loader
Foto

Episoadele 2 şi 3 ale documentarului „Versailles. Mărire şi decădere”, la TVR 1

Continuăm călătoria prin Palatul Versailles, care a fost şi scena pe care monarhia franceză a cunoscut cea mai mare putere, între 1643 şi 1792. Partea a doua şi a treia a documentarului „Versailles. Mărire şi decădere” - la TVR 1, joi, 14 iulie, ora 21.10.

 

Seria documentară în trei părţi „Versailles. Mărire şi decădere”, ce recreează cu sensibilitate portretele celor mai cunoscuţi regi din istoria Franţei, prezentând viaţa, iubirile şi voinţa politică a acestora, continuă joi, 14 iulie, la TVR 1, cu a doua şi a treia parte.

(w882)

De la 21.10, în partea a doua a documentarului, intitulată „Palat al plăcerilor”, telespectatorii vor afla despre cei mai scandaloşi ani ai Palatului Versailles, perioadă în care au dominat fastul exagerat, distracţia şi petrecerile costumate, dar şi povestea lui Ludovic al XV-lea, unul dintre cei mai mari libertini ai istoriei.

(w882)

(w882)

Ludovic al XV-lea a domnit aproape 60 de ani. Deşi a avut unele succese militare, a împins Franţa în dezastruosul Război de 7 ani împotriva Imperiului Britanic, ceea ce a dus la golirea visteriei. S-a refugiat în legături de dragoste scandaloase chiar şi pentru francezi, a avut cel puţin 30 de copii nelegitimi, a supravieţuit unei tentative de asasinat şi timp de mulţi ani a împărţit puterea cu amanta preferată, fermecătoarea doamnă de Pompadour.

(w882)

Partea a II-a, „Palat al plăcerilor”

cu: Stanley Weber, François Berland, Féodor Atkine, Romane Portail

(w882)

Iar de la 22.20, în partea a treia a documentarului, „Numărătoare inversă spre Revoluţie”, trecem în revistă ultimele zile ale dinastiei de Bourbon conduse de ghinionistul Ludovic al XVI-lea şi de regina Maria Antoaneta.

(w882)

Poporul francez este înfometat, dar aristocraţia este prea ocupată cu petrecerile din auritul palat Versailles ca să observe. Deşi regele încearcă să facă unele reforme, eforturile îi sunt blocate de rudele lacome. Maria Antoaneta devine ţinta învinuirilor pentru excesele bogaţilor, chiar dacă nu a pronunţat niciodată celebrele cuvinte: „Dacă poporul nu are pâine, să mănânce cozonac”. Amândoi aveau să-şi piardă capetele sub cuţitul ghilotinei.

(w882)

(w882)

Partea a III-a, „Numărătoare inversă spre Revoluţie”

cu: Gabriel Dufay, Raphaëlle Agogué, Carlo Brandt, Jean-Claude Drouot

Mai multe informaţii despre primul episod al documentarului  „Versailles. Mărire şi decădere” pot fi citite aici.

 
Ilinca Nazarie, jurnalist TVR: Cel mai dureros e când oamenii te trag de mână și spun „Haideți să vă arătăm.... că nu mai avem nimic!”

O rupere de nori fără precedent aducea, în noaptea dintre 13 și 14 septembrie, urgia în satele din județele Galați și Vaslui. După ce au căzut ...

Toamnă bogată pentru Iuliana Tudor, la TVR

Toamnă bogată pentru Iuliana Tudor, la TVR

publicat: Sâmbătă, 21 Septembrie 2024

Vedeta pregătește o gală aniversară pentru a sărbători 25 de ani de televiziune, pentru perioada sărbătorilor. Mari spectacole de folclor, ...

Medici care schimbă lumea

Medici care schimbă lumea

publicat: Sâmbătă, 21 Septembrie 2024

Lucrările științifice realizate de acad.prof.dr. Anca Ligia Grosu au deschis drumuri pentru radioterapii personalizate, de mare precizie, care ...