doar nouă piese, poate fi considerat cel mai bun dramaturg român datorită faptului că a reflectat cel mai bine realităţile, limbajul şi comportamentul românilor, conform wikipedia.org. Opera sa a influenţat şi alţi dramaturgi de-a lungul timpului.

Aşadar joi seară, avem întâlnire cu îndrăgitele personajele ale scriitorului considerat de Delavrancea „cel mai mare român din câţi au ţinut un condei în mână şi o torţă aprinsă în cealaltă mână” – „Condeiul a căzut, dar torţa arde şi nu se va stinge niciodată”.

 
O ediție ”Transparențe” cu artistul Eugen Moritz

O ediție ”Transparențe” cu artistul Eugen Moritz

publicat: Luni, 23 Septembrie 2024

Eugen Moritz este artist vizual, prof. univ. dr. la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, Departamentul de Fotografie, Video și ...

Ediție specială FILIT Chișinău

Ediție specială FILIT Chișinău

publicat: Luni, 23 Septembrie 2024

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere, organizat de Fundația KA-TET, va reuni numeroși prozatori, poeți, traducători, editori, ...

Contribuţiile cercetării şi tehnologiilor în sănătate

Prof. dr. Theo Trandafirescu, specializat în medicină internă, pneumologie și terapie intensivă, face parte din Asociația Medicilor Români din ...