Distincţiile au fost acordate în cadrul „Galei pentru Excelenţă în Jurnalism”, organizată de CNA, la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, un eveniment dedicat recunoaşterii publice a devotamentului şi profesionalismului jurnaliştilor români care au participat, în ultimii doi ani, la misiuni în zone de conflict.
Jurnaliştii au relatat despre experienţe trăite în calitate de corespondenţi de război în Ucraina şi Israel:
„În deplasările noastre în Ucraina, am căutat nu doar să acoperim, să relatăm despre ororile războiului, despre bombardamente și clădiri distruse, ci și să facem story-uri de interes uman, despre dramele oamenilor în vreme de război, cum e micuța Nadia din Herson, o fetiță pe care am găsit-o în orașul eliberat de trupele ucrainene. Mă bucur că unele dintre reportajele noastre din Ucraina - și știu că și ale colegului meu Adelin Petrișor, din Afganistan - au fost Editor’s Pick la EBU și au fost preluate - integral sau parțial - de televiziuni publice din Europa și au atins astfel o audiență europeană foarte mare”, a declarat jurnalistul Alex Costache.
Alături de el, pe front şi pe scena de la TNB s-au aflat Bogdan Militaru, director de imagine şi Dorel Oancă, şofer/asistent de cameră/fotojurnalist.
„Mulțumim Consiliului Național al Audiovizualului pentru distincția acordată care este, de fapt, a cetățenilor ucraineni. Curajoși și determinați să lupte până la capăt pentru libertate. Noi am fost doar vocea lor. V-am prezentat mărturiile lor și chipurile războiului barbar declanșat de armata lui Putin. În 2022, alături de operatorii de front Mihai Florea și Claudiu Petringenaru am realizat, în premieră națională, prima emisiune de televiziune din România transmisă în direct de pe frontul din Ucraina, cînd orașul Mykolaiv era atacat, în medie, cu zece rachete pe zi. Iar în 2023, alături de colegii mei Mihai Florea și Remus Tigoianu, care semnează imaginea, am realizat a doua emisiune în Ucraina, de data aceasta în sudul regiunii Odesa, unde locuiesc foarte mulți etnici români și unde rușii atacă localitățile cu ieșire la Dunăre şi infrastructura portuară cu drone încărcate cu explozibil. România este un avanpost în prima linie de apărare la granița de est a NATO, iar frontul e acum lângă noi. Continuăm să prezentăm războiul declanșat de Rusia în Ucraina și implicațiile sale la nivel național, regional și global în emisiunea « Frontul », de luni până miercuri, la ora 19.00, pe TVR INFO", precizează Alina Grigore.
La rândul său, Adelin Petrişor îşi aminteşte cum a fost în zonele de conflict: „În ultimii 3 ani, am transmis pentru Ştirile TVR, în premieră pentru România, din Siria, din zona în care kurzii luptă cu ISIS şi din Afganistanul controlat de talibani. Anul trecut am fost de două ori în Israel, la graniţa cu Gaza. Am făcut aceste lucruri cu colegii mei, cameramanii Mihai Florea şi Dragoş Stoian. Am fost onorat să fiu pe scena TNB alături de colegii de breaslă, care, recent, au transmis din diverse zone de război".
Gala, desfăşurată sub sloganul „Fapte, nu frică! Jurnalism de performanţă în condiţii de siguranţă! " şi la care au fost premiaţi 51 de jurnalişti, este parte din campania Consiliului Europei destinată promovării protecţiei şi siguranţei profesioniştilor din mass-media.
Siguranţa jurnaliştilor depinde direct de respectul şi protecţia pe care societatea le acordă acestei profesii cu rol esenţial în democraţie, a punctat CNA.
Vă invităm să urmăriţi imagini din cadul Galei de premiere a colegilor noştri accesând site-ul TVR Info .
Felicitări colegilor noştri pentru determinare, curaj, profesionalism şi pentru distincţii!