loader
Foto

Galerie foto

„Istorii ascunse” din Ţara Zarandului: lumea dintre zidurile Cetăţii Ineului | VIDEO

PROMO

Pe 2 şi 9.10, de la 17.30, în cele două episoade despre Ţara Zarandului, aflăm detalii despre începuturile localității Ineu și despre cetatea construită aici. Călătorim prin epoci și descoperim poveștile fascinante ale acestei fortărețe duminică, la TVR 1.

 

Duminica, de la ora 17.30, suntem fascinaţi de noi „Istorii ascunse”, la TVR 1. Cristina Băican ne este ghid şi în noul sezon al emisiunii cu ajutorul căreia pătrundem în misterele și legendele vehiculate din vremuri străvechi în spații bine delimitate din România.

 

(w882)

Cel de-al doilea episod al seriei „Istorii ascunse” ne surprinde cu lucruri neştiute despre regiunea delimitată de Munţii Codru Moma, de cei ai Zarandului şi care se întinde către Câmpia de Vest (Banato-Crișană).

(w882)

Ţara Zarandului este o zonă care a adunat de-a lungul timpului nenumărate povești: „E suficient să luăm ca reper cetatea Ineului care, în timpul ocupației otomane, a fost, pentru o perioadă, reședința pașei vilayetului* Timișoara și să intuim câte evenimente au avut loc între zidurile fortificației. Apoi, când înaintăm în epoci, aflăm că nobilii Imperiului Austro-Ungar au construit aici conace în jurul cărora s-au țesut alte povești fabuloase. Mai mult, locurile și oamenii l-au inspirat pe Ioan Slavici să scrie un roman ce avea să devină unul dintre romanele de referință ale literaturii naționale”, ne dezvăluie Cristina Băican, realizatoarea seriei „Istorii ascunse” de la TVR 1. Dar întreaga poveste despre începuturile localităţii Ineu din judeţul Arad şi despre cetatea din acest oraş – duminică, de la ora 17.30, la TVR 1.

Conacul de la Mocrea şi de unde se trage Lică Sămădăul

(w882)

Iar pe 9 octombrie, tot la ora 17.30, „Istorii ascunse” continuă tot din Ţara Zarandului. Vedem episodul 3 tot duminică, la TVR 1.

În documentele epocilor trecute apar date despre existența localității Mocrea mai devreme decât cele despre Ineu. Multe dintre acele relatări fac referire la rodul viței de vie cultivate foarte aproape de sat; iar asta se explică prin faptul că așezarea este poziționată la poalele dealurilor vulcanice ce alcătuiesc ramificațiile vestice ale Munților Zarandului.

(w882)

La Mocrea, familia Atzel a construit conacul din localitate, iar în primele decenii de la finalizarea construcției, acesta ajunge în posesia mai multor membri ai familiei. Într-o legendă locală se spune că unul dintre aceștia ar fi pierdut conacul și domeniul la o partidă de cărți, dar, până acum, nu s-au găsit dovezi în acest sens. Se cunoaște însă faptul că Ana Otlik, noră în familia Atzel și, la un moment dat, proprietară a conacului, s-a remarcat în epocă prin acte filantropice. A înființat primul spital public pentru nevoiașii din zonă.

(w882)

În deceniile următoare, la conac au avut loc întâmplări înteresante ale căror protagoniste sunt alte familii nobiliare şi despre care Cristina Băican ne va vorbi duminică, 9 octombrie, la TVR 1.

(w882)

Şi, cum, în "Moara cu Noroc", unul dintre romanele celebre ale lui Slavici, acțiunea se petrece în zona Ineului, oamenii de-aici sunt de părere că autorul a avut ca sursă de inspirație pentru personajul Lică Sămădăul chiar unul dintre locuitorii din zonă.

 
Aniversăm un an de TVR Folclor! Cântece din folclorul nostru aduc sărbătoarea satului românesc în grădina TVR

Iubitorii de folclor se vor bucura să urmărească porţie dublă de „Tezaur folcloric” în această săptămână: o primă ediţie - sâmbătă, 30 noiembrie, ...

Soprana Lise Davidsen, în concert la Palatul Schönbrunn

Soprana Lise Davidsen, în concert la Palatul Schönbrunn

publicat: Marţi, 26 Noiembrie 2024

Mii de oameni se reunesc, an de an, în grădinile impresionante ale Palatului Schönbrunn, pentru a se bucura de una dintre cele mai bune ...

Antoaneta Tică, designer vestimentar și doctor în arte vizuale, invitată la ”Biografii necesare”

”Un designer care-şi respectă meseria trebuie să-şi urmărească propriul stil, nu tendințele la modă.’’ – Antoaneta Tică