loader
Foto

Galerie foto

Filme româneşti de Andrei Blaier şi Mircea Veroiu, duminică la TVR 2

TVR 2 a programat duminică, 16 august, două filme româneşti: Dimineţile unui băiat cuminte , de Andrei Blaier, şi Adela , de Mircea Veroiu.

 

Dimineţile unui băiat cuminte, ora 14:10

În filmul realizat în 1967 de regizorul Andrei Blaier joacă Dan Nuţu, George Constantin şi Irina Petrescu.

Personajul lui Dan Nuţu este Vive, care nu reuşeşte să intre la facultate şi care, după asta, încearcă să-şi descopere personalitatea şi chemarea în viaţă. Tânărul pleacă de lângă părinţii pe care simte că i-a dezamăgit şi se angajează pe un şantier, unde relaţiile cu colegii şi faptul că se face util îl vor ajuta să se maturizeze.

Dan Nuţu este considerat „rebelul” din cinematografia românească, în orice caz în cea din anii 60-70. Primii rebeli din filmul românesc apar în filmele lui Mircea Săucan. Personajul jucat de Dan Nuţu în „Meandre” (1967) este Gelu, fiul vitreg al unui demnitar communist, băiatul având o viaţă în care nu-i sunt străine petrecerile şi bătăile de pe plajă.

Dan Nuţu îl interpretează şi pe Vive , băiatul „cuminte” din „Dimineţile unui băiat cuminte” şi care simte că nu se potriveşte cu timpurile în care, ca atare, nu se integrează.

Dan Nuţu a jucat în peste 20 de filme, încă de la jumătatea anilor 60. Într-un interviu din„Adevărul“ , în iunie 2013, Dan Nuţu spunea: „James Dean“ e … un clişeu care s-a pus atunci, pentru că erau anii ’60-’70. Era rebelul standard şi, pentru a aduce un rebel în sistemul comunist, s-a spus „James Dean“. … Am avut frecuşuri cu poliţia, dar nu aveau legătură cu filmul... Nu de rebel, ci de derbedeu: conduceam fără carnet o motoretă, chestii de felul acesta... Faptul că eram actor mă scotea de la pârnaie.

În 1979, Dan Nuţu a plecat într-un turneu în Germania, de unde nu s-a mai întors, iar ulterior s-a stabilit în SUA. În România a revenit în 2005 şi a organizat un atelier de film documentar numit „Aristoteles” . Acum este producător de filme documentare.

Adela, ora 20:10

În regia lui Mircea Veroiu, filmul „Adela” din 1985 este transpunerea cinematografică a poveştii de dragoste din romanul cu acelaşi titlu al lui Garabet Ibrăileanu.

În distribuţie apar George Motoi, Marina Procopie, Adrian Pintea, Valeria Seciu, Nataşa Raab, Ştefan Sileanu, Florina Luican, Jeana Gorea.

(w882) George Mot

Medicul Emil Codrescu o reîntâlneşte, după mulţi ani, pe frumoasa Adela, pe care n-o mai văzuse din copilăria acesteia. În ciuda marii diferenţe de vârstă, cei doi sunt puternic atraşi unul de celălalt, dar scrupulele bărbatului pun oprelişte împlinirii relaţiei. Drama o constituie imposibilitatea acestei iubiri.

Filmul lui Mircea Veroiu reuşeşte să descrie cu certe calităţi plastice nuanţele sentimentelor dintre cei doi eroi principali, interpretaţi de George Motoi şi Marina Procopie.  Mircea Veroiu însuşi a fost actor în câteva filme, cel mai cunoscut rol al său este cel din „Actorul şi sălbaticii”, în regia lui Manole Marcus. A mai jucat în „Ştefan Luchian”, „Oaspeţi de seară” şi „Conspiraţia”.

 

Emisiunea „Spirit și Credință”se prezintă ca un moment de profundă introspecție și solidaritate. Sâmbătă, 28 septembrie, pe TVR3 și TVR Cluj, de ...

Ritmuri şi costume în culori vibrante, în noua ediţie de pe scena Festivalului Internațional „Cântecele Munților” de la Sibiu

Spectacolul aniversar ce marchează cei 80 de ani de existență artistică a Ansamblului Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului”continuă la TVR 1. ...

Concursul „Enescu”: Concertul final al Masterclass-ului de dirijat, un regal de muzică simfonică, în direct la TVR Cultural

Vineri, 27 septembrie, TVR Cultural difuzează, în direct de la Ateneul Român, concertul final al Masterclass-ului de dirijat, organizat de ...