loader
Foto

La mulţi ani, Victor Rebengiuc!

Duminică, 10 februarie, în ziua în care actorul Victor Rebengiuc împlineşte onorabila vârstă de 86 de ani, TVR 2 îl serbează pe maestrul scenei şi ecranului prin difuzarea a două dintre filmele sale, la Duminica filmului românesc.

 

De la ora 13.10, telespectatorii sunt invitaţi să vizioneze „DOCTORUL POENARU” (România, 1978), o ecranizare după romanul omonim al lui Paul Georgescu, premiat de Uniunea Scriitorilor.

(w882)

Sub chipul doctorului Mitică Poenaru recunoaştem personalitatea medicului internist Dumitru Georgescu, fondatorul spitalului din Ţăndărei, tatăl scriitorului. Legenda cunoscutului medic, iubit şi respectat de comunitate, l-a impresionat şi pe regizorul Dinu Tănase. Pelicula poartă acelaşi nume ca şi cartea, „Doctorul Poenaru”, iar distribuţia reuneşte actori respectaţi: Victor Rebengiuc în rolul principal, alături de actorii Ştefan Iordache, Elena Dacian, Vasile Niţulescu şi Gheorghe Dinică.

În 1919, doctorul Mitică Poenaru, proaspăt venit de pe front și trimis de autorități într-un sat sărac și izolat din Bărăgan, încearcă să-și facă onest meseria, în ciuda lipsurilor inerente și a micilor complicități locale. Eforturile sale de a impune reguli stricte de igienă și de a îmbunătăți starea sănătății localnicilor se lovesc inerent de corupție, de inerția locuitorilor și de obtuzitatea unor șefi.

De la ora 20.10, la Duminica filmului românesc putem urmări una dintre cele mai bune producţii autohtone, „MOROMEŢII” (România, 1988). În regia lui Stere Gulea şi cu o distribuţie excepţională - Victor Rebengiuc, Luminița Gheorghiu, Gina Patrichi, Dorel Vișan, Mitică Popescu, Petre Gheorghiu și Florin Zamfirescu -, ecranizarea romanului omonim de Marin Preda a fost cotată cu nota 8,9 pe IMDB. Asociația Cineaștilor din România (ACIN) a acordat producţiei şapte premii, pentru montaj, scenografie, muzică, imagine, costume şi interpretarea actorilor Victor Rebengiuc şi Luminița Gheorghiu. În străinătate, „Moromeții” a obținut Premiul III („Ciorchinele de bronz”) la Festivalul de la Santarem (Portugalia) din 1988, iar actorul Victor Rebengiuc a primit Premiul pentru interpretare masculină la festivalurile de film de la San Remo (Italia) și Santarem (Portugalia).

(w882)

Maestrul Victor Rebengiuc şi-a adus o importantă contribuţie la dezvoltarea teatrului şi cinematografiei româneşti. A absolvit cursurile UNATC "I. L. Caragiale" din Bucureşti în 1956 şi a jucat numeroase personaje în film, teatru, televiziune şi radio.

În perioada 1990-1996 a fost rector al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti. Descris ca fiind unul dintre „monştrii sacri ai teatrului şi fimului românesc”, în 2008 Victor Rebengiuc a primit un doctorat onorific din partea UNATC. În 2017, Preşedintele Klaus Iohannis i-a conferit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler.

(w882)

Printre cele mai importante filme din cariera lui Victor Rebengiuc se numără: "Pădurea spânzuraţilor", în regia lui Liviu Ciulei - premiat la Festivalul de la Cannes, în 1965 -, "Tănase Scatiu", în regia lui Dan Piţa, "De ce trag clopotele, Mitică?", în regia lui Lucian Pintilie, "Faleze de nisip", de Dan Piţa, "Balanţa", de Lucian Pintilie, şi "Medalia de onoare", de Călin Netzer.

 
Mic îndrumar pentru călătoarea perfectă

Mic îndrumar pentru călătoarea perfectă

publicat: Marţi, 24 Septembrie 2024

Orice femeie îşi doreşte să arate impecabil, chiar şi după ce a petrecut 10 ore prin aeroporturi, a schimbat două avioane şi a stat, alături de ...

O ediție ”Transparențe” cu artistul Eugen Moritz

O ediție ”Transparențe” cu artistul Eugen Moritz

publicat: Luni, 23 Septembrie 2024

Eugen Moritz este artist vizual, prof. univ. dr. la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, Departamentul de Fotografie, Video și ...

Ediție specială FILIT Chișinău

Ediție specială FILIT Chișinău

publicat: Luni, 23 Septembrie 2024

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere, organizat de Fundația KA-TET, va reuni numeroși prozatori, poeți, traducători, editori, ...