loader
Foto

Facem înconjurul lumii împreună cu documentarele 360°-GÉO

În această săptămână, jurnaliştii de la Arte France ne-au adus poveşti fascinante din ţări ca Sumatra, Australia, Franţa şi Islanda. De la ora 19:00, la TVR 2.

 

Creatorii de parfumuri şi secretele lor (luni, 7 septembrie)

Grasse, oraş aflat în sudul Franţei, este, în mod incontestabil, capitala mondială a parfumurilor. Fragonard, Molinard, dar şi furnizorii de materie primă pentru industria internaţională a parfumurilor îşi au aici sediul.

Chiar dacă în Provence piaţa de flori nu mai are atâta căutare, există încă exploataţii de flori familiale. Se găseşte tot mai greu spiritul original al creatorilor de parfumuri, care să lucreze fără procede sintetice sau industriale, şi cu atât mai puţin renumitele „nasuri”, cum erau şi sunt numiţi în Franţa creatorii de parfumuri. Această artă ancestrală face legătura dintre câmpurile cu flori de la Grasse şi din Provence cu eleganta capitala a Franţei, Paris. (Secrets de parfumeur, Franţa-Germania, 2011)


Bucătarul din pustiul australian (marţi, 8 septembrie)

Pentru majoritatea europenilor, Australia este ţara cangurilor şi a bumerangului. Atunci când ne gândim la cel de-al cincilea continent, arta gastronomică nu ne vine imediat în minte.

Cu toate acestea, aici se întâlnesc savori unice şi nenumărate condimente, animale şi plante care ne sunt necunoscute. De generaţii, aborigenii deţin secrete culinare, şi Marc Olive se străduieşte ca felurile de mâncare tradiţionale ale poporului său să nu cadă în uitare. A devenit unul dintre cei mai renumiţi bucătari din Australia. (Le cuisinier du bush Australien, Franţa-Germania, 2011)


Pasionaţii de planorism (joi, 10 septembrie)

Pe Aconcagua, cel mai înalt munte din Anzi şi din emisfera sudică, o echipă alcătuită din oameni de ştiinţă şi din piloţi pasionaţi aflaţi la bordul unor planoare culege date despre undele orografice. Produse de vânturile foarte puternice din spatele munţilor, ele sunt foarte periculoase pentru avioane. (Les enrages du vol a voile, Franţa-Germania, 2007)


Ultimii urangutani din Sumatra (vineri, 11 septembrie)

În Sumatra mai există circa 6.000 de urangutani. Conform celor mai pesimiste estimări, în următorii 10 ani, şansele de supravieţuire a speciei sunt foarte reduse. Habitatul natural al maimuţelor scade tot mai mult în faţa plantaţiilor de palmieri de ulei, care acoperă circa 70% din arhipelagul indonezian.

În plus, o mare parte din populaţie are tendinţa de a considera aceste primate sursă de distracţie, şi nu drept un patrimoniu naţional ce trebuie apărat. Mentalităţile se schimbă, dar încet, şi e poate deja poate prea târziu pentru marile maimuţe. (Les derniers orang-outangs de Sumatra, Franţa-Germania, 2011)


Islanda-Marea transhumanţă (duminică, 13 septembrie)

Odată cu debutul lunii septembrie, aurorele boreale luminează nopţile islandeze cu desenele lor magice.

Ca la fiecare început de toamnă, islandezii au acum cea mai importantă sărbătoare-rettir-întoarcerea turmelor de oi şi a cailor, care şi-au petrecut ultimele trei-patru luni pe păşunile alpine. Pentru a le aduce înapoi, participă toată comunitatea. (Islande, des montagnes et des moutons, Franţa-Germania 2012)

 

Emisiunea „Spirit și Credință”se prezintă ca un moment de profundă introspecție și solidaritate. Sâmbătă, 28 septembrie, pe TVR3 și TVR Cluj, de ...

Ritmuri şi costume în culori vibrante, în noua ediţie de pe scena Festivalului Internațional „Cântecele Munților” de la Sibiu

Spectacolul aniversar ce marchează cei 80 de ani de existență artistică a Ansamblului Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului”continuă la TVR 1. ...

Concursul „Enescu”: Concertul final al Masterclass-ului de dirijat, un regal de muzică simfonică, în direct la TVR Cultural

Vineri, 27 septembrie, TVR Cultural difuzează, în direct de la Ateneul Român, concertul final al Masterclass-ului de dirijat, organizat de ...