loader
Foto

Epopeea lui Tesla și a lui Edison, la Filmul de Artă

Filmul de Artă din 3 aprilie este „Tesla", realizat în 2020 de Michael Almereyda. Îi puteți vedea pe Ethan Hawke și Kyle MacLachlan în rolurile lui Tesla și Edison, de la ora 22.10, pe TVR2 și TVR+.

 

Filmul a fost distins cu Premiul special al Fundaţiei Alfred P. Sloan (dedicat filmelor cu teme ştiinţifice) la Festivalul Sundance 2020 unde regizorul, scenaristul și producătorul Michael Almereyda mai câștigase în 2013 și 2017.

Nikola Tesla, inventator genial şi vizionar, se zbate să-şi pună în aplicare ideile revoluţionare despre sistemele de curent electric, în ciuda relaţiilor dificile cu colegul său inventator, Thomas Edison, şi cu finanţatorul său, George Westinghouse.

(w882) Tesla film

În timp ce Thomas Edison a murit bogat şi celebru, Nikola Tesla a murit sărac şi uitat. Paradoxal, poate chiar faptul că ni-l amintim pe Tesla are legătură cu „amănuntul" că acesta a lucrat o perioadă ca angajat al lui Edison. Edison l-a angajat pe Tesla în 1884. Printre primele sarcini de serviciu primite de Tesla a fost să reproiecteze complet generatoarele de curent continuu, pentru a le mări eficienţa. „Ai 50.000 de dolari din afacerea asta, dacă vei reuşi", i-ar fi spus Edison lui Tesla. Nikola Tesla a îndeplinit cu succes sarcina primită, dar când i-a solicitat banii lui Edison, acesta s-a făcut că nu ştie despre ce e vorba: „Tesla (care s-a născut în Croaţia), tu nu înţelegi umorul american", i-a răspuns Edison care i-a oferit doar o creştere salarială de 10 dolari pe săptămână. Pe atunci, salariul lui Tesla era de 18 dolari pe săptămână. Nikola Tesla şi-a dedicat ani întregi muncii la un sistem de transmitere wireless a vocii, imaginilor şi filmărilor, ceea ce-l transformă într-un vizionar şi în părintele radioului, telefonului (fix şi mobil) şi al televiziunii. Marele plan al lui Tesla a eşuat după ce bancherul său, J.P. Morgan, s-a săturat de anii de eşecuri ai inventatorului şi şi-a retras susţinerea financiară, scrie Agerpres în articolul din 2015 „Edison vs. Tesla: culisele unei rivalități".

Filmul, neconvenţional ca şi personajul său, este narat din perspectiva lui Anne Morgan, fiica faimosului bancher J.P. Morgan, vocea modernă care aduce epoca lui Tesla mai aproape de zilele noastre.

Kyle MacLachlan joacă rolul lui Thomas Edison, iar pentru Ethan Hawke și Michael Almereyda este a treia colaborare, după filmele Hamlet (2000) și Cymbeline (2014).

(w882) Tesla film

Ethan Hawke a fost nominalizat de patru ori la Oscar pentru rolurile sale din Boyhood și Training Day, precum și pentru scenariile de la Before Sunset și Before Midnight. La Festivalul Sundance a avut o nominalizare la Marele Premiu al Juriului în 2018, pentru Blaze la care a semnat scenariul și regia.

În distribuția filmului Tesla mai apare Eve Hewson, alături de Ethan Hawke și Kyle MacLachlan.

Credit foto: Millenium Media via imdb.com

***

Mai multe informații despre filmele de la TVR2 puteți afla aici.

 
Ilinca Nazarie, jurnalist TVR: Cel mai dureros e când oamenii te trag de mână și spun „Haideți să vă arătăm.... că nu mai avem nimic!”

O rupere de nori fără precedent aducea, în noaptea dintre 13 și 14 septembrie, urgia în satele din județele Galați și Vaslui. După ce au căzut ...

Toamnă bogată pentru Iuliana Tudor, la TVR

Toamnă bogată pentru Iuliana Tudor, la TVR

publicat: Sâmbătă, 21 Septembrie 2024

Vedeta pregătește o gală aniversară pentru a sărbători 25 de ani de televiziune, pentru perioada sărbătorilor. Mari spectacole de folclor, ...

Medici care schimbă lumea

Medici care schimbă lumea

publicat: Sâmbătă, 21 Septembrie 2024

Lucrările științifice realizate de acad.prof.dr. Anca Ligia Grosu au deschis drumuri pentru radioterapii personalizate, de mare precizie, care ...