loader
Foto

Învierea, unire în biserică, cu părintele Sorin Zahiu, la TVR 3

PROMO

Mărturisirea de credință vine de dincolo de granițele României, din comunitatea de români din Atena, Grecia. Descoperiți Taina Zilelor Mari, sâmbătă, 4 mai, de la ora 15:00, pe TVR 3.

 

Cu suflete încărcate și de împliniri și, măcar pe alocuri, și de dezamăgiri, dureri, regrete, românii din comunitățile de români din străinătate, fără excepție, susțin cea mai pertinentă lecție de viață, de adevăr și de istorie. Și cel important, acești oameni sunt o resursă umană cu un impact major pentru reaşezarea României. E un privilegiu să-i cunoşti, să intri în casele lor, să-ţi fie permis să le spui povestea cu cuvintele tale.

“Cred că profilul românului care și-a căutat împlinirea în străinătate, departe de casă, conturează un bărbat matur, mult mai sigur pe el, mult mai dispus să ofere decât să primească și cu dor de țară. Acum, dorul de țară poate să lucreze în fel și chip: poate să fie foarte productiv sau poate să te macine, în măsura în care nu reușești să gestionezi lucrul acesta. Întotdeauna am sfătuit pe români să se întoarcă atunci când se îndoiau dacă să mai stea sau nu, pentru că știam că întoarcerea acasă aduce un bine, aduce o vindecare în plus. Acuma, cei care pot rezista și se simt destul de împliniți și reușesc să depășească dorul, poate și pentru că au aici familia, rămân, însă, cei care se îndoiesc, bine ar fi să se întoarcă acasă”, consideră Sorin Zahiu, preot slujitor al bisericii românești din comunitatea românilor din Atena, Grecia.

(w882) Preot Sori

Românii din străinătate completează imaginea României, într-o manieră unică şi, de cele mai multe ori, emoționantă.

Fiecare om are o poveste, la românii de aici, din comunitatea din Atena, cel mai mult m-a impresionat greutatea cu care au ajuns aici, cei care au fost nevoiți să treacă granița ilegal. E foarte greu să ofer detalii, dar, vă spun, este impresionant. Să stai nemâncat, să parcurgi, fără provizii, un drum care să dureze săptâmâni, amenințarea permanentă că vei fi prins. Foarte greu! Și în continuare, aș adăuga faptul că la fel de grea este și despărțirea de copii, de soț, de soție, de tată, de mama. Și când, cei mici, copiii se fac mari, chiar dacă se reunește familia, rămân și aceste amintiri dureroase”, consideră preot dr. Sorin Zahiu, slujitor al bisericii românești din comunitatea românilor din Atena, Grecia.

Pentru viața spirituală în general, condițiile bune sunt proaste. Ca atunci când toate sunt la locul lor, coordonate de forță ale vieții noastre, precum adevărul sau sensul, se amestecă în ceața înțelegerilor facile. Sigur, aceasta poate fi doar o idee, însă, întâmplător sau nu, schitează perfect calapodul biografiilor multora dintre românii plecați în străinătate.

“De la Dumnezeu cred că a fost gândul nostru, ne-am gândit să oferim mai multor români ceea ce ofeream pentru mai puțini români, pentru că, la început slujeam într-o bisericuță mai mică, mult mai mică comparativ cu aceasta, și am zis că o biserică mai mare poate să acopere nevoile pentru mai mulți români. Astfel, am căutat o biserică mai mare, aici în Atena, și l-am găsit pe Părintele Chiril, care ne-a primit imediat”, povestește Sorin Zahiu, preot slujitor al bisericii românești din comunitatea românilor din Atena, Grecia.

Parohiile românești din străinăte trăiesc departe de România, fiecare cu o altă poveste, cu o altă încercare, cu o alta viață, dar toate legate prin români.

 

Taina zilelor mari!

TVR 3 ■ Sâmbătă ■ 4 mai ■ 15.00

 

 
Topul celor mai fanteziste știri false din 2024, la „Breaking Fake News”

Tot atunci, despre mişcarea legionară sau inundaţiile din Valencia. Pe 11 ianuarie, de la 14.30, Marian Voicu ne aşteaptă la o ediţie best of a ...

O echipă care și-a arătat forța prin prietenie: Emanuel Pârvu şi Miruna Berescu, invitaţi la „Nocturne

Marina Constantinescu încheie sezonul actual „Nocturne” cu o ediţie ai cărei invitaţi sunt Emanuel Pârvu, regizorul filmului „Trei kilometri până ...

35 de ani de democrație în România. De la marginalitate la centralitate

Începe cel de-al treizeci și șaselea an de democrație pentru România. Multe organizații, firme, dar și mulți actori sociali și politici ...