loader
Foto

„Furtuna” a adus magia teatrului la TVR 1

Piesa lui William Shakespeare, regizată de Alexandru Lustig, a putut fi urmărită duminică, 29 decembrie, de la ora 15.40, la TVR 1 și TVR 1 HD.

 

Pe 29 decembrie, TVR 1 oferă telespectatorilor săi, sub genericul „Teatru TV”, piesa shakespeariană Furtuna, în regia lui Alexandru Lustig. Considerată de unii critici ca ultima piesă pe care Shakespeare a scris-o singur, piesa poartă privitorul într-un univers plin de magie şi urzeli, numeroase personaje şi situaţii limită.

Protagonistul Prospero, ducele de Milan, a fost detronat de către fratele său uzurpator Antonio, ajutat de Alonso, regele de Napoli. Prospero şi fiica lui Miranda au fost puşi într-o mică barcă şi trimişi departe, pe o insulă nelocuită. Când Prospero începe să analizeze insula, el găseşte acolo doi locuitori: spiritul Ariel şi Caliban, probabil fratele acestuia. Vrăjitoarea Sycorax, mama lui Caliban, a murit cu câţiva ani înainte de venirea lui Prospero, dar înainte de a muri l-a întemniţat pe Ariel într-un copac. Prospero îl eliberează pe Ariel, iar acesta doreşte să îl slujească. În următorii 12 ani Prospero îşi practică vrăjitoria şi, în final, produce o furtună, care face ca vasul pe care se aflau Antonio şi Alonso - şi care trecea prin apropiere - să ajungă la insulă. Toată acţiunea piesei, de aici încolo, se petrece pe insulă.

(w882) Furtuna

„Magia, la fel ca teatrul, nu trebuie făcută, ea trebuie să se nască, să se întâmple… Am regizat pentru a doua oară Furtuna şi mâine aş începe iar, pentru că principala formă de magie ascunsă (şi nu prea) de Shakespeare în piesă este chiar magia teatrului”, mărturiseşte Alexandru Lustig, regizorul piesei.

Telespectatorii TVR 1 îl vor redescoperi pe Magicianul Marian Râlea în spatele mantiei lui Prospero, într-o comedie a iluziilor controlate prin puterea demiurgică a artei şi imaginaţiei. Pe 29 decembrie, de la 15.40, la TVR 1.

 
O ediție ”Transparențe” cu artistul Eugen Moritz

O ediție ”Transparențe” cu artistul Eugen Moritz

publicat: Luni, 23 Septembrie 2024

Eugen Moritz este artist vizual, prof. univ. dr. la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, Departamentul de Fotografie, Video și ...

Ediție specială FILIT Chișinău

Ediție specială FILIT Chișinău

publicat: Luni, 23 Septembrie 2024

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere, organizat de Fundația KA-TET, va reuni numeroși prozatori, poeți, traducători, editori, ...

Contribuţiile cercetării şi tehnologiilor în sănătate

Prof. dr. Theo Trandafirescu, specializat în medicină internă, pneumologie și terapie intensivă, face parte din Asociația Medicilor Români din ...