loader
Foto

"Ferma animalelor"- filmul din 1954 comandat de CIA, la Telecinemateca

Marţi, 15 martie, de la 22.10, urmăriţi parabola inspirată de romanul lui George Orwell, realizată în 1954 în coproducţie Marea Britanie - SUA. Filmul a fost nominalizat la BAFTA la categoria "Cel mai bun film de animaţie".

 

FERMA ANIMALELOR (ANIMAL FARM – Regatul Unit, SUA, 1954)
Regia: John Halas, Joy Batchelor
Narator: Gordon Heath

*Nominalizare la premiul BAFTA pentru cel mai bun film de animaţie>

Parabolă inspirată de romanul lui George Orwell. La Manor Farm, animalele se revoltă împotriva oamenilor care le tratează cu cruzime şi îi alungă, devenind stăpâne pe domeniu şi pe propria soartă. Nu peste mult timp, însă, porcul Napoleon - conducătorul revoluţiei - prinde gustul puterii şi începe să-şi chinuie foştii aliaţi, transformându-i în umili supuşi, fiindcă „toate animalele sunt egale, dar unele sunt mai egale decât altele”.

Marele scriitor britanic, George Orwell, a fost suspectat vreme îndelungată de autorităţi că ar fi agitator comunist şi un militant. El este descris, într-un dosar al serviciului secret intern britanic MI5 drept un om cu convingeri comuniste avansate, un boem şi un vagabond. Doar că ultimele sale opere - şi cele mai valoroase, "Ferma Animalelor" şi "1984" au spulberat orice suspiciune cu privire la simpatiile comuniste ale aceluia care a fost George Orwell, alias Eric Arthur Blair.

Cine controlează trecutul controlează viitorul” spunea George Orwell care şi-a făcut un renume din a satiriza totalitarismul. El este omul care a introdus în mentalul colectiv ideea de Big Brother, sau Fratele cel Mare.

Revista Time a ales cartea "Ferma Animalelor" ca fiind una dintre cele mai bune 100 de romane scrise în limba engleză (între 1923 și 2005), şi pe locul 31 în lista celor mai bune romane ale secolului XX. Cartea a câştigat în 1996 Premiul Hugo şi este inclusă între Marile Cărţi ale Occidentului.

Drepturile pentru ecranizare cinematografică a romanului au fost cumpărate de la văduva lui Orwell. Ea a fost abordată de agenți care lucrau pentru Biroul de coordonare a politicilor (OPC), o ramură a CIA care se ocupa cu utilizarea culturii pentru combaterea comunismului. Există multe diferențe între filmul animat și cartea originală, modificări care au fost făcute la cererea CIA pentru a consolida mesajul antisocialist al filmului.

Deși din punct de vedere financiar filmul a fost un dezastru, el a devenit rapid material de studiu în America şi în Marea Britanie.

 

 
Ilinca Nazarie, jurnalist TVR: Cel mai dureros e când oamenii te trag de mână și spun „Haideți să vă arătăm.... că nu mai avem nimic!”

O rupere de nori fără precedent aducea, în noaptea dintre 13 și 14 septembrie, urgia în satele din județele Galați și Vaslui. După ce au căzut ...

Toamnă bogată pentru Iuliana Tudor, la TVR

Toamnă bogată pentru Iuliana Tudor, la TVR

publicat: Sâmbătă, 21 Septembrie 2024

Vedeta pregătește o gală aniversară pentru a sărbători 25 de ani de televiziune, pentru perioada sărbătorilor. Mari spectacole de folclor, ...

Medici care schimbă lumea

Medici care schimbă lumea

publicat: Sâmbătă, 21 Septembrie 2024

Lucrările științifice realizate de acad.prof.dr. Anca Ligia Grosu au deschis drumuri pentru radioterapii personalizate, de mare precizie, care ...