loader
Foto

„Eroi printre ruine”, o ediţie specială dedicată salvatorilor români din Turcia

Monica Ghiurco şi Mihai Rădulescu ne-au aşteaptat, duminică seară, la o întâlnire cu cei care au dat o nouă şansă la viaţă victimelor cutremurului devastator abătut asupra Turciei. I-am cunoscut pe 19 februarie, de la ora 21.00, în direct la TVR INFO.

 

„Cel care salvează o viață salvează lumea întreagă”. Cutremurul din Turcia a fost o nouă dovadă clară a faptului că, dincolo de dezastrele naturale imprevizibile, de tragedii greu de înțeles, mobilizarea umană este cea mai bună cale pentru a arată lumii întregi că nu există granițe, dispute, rase, clase sociale sau interese... există doar oameni şi solidaritatea dintre ei.

(w882)

România a fost prima țară care a sărit în ajutorul Turciei. La doar câteva ore de la producerea seismului devastator, Departamentul pentru Situații de Urgență a trimis prima echipă RO-USAR, formată din pompieri militari specializați, paramedici, medici și asistenți SMURD, dotați cu cea mai nouă și performantă tehnologie necesară în astfel de cazuri. Timp de 10 zile, 55 de eroi români au scos dintre ruine zeci de victime ale cutremurului, care au avut astfel o a doua șansă la viață.

(w882)

A devenit aproape un simbol „bărbatul cu cască roșie” – pompierul locotenent Bogdan Toma, ale cărui devotament și onoare au salvat vieți și au adus în atenția celor din România greul acelor zile de mare încercare pentru salvatorii români, care au lucrat la foc continuu, într-un frig pătrunzător, în condiții vitrege. Nici plutonierul adjutant Nicu Daniel Mihai și câinele de căutare-salvare în mediul urban, Thor, nu au trecut neobservați. Fiecare lătrat al lui Thor însemna speranță și viață pentru cei care săpau sau mutau cu atenție grămada de dărâmături. Iar ei sunt doar o mică parte din puterea mare a tot ce a însemnat această mobilizare din partea României.

(w882)

(w882)

Primii eroi s-au întors acum acasă. Cu toţii vrem să le cunoaștem poveștile, să ne explicăm curajul lor și să simţim, la fel ca ei, că există speranță dincolo de orice încercare, oricât de grea.

Pe o parte dintre ei, Televiziunea Română ni i-a prezentat într-o ediţie specială ce le-a fost dedicată. „Eroi printre ruine” a fost emisiunea moderată de Monica Ghiurco şi Mihai Rădulescu ce i-a avut ca invitaţi pe „bărbatul cu cască roșie” şi colegii săi. I-am cunoscut duminică, 19 februarie, de la ora 21.00, în direct la TVR INFO.

În platoul TVR au venit, aşadar, dr. Raed Arafat, şef DSU, locotenent Bogdan Toma, ofiţer de presă al DSU, plutonierul adjutant Nicu Daniel Mihai și câinele de căutare-salvare în mediul urban, Thor. Tot în calitate de invitaţi au fost, de această dată, Adelin Petrișor, jurnalist senior TVR şi Dragoș Stoian, cameraman TVR, cei care ne-au ţinut la curent cu operaţiunile de căutare a supravieţuitorilor cumplitului eveniment. De asemenea, ne-au împărtăşit experienţa trăită la cote maxime în Turcia alţi invitaţi din cadrul DSU prezenţi în operaţiunile de salvare: pompieri militari, paramedici, medici, asistenţi, însoţiţi de câini de salvare.

Credit foto: IGSU.

 
Căutare de comori prin Sighişoara

Căutare de comori prin Sighişoara

publicat: Sâmbătă, 21 Septembrie 2024

Pomenit în 1268 ca sediul unei biserici dominicane, apare menţionat apoi în 1349 ca al şaselea dintre cele şapte scaune transilvane, iar în 1367 ...

„10 porunci” pentru un ten sănătos în verile târzii

„10 porunci” pentru un ten sănătos în verile târzii

publicat: Sâmbătă, 21 Septembrie 2024

Pielea are nevoie de atenție deosebită pentru a nu se deshidrata din cauza căldurii, poluării, stresului. O deshidratare profundă duce în timp la ...

Concursul „Enescu”: Cine sunt cei trei finaliști ai Secțiunii „Pian”. Ei vor concerta duminică, 22 septembrie, la Ateneul Român

Cei trei finaliști ai Secțiunii „Pian” din cadrul Concursului Internațional „George Enescu” sunt rușii Evgeny Konnov și Tatiana Dorokhova și ...