loader
Foto

Istoria noastră recentă, răsfoită în noul sezon Adevăruri despre trecut

Din 20 aprilie, seria documentară „Adevăruri despre trecut” continuă să prezinte subiecte şi mărturii cutremurătoare despre ceea ce a înseamnat istoria noastră recentă. Episoadele noului sezon se văd la TVR 1 tot sâmbăta, dar de la 12.30.

 

În noul sezon Adevăruri despre trecut de la TVR 1, „fără tuşe suprarealiste, fără erezii, fără nostalgii sterile şi renunţând la simţul caustic, vorbim pur şi simplu despre viaţa noastră în comunism. După atâţia ani de obidă mută şi de literatură omagială, după anii ce-au urmat acestora, în care s-a vorbit mult şi justificat doar despre temniţe şi deţinuţi politici, la Adevăruri despre trecut povestim, fără patimă, despre viaţa omului de rând în comunism”, ne-a spus Raluca Rogojină, realizatorul seriei Adevăruri despre trecut de la TVR 1.

(w882)

Lupta pentru pace şi isteria lui Ceauşescu privind cursa dezarmărilor, viaţa de cuplu în mediul urban, accidentele de muncă trecute cu vederea în epoca ceauşistă, călătoriile în străinătate, sistematizarea, alegerile electorale înainte de '89 sunt doar câteva dintre subiectele acestui nou sezon. Alte două episoade vor fi dedicate politicii dezvoltate de Nicolae Ceauşescu în colaborarea cu ţările arabe şi africane.

(w882)

(w882)

Relizatorii ne vor aminti şi de cizmari, pălărieri, bijutieri, tocilari, croitori de odinioară, cei pentru care meseria devenise brăţară de aur, în perioada naţionalizărilor, când toate bunurile au fost confiscate. Astăzi pe cale de dispariţie, meseriaşii acelor timpuri câştigau mai bine decât intelectualii.

(w882)

În acest sezon, mai aflăm şi despre tehnici de supravieţuire a studenţilor în comunism, iar pentru 1 iunie, echipa emisiunii are pregătit un episod special: „Copilărie parţial color”. Cum au reuşit să scape pe sticlă, în anii '70 cu precădere, desene animate şi emisiuni extrem de gustate de copii, vedem la  Adevăruri despre trecut, când ne amintim împreună de „Mihaela”, „Miaunel şi Bălănel”, „Gala desenului animat”, „1001 de nopţi”.

(w882)

Şi tot în noul sezon, despre felul în care a fost rescrisă istoria în comunism a documentat Marian Voicu un episod, în care demonstrează cum Ceauşescu s-a dorit musai „voievod”.

(w882)

„La Adevăruri despre trecut, sâmbată, de la 12.30, încercăm să aflăm ce s-a întâmplat cu noi timp de aproape 50 de ani, pentru a învăţa cum să mergem cu ochii larg deschişi, mai departe. Din 20 aprilie, la TVR 1!”, concluzionează producătorul şi realizatorul Raluca Rogojină. Echipa emisiunii îi include şi pe realizatorii: Roxana Tarhon, Carmen Bărbulescu, Raluca Bibiri, Ştefania Ţene, Marian Voicu, Iulian Foişor; consultant: Lavinia Betea; editor imagine: Ioana Cristea.

(w882)

Noua serie Adevăruri despre trecut începe prin a povesti despre ce a însemnat fenomenul „Song” în perioada comunistă. 6 studenţi de la Facultatea de Limbi Germanice au înfiinţat grupul care avea să devină simbolul unei generaţii şi stropul de libertate al unei epoci îngenuncheate în faţa partidului unic. Vedem episodul sâmbătă, 20 aprilie, de la 12.30, la TVR 1.

 

 

 

 
O ediție ”Transparențe” cu artistul Eugen Moritz

O ediție ”Transparențe” cu artistul Eugen Moritz

publicat: Luni, 23 Septembrie 2024

Eugen Moritz este artist vizual, prof. univ. dr. la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, Departamentul de Fotografie, Video și ...

Ediție specială FILIT Chișinău

Ediție specială FILIT Chișinău

publicat: Luni, 23 Septembrie 2024

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere, organizat de Fundația KA-TET, va reuni numeroși prozatori, poeți, traducători, editori, ...

Contribuţiile cercetării şi tehnologiilor în sănătate

Prof. dr. Theo Trandafirescu, specializat în medicină internă, pneumologie și terapie intensivă, face parte din Asociația Medicilor Români din ...