loader
Foto

Galerie foto

La taifas prin Maramureş, într-o nouă ediţie „Exclusiv în România”

Cristi Tabără şi echipa „Exclusiv în România” ajung în nordul ţării. Vizităm cea mai înaltă biserică de lemn din Europa, călcăm pe potecile Munţilor Rodnei şi ne oprim şi în staţiunea Borşa. „Exclusiv în România” e la TVR 1, sâmbătă, 27 oct., la ora 13.00.

 

O primă oprire a echipei Exclusiv în România, înainte de Maramureş, va fi în oraşul Năsăud pentru a-i cunoaşte pe cei care sunt consideraţi eroi în această zonă. La Muzeul Grăniceresc din oraş, vom afla multe lucruri despre Cătanele Negre, care au fost soldaţi români din Ardeal ce au păzit graniţele Imperiului Austro-Ungar şi care şi-au câştigat faima de viteji în multe bătălii importante. După aproximativ o sută de ani de la înfiinţare, Cătanele Negre au fost transformate din trupe de graniţă în luptători ai regimentelor de linie imperiale şi au participat la multe bătălii, a căror soartă a fost decisă, adesea, chiar de bravura lor. Noul sezon are o nouă oră de emisie: sâmbăta, de la ora 13.00.

Din Năsăud mergem tocmai în Maramureş, unde însoţim echipa Exclusiv în România pe potecile munţilor Rodnei pentru a-i întâlni pe bravii soldaţi ai zilelor noastre, vânătorii de munte. Timp de o lună de zile, ei au străbătut tot lanţul carpatic în cadrul evenimentului numit „Asaltul Vânătorilor de Munte - 100 de varfuri, un singur Centenar”. Exclusiv în România li s-a alăturat, pentru cateva zile, pentru a le afla poveştile şi aventurile din temerara expediţie.

(w882)

(w882)

Din vârful munţilor, coborâm către locurile care au făcut din Maramureş una dintre cele mai îndrăgite şi vizitate regiuni din ţara noastră. Vom vizita trei dintre cele mai cunoscute biserici de lemn maramureşene: prima - Săpânța Peri, o biserică de mănăstire nouă, cea mai înaltă din Europa, dacă nu chiar din întreaga lume.

(w500)

credit foto: atitudineamea.worldpress,com

Apoi ajungem la una dintre cele mai vechi şi frumoase bisericuţe de lemn maramureşene, a cărei valoare a fost recunoscută la nivel mondial, fiind inclusă în patrimoniul Unesco - biserica din Deseşti. Remarcăm frumuseţea specială a bisericuţei, parţial ascunsă de arborii seculari care o înconjoară.

Nu foarte departe de biserica din Deseşti se găseşte o altă importantă ctitorie maramureşeană - biserica din Budeşti – Josani. Aici se află la adapost importante obiecte de cult, cum ar fi o icoană veche de 600 de ani, dar şi două artefacte care au aparţinut lui Pintea Viteazul: cămaşa de zale şi coiful purtate de acesta în timpul unor bătălii cu tătarii.

(w882)

Şi tot în ţinutul Maramureşului aflăm câteva lucruri interesante şi despre cea mai mare staţiune turistică din zonă, Borşa. Istoria acestui loc este una extraordinară. În urmă cu mulţi ani, aici trebuia să aibă loc o ediţie a Olimpiadei de Iarnă, un eveniment de excepţie care ar fi propulsat staţiunea în topul celor mai dorite destinaţii de iarnă de la noi din ţară.

(w882)

Nu uitaţi, noul episod Exclusiv în România poate fi vizionat sâmbătă, 27 octombrie, ora 13.00, la TVR 1 şi TVR+.

 

 

 
Investiţiile în patrimoniu atrag turiştii

Investiţiile în patrimoniu atrag turiştii

publicat: Marţi, 24 Septembrie 2024

O nouă ediție ”Investiți în România!” dedicată patrimoniului național vă așteaptă pe TVR Internațional, marți, 24 septembrie, de la ora 21:00.

Panteonul, gloria Romei

Panteonul, gloria Romei

publicat: Marţi, 24 Septembrie 2024

Cel mai complex și bine păstrat monument din Roma, primul de felul său al Antichității, este uimitorul Panteon. Spațiul original, vast și ...

Limba română, credința și tradițiile românești prețuite peste ocean (I)

Un grup de români din Connecticut, hotărâți să mențină vie cultura și tradițiile românești peste ocean, au înființat organizatia non-profit ...