loader
Foto

Ediție specială E VREMEA TA de Ziua Mondială a Alimentaţiei

În ediţia „E Vremea Ta” din 16 octombrie am vorbit despre invaziile de lăcuste, o ameninţare serioasă pentru milioane de oameni de pe glob, şi despre un experiment inedit al unor cercetători britanici, care au studiat comportamentul lăcustelor.

 

Norii uriaşi de lăcuste de desert provoacă anual adevărate ravagii în regiuni din Africa, Orientul Mijlociu, Asia și Australia.

În Africa sub-sahariană trăiesc aproape 240 de milioane de oameni care suferă de foame, iar acest fenomen le înrăutăţeşte semnificativ situaţia, potrivit Organizaţiei pentru alimentaţie şi agricultură a Naţiunilor Unite (FAO).

În 2020, Etiopia, Kenya şi Somalia au fost devastate de cele mai grave invazii din ultimul sfert de secol. La care a contribuit vremea neobişnuit de ploioasă care a favorizat înmulţirea excesivă a lăcustelor de desert. Schimbările climatice provoacă agravarea dezastrelor naturale, printre care se numără şi invaziile lăcustelor de deşert.

(w882)

Un grup de cercetători britanici, matematicieni la Universitățile din Bath, Warwick și Manchester, a analizat mișcările diferitelor grupuri de lăcuste şi a construit un model matematic care descrie comportamentul colectiv al lăcustelor. Studiul a fost publicat în anul 2015 în jurnalul Physical Review şi ar putea ajuta, au spus cercetătorii, la dezvoltarea de noi strategii de control al migrației lor devastatoare.

Christian Yates, lector principal în cadrul Departamentului de Științe Matematice și co-director al Centrului de Biologie Matematică de la Universitatea din Bath, este autorul principal al acestui studiu. Yates este şi autorul unui best-seller publicat în 2019, tradus recent şi în limba română - Matematica vieţii şi a morţii. Cercetările sale demonstrează că matematica poate fi utilizată pentru a descrie tot felul de fenomene din lumea reală: de la formarea embrionilor la comportamentul unui roi de lăcuste. Potrivit autorului, matematica este povestea vieţii din jurul nostru, dar şi un instrument deosebit de util, inclusiv în lupta cu încălzirea globală.

16 octombrie este Ziua Mondială a Alimentaţiei, instituită de ONU la 5 decembrie 1980. Este marcată anual în 150 de ţări, inclusiv în România. Într-ozi atât de specială, emisiunea „E Vremea Ta” va difuza un interviu în exclusivitate cu cercetătorul Christian Yates, sâmbătă 16 octombrie, de la ora 18:50.

Realizatorul ediţiei: Cristina Dănilă

Producător: Raluca Stroe Brumariu

 

 
Țăst Show – Storceag de cegă și tocăniță de mistreț, la Runcu | VIDEO

Emisiunea "Țăst Show" de la TVR Craiova ne oferă o incursiune delicioasă în gastronomia tradițională românească, cu un episod dedicat ...

Ziua Națională a Vinului: O sărbătoare a tradiției și calității | VIDEO

„Vinul nostru uimitor de bun” este sloganul sub care se va desfășura, în acest an, Ziua Națională a Vinului din Republica Moldova, un eveniment ...

1944, anul de răscruce din istoria Iașului | VIDEO

1944, anul de răscruce din istoria Iașului | VIDEO

publicat: Duminică, 22 Septembrie 2024

Anul 1944 reprezintă un moment crucial în evoluția orașului Iași, un an marcat de devastarea și transformările profunde cauzate de conflagrația ...