loader
Foto

Eda Marcus: „Ce este minunat în sport este că niciodată nu este 100% predictibil”

PROMO

„Eroii terenului”, „Campion la microfon”, „Ora de sport”... sunt câteva dintre noutăţile pe care postul TVR Sport ni le aduce în grila de toamnă. Jurnalista Eda Marcus ne spune ce implicare are ea în aceste noi emisiuni pe care le putem urmări la postul de sport al Televiziunii Române.

 

Tocmai a început grila de toamnă TVR Sport. Tu ce noutăţi ne aduci? Ce proiecte ai în noua grilă? Detaliază, te rugăm.

„Îmbrac” din nou hainele adevărate ale jurnalistului, chintesența omului de televiziune. Este o oportunitate de a trece dincolo de sticla știrilor şi de a lua contact direct cu marii campioni ai României – şi nu numai. În grila noului canal de sport au apărut „La microfon cu un campion”, o emisiune gen podcast, pe care colegii mei prezentatori o vor realiza, două jurnale de știri din sport, extrem de ofertante din punct de vedere al conținutului, la ora 13.00 şi la 21.00, dar şi interviuri în exclusivitate.

Cine este „Campion la microfon”? Pe cine vom descoperi în noul format – podcastul TVR Sport?

Campionii mei de până acum sunt Larisa Iordache şi Marian Drăgulescu. În această săptămână o aștept pe Alice Ene, campioana de numai 17 ani la drifturi.

⁠Care e cea mai frumoasă ştire pe care ţi-ai dori să o prezinţi în Ştirile TVR Sport?

Fiecare știre care anunță o realizare a unui român pe „scena” sportului mondial este cea mai frumoasă. Nu există satisfacție mai mare pentru un jurnalist ca aceea de a fi martor la o astfel de reuşită şi de a putea împărtăși acest lucru cu publicul larg.

⁠Principala emisiune informativă în direct a postului, cu cele mai fierbinţi subiecte din sport analizate de specialişti, declaraţii de ultimă oră, exclusivităţi e în fiecare seară la TVR Sport. Pentru tine când e „ora de sportşi cum se desfăşoară ea?

Sunt foarte activă de mică, am învăţat să practic mai toate sporturile şi le fac cu multă plăcere de fiecare dată când am ocazia. Joc tenis, mă plimb cu rolele, înot, patinez iarna, schiez, iubesc scufundările. Şi mă bucur de natură la maximum. Iar de când sunt mamă, rolul acesta m-a ţinut în formă până acum tare bine! Imediat după naştere, îmi amintesc că ridicam căruciorul de câteva ori pe zi... Plus spălat copilul şi manevratul lui non-stop. Iar pe măsura ce a crescut, m-a solicitat diferit. De când a început să meargă, până acum, când îmi cere să jucăm tenis împreună sau să îi fiu parteneră de joacă sau sport.

(w882) Eda la bas

În ce oraş ai prefera să trăieşti, dacă ai putea să alegi mâine? De ce?

La Paris. Pentru ca nicăieri nu am reușit să simt acel „je ne sais quoi”, o atmosferă aparte a orașului, oriunde şi pe orice străduță lăturalnică aș fi mers. Este cel mai frumos oraș pe care l-am văzut şi simțit, acolo unde istoria, arta şi plăcerea de a trăi se îmbină foarte armonios. Dar recunosc că mai am un vis, acela de a avea o căsuță pe malul Mării Mediterane. Încă proiectez la el ... :)

(w882) Eda la mar

⁠Care e prima ta amintire legată de sport, transmisiuni sportive, eveniment sportiv, la care ai participat sau pe care l-ai urmărit?

Olimpiadele copilăriei mele. Erau adevărate evenimente de divertisment pe care le trăiam împreună cu ai mei, adunați în faţa televizorului, trăind la intensitate maximă fiecare execuție a gimnastelor noastre de aur, fiecare prestație a sportivilor care au scris pagini importante în istoria sportivă a românilor.

Ţi-ai îndemna fetiţa să facă un sport de performanţă, dacă ai vedea că are înclinaţii către unul anume? Ca jurnalist sportiv, ştii ce eforturi, sacrificii, renunţări presupune

Fetița mea face tenis deja de 3 ani. Este talentată şi îi place foarte mult, însă deocamdată nu mă gândesc la performanţă, pentru că este un drum riscant. Cred că este foarte important ca cel mic să nu ajungă prea repede la o saturație şi să renunțe când nu te aștepți. Deocamdată vreau sa învețe să practice acest sport corect din punct de vedere tehnic şi să știe că face parte din viața ei în mod organizat şi disciplinat. Am discutat de-a lungul timpului de multe ori cu antrenori, sportivi de performanţă şi cu părinți care au făcut toate sacrificiile din lume pentru a investi timp şi finanțe într-un sport, forțând nota şi ajungând într-un punct în care copilul decide că nu își mai dorește acel drum. Așa că vreau să nu forțez, să iau lucrurile încet şi să o las să savureze cât mai mult timp dragostea pentru sport.

⁠Ce crezi, în ce sport vor avea românii succes în perioada următoare?

Pe lângă sporturile consacrate unde avem rezultate mai tot timpul, precum canotajul, aș spune, dacă tot am vorbit de tenis, că acest sport ne va oferi surprize în viitorul apropiat, pentru că avem foarte mulți tineri extrem de talentați care promit foarte mult. Şi ce este minunat în sport este că niciodată nu este 100% predictibil. Şi că în orice moment se poate ridica un nou star, cum a fost Simona Halep sau David Popovici.

(w882) Eda Marcus

***

Despre Grila de toamnă TVR Sport

Grila de toamnă TVR Sport vine, din această toamna, cu noutăţi. De luni până vineri, de la ora 10.00, cele mai proaspete informaţii din sport le aflăm din jurnalul „Sport Express”, iar de la 13.00, acestea sunt prezentate detaliat la „Ştirile TVR Sport”, jurnalul prezentat în direct, alternativ, de vedetele postului, jurnaliştii TVR Costin Deşliu, Tudor Furdui, Cristi Mîndru, Eda Marcus şi Cosmin Băleanu – jurnalist cu experienţă, cel mai recent membru al echipei TVR Sport.

De la 15.30 vedem „Sports Replay”, emisiune de rezumate ale competiţiilor transmise de TVR Sport: volei, rugby, nataţie, polo, hochei pe gheaţă, handbal, etc.

Seara începe cu podcasturile „Campion la microfon”, de la ora 20.00, emisiune ce ne prilejuieşte întâlniri cu personalităţi din lumea sportului, interviuri în exclusivitate cu legende, dar şi campioni actuali, conducători de cluburi. Iar de la 21.00 începe „Ora de sport”, emisiune informativă în direct, cu cele mai fierbinţi subiecte din sport analizate de specialişti, declaraţii de ultimă oră, exclusivităţi.

Tot de luni până vineri, de la ora 22.00 cunoaştem „Eroii terenului” din interviurile şi reportajele cu şi despre personalităţi din sport.

„Marile meciuri” se văd tot la TVR Sport! În fiecare duminică seară, începând cu ora 20.30, cunoscutul jurnalist sportiv Ionel Stoica, alături de invitaţi din lumea sportului prefaţează, analizează şi, uneori, comentează meciurile memorabile ale Naţionalei, de-a lungul anilor.

 

foto: arhivă personală Eda Marcus

 
George Lungoci: „Din noiembrie, suntem bombardați cu cadouri, cu brazi, cu campanii de marketing care nu se mai termină... o lume disperată...”

Jurnalişi, vedete, oameni de televiziune povestesc, în cadrul campaniei TVR „Zi-le de Sărbătoare”, despre Crăciunul copilăriei lor, despre ...

Puterea râsului - lumea umorului studenţesc din anii ’80

Documentarul „Puterea râsului” face parte din seria „După 25 de ani” și a fost difuzat în anul 2014 la TVR1.

Presiunea competițională, una dintre cele mai mari provocări ale sportivilor

Presiunea competițională este una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă sportivii, indiferent de nivelul lor de performanță.