loader
Foto

„Izolaţi în România” - din nou la Ineleţ

O lume apune în tăcere. În faţa camerei de filmat „Izolaţi în România”. Pe 9 octombrie, ne întoarcem la Ineleţ, Caraş Severin şi vă arătăm cum trăiesc oamenii locului şi ce înseamnă omenia. Miercuri, 9 octombrie, ora 22.00, la TVR 1.

 

În 2016, echipa Izolaţi în România a ajuns pentru prima dată la Ineleţ, judeţul Caraş Severin. Acum revine aici pentru a ne arăta ce s-a schimbat. „E exact ca înainte. Cei rămaşi aici aşteaptă instalarea panourilor solare şi un drum. Încă mai durează. Între timp, zona a devenit interesantă şi căutată mai ales de turişti. Este vorba despre genul de turist care pleacă cu rucsacul în spinare şi care, apucându-l foamea, cumpără brânză şi fructe de la localnici”, ne-a povestit Dite Dinesz, realizatoarea seriei.

(w882)

(w882)

Dar, spre deosebire de alte locuri, prin părţile acestea, autorităţile locale organizează diverse evenimente şi astfel oamenii ajung să-i cunoască pe localnici. „Ca o dovadă că zona are un farmec aparte, astă vară, câţiva studenţi la sociologie din Franţa au venit la Ineleţ şi au petrecut timp de trei săptămâni. Şi-au instalat corturile şi au stat în locurile pe care le vedem în Ineleţ şi şi-au anunţat intenţia de a veni şi în vara viitoare. Au fost cuceriţi de oamenii locului, de poveştile lor, pe care le descoperim în episodul al doilea al seriei Izolaţi în România – miercuri, 9 octombrie, de la ora 22.00, la TVR 1.

O lume apune în tăcere. În faţa camerei de filmat Izolaţi în România.

În Munţii Cernei, printre stânci, se ascund cătune în care trăiesc peste 150 de oameni. Au avut şcoală şi scări de lemn pe care urca învăţătoarea, pentru a ajunge la elevi. Azi mai sunt doar scările, şcoala din Ineleţ s-a închis.

(w882)

„Învăţaţi să trăiască aici, nu pot să coboare în lume. Se duc la oraş să mai vândă brânză. Coboară la Cerna cu calul, îl leagă de un copac şi îşi ascund cizmele de gumă tot după un copac. La râul Cerna e graniţa între cele două lumi” – Dite Dinesz, realizatoarea seriei Izolaţi în România.

(w882)

(w882)

În al doilea episod Izolaţi în România trecem râul cu Maria, când se duce la oraş, şi cu medicii de la Spitalul Judeţean din Timişoara, când urcă pe scări pentru a îi consulta pe cei din Ineleţ.

(w882)

(w882)

 

(w882)

Mai jos pe Cerna, se urcă la Dobraia. Aici mai sunt 3 elevi. Dar din toamnă mai e un singur elev. O lume apune în tăcere, dar în faţa camerei de filmat Izolaţi în România.

Un bătrân la pat - de ani de zile vede lumea pe un singur geam care dă în gradina sa. Cum trebuie să trăim, l-a întrebat Dite Dinesz… „Să te dai în calea lui Dumnezeu. Să îi ieşi tu în cale...”

(w882)

Şi tot în al doilea episod al seriei îl cunoaştem pe Paul. Are 45 de ani şi şi-a crescut singur copiii, dar merge şi la şcoală. A vrut să termine 12 clase. Şi o să îşi dea şi bacalaureatul. Pentru că, zice el, nu vrea să se lase fără şcoală.

 

(w882)

Imagine: Marius Danci
Montaj: Constantin Buţă
Ilustraţie muzicală: Mihaela Constantinescu
PPS: Răzvan Ionescu
Realizator: Dite Dinesz

***

O nouă serie de reportaje Izolaţi în România, a treia, ne duce în locuri în care nu am mai fost şi la oameni pe care telespectatorii nu i-au mai văzut. Cele 12 noi episoade ne vor arăta şi schimbările produse de oameni pentru a-i ajuta pe cei rămaşi să trăiască în vârf de munte sau în locuri greu accesibile din România.

 

 
O ediție ”Transparențe” cu artistul Eugen Moritz

O ediție ”Transparențe” cu artistul Eugen Moritz

publicat: Luni, 23 Septembrie 2024

Eugen Moritz este artist vizual, prof. univ. dr. la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, Departamentul de Fotografie, Video și ...

Ediție specială FILIT Chișinău

Ediție specială FILIT Chișinău

publicat: Luni, 23 Septembrie 2024

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere, organizat de Fundația KA-TET, va reuni numeroși prozatori, poeți, traducători, editori, ...

Contribuţiile cercetării şi tehnologiilor în sănătate

Prof. dr. Theo Trandafirescu, specializat în medicină internă, pneumologie și terapie intensivă, face parte din Asociația Medicilor Români din ...