loader

Filmul de artă continuă la TVR 2 cu „Belle de jour” de Luis Bunuel

PROMO

Sâmbătă, 21 noiembrie, de la ora 22:15, Laurenţiu Damian ne-a prezentat o peliculă celebră a regizorului Luis Bunuel: „Belle de jour”, cu Catherine Deneuve în rol principal.

 

Filmul Frumoasa de zi (Franţa-Italia, 1967) are în palmares un Leu de Aur primit la Festivalul Filmului de la Veneţia. De altfel, pelicula a avut în Franţa un succes extraordinar la public.

Frumoasa Séverine Serizy, interpretată de Catherine Deneuve, are o căsnicie aparent fericită alături de un medic tânăr, frumos şi inteligent. În ciuda iubirii pe care i-o poartă soţului, Séverine nu se poate apropia fizic de acesta.

Séverine începe să-şi petreacă după-amiezile la o casă de toleranţă, unde dă frâu liber fanteziilor sale sexuale, lucrând ca prostituată sub pseudonimul „Belle de jour”.

În film, scenele de nuditate sunt aproape inexistente. Nevoia pe care Séverine o resimte la nivel psihic, de degradare, de umilire, se trage de la o traumă suferită în copilărie. În plus, viaţa dublă trăită de Séverine este reprezentativă pentru o societate a măştilor, în care fiecare se preface a fi altceva şi caută să găsească acea supapă care să îi ofere eliberarea interioară.

Catherine Deneuve a jucat în 120 de filme şi este una dintre puţinele actriţe din Franţa incluse în Hall of Fame, la Hollywood.

Luis Bunuel este regizorul unor filme importante din istoria cinematografiei mondiale, precum Un chien andalou, Cet obscur objet du désir şi Tristana. În 1972 Bunuel a devenit primul regizor spaniol care a obţinut premiul Oscar pentru cel mai bun film străin Le charme discret de la bourgeoisie.

***

De altfel, filmul de sâmbătă, 21 noiembrie, a fost precedat de o intervenție a criticului și profesorului de film Laurențiu Damian. El consideră că „filmul de artă şi de autor este acel cinema de elită, încărcat de sens şi semnificaţii în care valoarea conceptului dramaturgic se îmbină cu poetica marilor autori de film. Un cinema pe care îl gândeşti, un cinema cu secvenţe care te obsedează multă vreme, un cinema în care recunoşti autori de geniu: Michelangelo Antonioni, Federico Fellini, Akira Kurosawa, Kim Ki Duk, Lars von Trier, Hou Hsiao Hsien, Ingmar Bergman, Andrei Tarkovski, Orson Welles, Margarethe von Trotta”.

 
Comedia - de la teorie la practică (I) De ce râdem? | VIDEO

De ce râde omul? Cum devin amuzante un cuvânt, o expresie ori o situație? Mecanism de apărare, explozie de detensionare, surpriză, absurd - ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...