loader
Foto

În culise. „Cuibul salamandrelor”, filmul românesc cu distribuţie de Oscar

La Duminica filmului românesc ne reamintim de celebrul regizor Mircea Drăgan! Autor al unor filme de referinţă din cinematografia autohtonă, producţiile sale au ajuns cunoscute în toată lumea.

 

Pentru iubitorii de aventură, TVR 2 va difuza duminică, 6 septembrie, două dintre cele mai urmărite coproducţii ale sale, din anul 1978: de la ora 13:10 „Braţele Afroditei”, iar de la ora 20:10 „Cuibul salamandrelor”.

Coproducţie româno – marocană şi realizat în întregime în Maroc, la Nador, Al Hoceima, Fès, Casablanca și Meknes, filmul „Braţele Afroditei” reuneşte nume mari în distribuţie şi este o surpriză pentru iubitorii filmului francez. Aceştia vor descoperi că mai mult de jumătate din dialoguri sunt în limba franceză. De asemenea, pe lângă limba română mai există replici în limba arabă (dialectul marocan) interpretate chiar de actori din Maroc.

În timpul unor lucrări de amenajări portuare în oraşul marocan Nador, la care participă specialişti locali şi români, sunt descoperite pe fundul mării nişte statui antice. Încep o serie de investigaţii arheologice, îngreunate de amestecul unei bande de traficanţi de obiecte de valoare, care fură o statuie. Constructorii români ajută poliţia locală să le vină de hac.

Din distribuţie fac parte actorii: Dem Rădulescu, Amza Pellea, Radu Beligan, Mircea Albulescu, Jean Constantin, George Mihăiţă şi Florina Cercel.

Filmul a fost vizionat de 1.773.108 de spectatori în cinematografele din România, după cum atestă o situație a numărului de spectatori înregistrat de filmele românești de la data premierei și până la data de 31 decembrie 2014 alcătuită de Centrul Național al Cinematografiei.

„Cuibul salamandrelor”, o producţie la cererea publicului

Se întâmplă rar în filmul românesc ca un erou îndrăgit de public să fie reluat cu identitatea şi în interpretarea care l-a consacrat într-o nouă producţie. Acesta este cazul „Salamandră-Dinică” din filmul „Explozia” pe care acum îl întâlnim în „Cuibul salamandrelor!”, filmul difuzat de TVR 2, duminică, 6 septembrie, de la ora 20:10. Scenaristul loan Grigorescu şi regizorul Mircea Drăgan s-au hotărât (în urma mesajelor primite de la fani) să continue cariera curajosului erou care se luptă cu incendiile.

(oar_w460)

Şi cum succesul filmului „Explozia” a făcut ca în timpul negocierilor pentru vânzarea peliculei în străinătate să se ajungă la o înțelegere în vederea realizării în coproducție a unei continuări, sub numele de „Cuibul salamandrelor”, povestea s-a mutat pe un câmp petrolifer din Sahara unde are loc explozia unei sonde, în urma unui sabotaj al concurenţei. Incendiul izbucnit este stins cu ajutorul unei echipe româneşti de intervenţie, "Salamandrele", condusă de George "Salamandră".

(oar_w460)

Aşa s-a născut „Cuibul salamandrelor”, filmul de aventuri româno-italian din 1977, care nu oferă doar o poveste plină de acţiune, ci şi o distribuţie impresionantă. Ray Milland, recompensat de Academia Americană de Film pentru prestaţia din filmul „The Lost Weekend“ (1945), pentru care a obţinut şi premiul acordat celui mai bun actor la Cannes, a bifat şi el o scurtă apariţie în filmul lui Mircea Drăgan, „Cuibul salamandrelor“. Pe lângă actorii români, precum Gheorghe Dinică, Florin Piersic, Jean Constantin, Șerban Ionescu, Ioana Drăgan şi Radu Beligan, din distribuţie au mai făcut parte şi alţi actori de la Hollywood. Printre aceştia, rolul lui John Carter, specialist internaţional în stingerea incendiilor, i-a revenit lui Stuart Whitman, partenerul lui John Wayne din westernul „The Comancheros“ (1961). Pentru rolul lui Ahmed a fost contractat Tony Kendall, Peter Mann a fost jucat de William Berger, ambii fiind vedete ale westernurilor spaghetti, în timp ce Ben a fost interpretat de Woody Strode, fost star al fotbalului american, care jucase în filme precum „Spartacus“ (1960) sau „The Man Who Shot Liberty Valance“ (1962). De asemenea, rolul Dianei i-a revenit Paolei Senatore.

Filmul a fost vizionat de 3.277.168 de spectatori în cinematografele din România, după cum atestă o situație a numărului de spectatori înregistrat de filmele românești de la data premierei și până la data de 31 decembrie 2014 alcătuită de Centrul Național al Cinematografiei.

 
Împreună facem bine: Românii continuă să doneze

Împreună facem bine: Românii continuă să doneze

publicat: Luni, 23 Septembrie 2024

Impresionați de drama celor cărora apa le-a luat totul, românii au răspuns campaniei Împreună facem bine și au continuat să doneze și duminică ...

Țăst Show – Storceag de cegă și tocăniță de mistreț, la Runcu | VIDEO

Emisiunea "Țăst Show" de la TVR Craiova ne oferă o incursiune delicioasă în gastronomia tradițională românească, cu un episod dedicat ...

Ziua Națională a Vinului: O sărbătoare a tradiției și calității | VIDEO

„Vinul nostru uimitor de bun” este sloganul sub care se va desfășura, în acest an, Ziua Națională a Vinului din Republica Moldova, un eveniment ...