loader
Foto

Filmul săptămânii, la TVR 2: ”Cândva, pe-aici, trecea un râu”

Filmul de Oscar regizat în 1992 de Robert Redford şi care l-a impus pe Brad Pitt ca actor de clasa internaţională a fost difuzat pe 20 martie, la TVR2.

 

CÂNDVA, PE-AICI, TRECEA UN RÂU (A RIVER RUNS THROUGH IT – SUA, 1992)
Regia: Robert Redford
Cu: Brad Pitt, Craig Sheffer, Tom Skeritt, Brenda Blethyn
*Premiul Oscar pentru imagine, nominalizări la premiile Oscar pentru scenariu şi coloană sonoră
*Nominalizare la Globul de Aur pentru regie

Acest film, cel de-al treilea regizat de Robert Redford, este versiunea cinematografică a romanului omonim semnat de Norman Maclean în 1976. Povestea biografică a scriitorului despre iubire, respect şi valorile tradiţionale de familie se desfăşoară în Montana. La începutul secolului XX, într-o familie conservatoare, cei doi fii ai unui pastor sever – Norman şi Paul – cresc înconjuraţi de natură, împărtăşind pasiunea tatălui lor pentru pescuitul de păstrăvi. Din elevul silitor, care-şi înăbuşă momentele de revoltă prin scris, Norman devine profesor universitar, intelectualul familiei. Cu toate că e un pescar neîntrecut, spre marea mândrie a tatălui, Paul preferă distracţiile, jocurile de noroc şi băutura, în loc de o viaţă mai cumpătată, iar firea lui rebelă îl pune adesea în pericol.

Partitura lui Paul este interpretată de Brad Pitt, în primul său rol care l-a făcut remarcat cu adevărat la nivel internaţional. Modul în care a dat viaţă personajului său controversat a fost punctul de pornire în cariera ulterioară – pentru că a demonstrat că Brad Pitt poate fi mai mult decât un tânăr care arată bine. Cu toate acestea, Pitt s-a declarat surprins că i s-a acordat atâta atenţie după ce a interpretat rolul său la un nivel care nu l-a mulţumit pe deplin. Încă de la casting, actorul a fost convins că nu a jucat suficient de bine, aşa că a participat la audiţii de două ori.

Dar dincolo de exigenţele sale asupra interpretării proprii, el a admis că filmul a fost o experienţă benefică în care a avut numai de câştigat pentru că a colaborat cu marele Robert Redford. Vorbind despre „Cândva, pe-aici trecea un râu”, Brad Pitt a făcut comparaţia cu meciurile de tenis în care: „când joci cu cineva mai bun decât tine, stilul tău de a juca se îmbunătățește.”

La rândul său, Robert Redford şi-a amintit că ani de zile a trebuit să insiste pe lângă scriitorul Norman Maclean pentru a obţine drepturile de ecranizare a romanului.

 
Țăst Show – Storceag de cegă și tocăniță de mistreț, la Runcu | VIDEO

Emisiunea "Țăst Show" de la TVR Craiova ne oferă o incursiune delicioasă în gastronomia tradițională românească, cu un episod dedicat ...

Ziua Națională a Vinului: O sărbătoare a tradiției și calității | VIDEO

„Vinul nostru uimitor de bun” este sloganul sub care se va desfășura, în acest an, Ziua Națională a Vinului din Republica Moldova, un eveniment ...

1944, anul de răscruce din istoria Iașului | VIDEO

1944, anul de răscruce din istoria Iașului | VIDEO

publicat: Duminică, 22 Septembrie 2024

Anul 1944 reprezintă un moment crucial în evoluția orașului Iași, un an marcat de devastarea și transformările profunde cauzate de conflagrația ...