loader
Foto

Galerie foto

Informaţii despre dans, teatru, film şi apariţii editoriale

În această săptămână, la „ Arte, carte şi capricii” -  sâmbătă, 19 noiembrie, de la ora 17.00, la TVR 2 şi TVR HD.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Ce au in comun Maia Pliseţkaia, Miriam Răducanu sau Pina Bausch? Cine este Nastasia? Ce noutăţi găsim la Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus? Răspunsuri la toate aceste întrebări şi la multe altele aflaţi în ediţia din această săptămână a emisiunii „Arte, carte şi capricii”. Mai precis sâmbătă, 19 noiembrie, de la ora 17.00, la TVR 2 şi TVR HD.

Fondatorul Teatrului Masca, actorul, regizorul şi pedagogul Mihai Mălaimare discută cu Miruna Moraru (foto) despre cel mai recent proiect cultural al teatrului Masca. Este vorba de piesa „Nastasia” (după textul lui George Mihail Zamfirescu - “Domnişoara Nastasia”), o comedie tragică despre viaţa de mahala şi despre puterea de a-ţi depăşi condiţia. Inedit este faptul că acest spectacol va purta teatrul bucureştean într-un turneu prin ţară, pe urmele lui G.M. Zamfirescu, adică în principalele oraşe în care acesta şi-a desfăşurat activitatea: Satu Mare, Cernăuţi, Iaşi şi Botoşani.

Recent, la Bucureşti şi-a deschis porţile ediţia 2016 a Târgului Internaţional Gaudeamus „Carte de Învăţătură”. Până în 20 noiembrie, evenimentul  - deopotrivă târg de carte şi cafenea literară - devine centrul pieţei editoriale şi al vieţii culturale din România. Care sunt principalele noutăţi, dar şi ce surprize vin din China, ţara invitată în acest an - aflaţi în această sâmbătă la „Arte, carte şi capricii”.

Tot în această ediţie, aflăm mai multe despre cele trei mari artiste care au marcat anumite momente din viaţa lui Gigi Căciuleanu. Mărturiile intersecţiilor lor artistice au putut fi văzute într-o expoziţie-document dedicată celebrului dansator şi coregraf, desfăşurată în cadrul recentului Festival Naţional de Teatru. Iar Liana Stanciu ne aduce informaţii despre pelicula româneasca “Inimi cicatrizate” semnată de Radu Jude  - chiar de la regizor şi de la o parte din echipa sa (foto), iar Cătălina Filip stă de vorbă cu Dorel Naste şi Andrei Drîmbă, doi dintre membrii echipei care a realizat anul acesta un video-mapping inedit pe faţada Ateneului Român, cu ocazia Concursului Internaţional George Enescu. Vom afla ce presupune realizarea unei grafici speciale, dar şi ce a presupus proiecţia ei pe a doua clădire ca dimensiune din lume şi cum s-au realizat proiecţiile spectaculoase de la festivalul Untold.

Ediţia din această săptămână mai cuprinde informaţii despre Festivalul Internaţional de Teatru Idiş de la Bucureşti, despre jazz la Ploieşti şi Goldberg Show la Iaşi – nu înainte de a afla de la ceramistul Nicolae Moldovan care este secretul artei de… a face artă.

Toate acestea – şi multe altele - la “Arte carte şi capricii”, de la ora 17.00, la TVR 2 şi TVR HD.

Acest program poate fi urmărit şi online, pe portalul video TVR+.

 
Comori țesute: o călătorie prin frumusețea costumelor din Moldova

Descoperim esența tradițiilor și simbolurilor ce definesc fiecare regiune a României, într-un periplu dedicat portului popular.

Violonistul Emanuel Silaghi: despre specificul muzicii și dansului codrenesc

Săptămâna trecută am aflat de la etnologul Laura Melinda Tătăran despre un obicei stravechi codrenesc: " mărsu ' pă digănie". În ...

“Punctul Critic”, ediție specială din zonele cele mai afectate de inundații, un duplex București-Galați

TVR1 transmite miercuri, 25 septembie, de la ora 18:30, o ediție specială a emisiunii „Punctul critic” dedicată situației din județele Galaţi şi ...