loader
Foto

Galerie foto

​“Filipovenii și cazacii lui Nekrasov”, luni-joi la TVRi

Din 16 noiembrie, de luni până joi, de la ora 20.30, la TVR Internaţional ați descoperit istoria ruşilor-lipoveni din România.

 

Documentarul ( I) este disponibil online pe TVR+.

Documentarul (II) este disponibil online pe TVR+.

Documentarul (III) este disponibil online pe TVR+.

Documentarul (IV) este disponibil online pe TVR+

“Filipovenii și cazacii lui Nekrasov” este un documentar biografic și antropo-etnic, o scurtă istorie a rușilor-lipoveni din România.

Însoțim un personaj real în istoria familiei sale de lipoveni și astfel descoperim identitatea și trecutul comunității de staroveni din România.

“Am crescut într-o familie numeroasă de ruși-lipoveni: familia Paramanov. Părinții mei, Vera și Ștefan, oameni simpli, s-au născut în Moldova. Mama e din satul Lipoveni, iar tata e botoșănean. Sunt, la fel ca strămoșii lor, staroveri, adică ortodocși ruși de veche credință,” povestește Ana Preda, autoarea documentarului.

(w882) Filipoveni

Lipovean în România nu înseamnă neapărat Deltă și pescuit, bărboși habotnici sau femei albe, grase și frumoase. Există de aproape 300 de ani lipoveni așezați în comunități compacte în Bucovina și Moldova. Porecliți cândva  “escavatoare cu bărbi” pentru ușurința de a săpa iazuri și baraje cu hârlețul și lopata, generația bunicilor mei a fost în mare parte formată din pomicultori, legumicultori, constructori și, pe ici pe colo, negustori.

“Am încercat să aflu câte generații din familia noastră de staroveri au locuit în România. Chiar dacă istoria celor de veche credință, a rușilor lipoveni, ne duce în trecut acum peste 350 de ani, familia Paramanov, prin stră-stră bunicul meu, Simeon, a ajuns aici în preajma anului 1850. De atunci până azi, s-au format deja 6 generații. În cei 165 de ani, din arborele familiei au dispărut trei dintre aceste generații,” mărturisește autoarea documentarului, plecată în căutarea și înțelegerea rădăcinilor sale.

(w882) Filipoveni

Plecați în pribegie, indiferent că s-au așezat în Moldova sau Dobrogea, în Deltă sau în Bucovina, sau în orice alt loc din lume, staroverii au o istorie care se întinde pe mai bine de trei secole și jumătate. În anul 1653 se consumă primul moment declanșator al rupturii din biserica ortodoxă rusă. Dar până la această schismă, în Rusia existau ortodocși de mai bine de 650 de ani.

Seria de 4 episoade ale documentarului dezvăluie elementele identitare ale comunităților compacte de ruși-lipoveni din Botoșani, Sakalințî (sat Lipoveni din Suceava), Mila 23 și Sarichioi.

(w882) Filipoveni

Festivalul Zilele Filmului Rus din aceast an va găzdui și proiecția documentarului “Filipovenii și cazacii lui Nekrasov” pe data de 22 noiembrie, la sala STUDIO, începând cu ora 18.30.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

 
Andrei Ionescu: “Se pare că, în faţa lui Dumnezeu unica bogăţie pe care o poţi trece dincolo sunt faptele noastre bune!”

Andrei Ionescu, soţul regretatei actriţe Ileana Stana-Ionescu, s-a alăturat campaniei umanitare TVR “Împreună facem bine!”. În vârstă de 97 de ...

Muzeul Apei

Muzeul Apei "Leonida Truță" din Cluj-Napoca

publicat: Joi, 26 Septembrie 2024

”Acest așezământ are menirea de a-ți reaminti ție, trecătorule, că de la o zi la alta apa este tot mai puțină și noi tot mai  mulți. Drept aceea, ...

Regizorul Silviu Purcărete, omagiat la Teatrul „Marin Sorescu” din Craiova

În cadrul „Săptămânii Purcărete”, iubitorii de cultură se pot delecta cu cinci dintre spectacolele apreciate ale marelui regizor, precum și cu ...