loader
Foto

„E vremea ta!”... să afli despre vreme. Cu Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu, la TVR 2

PROMO

În fiecare zi, după „Ora de Ştiri”, la TVR 2, Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu ne spun cum este vremea, dar şi cum să ne pregătim pentru orice situaţie meteo. Despre prognoza acestui an, despre cum să ne formăm copiii pentru a asigura păstrarea unui mediu curat şi despre alte meteosensibilităţi ne vorbesc cei doi prezentatori ai emisiunii „E vremea ta!”.

 

Cele mai noi informaţii despre climă, mediu și alte domenii conexe le aflăm la TVR 2, 7 zile din 7, de la ora 18.50. Pentru că... „E vremea ta!”. Cum ne influențează viața starea vremii? Cum va fi vremea când vom pleca în concediu? Dar în zile următoare? Emisiunea prezentată de Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu la TVR 2 ne ţine la curent cu noi informaţii despre timpul probabil. Specialişti recunoscuţi în domeniu vin să ne explice şi să ne ofere răspunsuri la toate „de ce-urile” noastre.

Despre cum se anunţă vremea pentru acest an şi cum să ne pregătim pentru orice situaţie meteo ne vorbesc cei doi prezentatori ai emisiunii „E vremea ta!”.

(w882) Cristina S

„Se anunță un an imprevizibil, cu vreme de tot felul! Vor fi și zile de soare care ne vor bucura, dar și perioade cu fenomene extreme. Important e să fim pregătiți și să ne adaptăm”, spune Cristina Soare, iar colegul său detaliază: „Vremea are mereu surprize pentru noi, iar anul acesta nu face excepție. Deși nu putem prezice cu exactitate fiecare zi, știm sigur că ne așteaptă schimbări bruște, temperaturi care ne pot lua prin surprindere și, probabil, fenomene extreme. Cel mai bine e să fim mereu pregătiți și să ne informăm corect, pentru că natura își scrie singură scenariul.”

Dar cum ar trebui să ne educăm pentru a putea face faţă fenomenelor extreme aduse de încălzirea globală? „Începem cu lucrurile mici, de zi cu zi: să economisim apa, să reciclăm, să plantăm copaci. Și să-i învățăm și pe copiii noștri să respecte natura. Când înțelegem ce impact are fiecare gest, ne putem proteja mai bine”, ne sfătuieşte Cristina. „E important să înțelegem că ceea ce facem zilnic – de la consumul de energie la modul în care gestionăm deșeurile – are un impact real. Educația climatică nu înseamnă doar să cunoaștem riscurile, ci și să știm cum să le gestionăm inteligent”, subliniază şi Andrei.

(w500) Andrei Bar

Să privim jumătatea plină a paharului, sunt de acord ambii prezentatori: încălzirea globală nu înseamnă neapărat sfârşitul vieţii pe Pământ! „Nu e sfârșitul, ci mai degrabă un apel să ne trezim. Planeta are nevoie de noi, iar noi de ea. Dacă învățăm să trăim în armonie cu natura, ne putem adapta oricărei provocări”, este convinsă Cristina. „Nu suntem la capătul drumului, dar suntem într-un moment important în care trebuie să fim atenți la ce facem”, punctează şi Andrei. „Planeta are o capacitate incredibilă de adaptare, dar depinde și de noi să nu o forțăm prea mult. Schimbările climatice sunt reale, iar soluția nu este panica, ci acțiunea inteligentă. Cu fiecare gest mic – fie că economisim resurse, fie că adoptăm un stil de viață mai sustenabil – contribuim la un viitor mai bun. Sunt mulți cei care spun ca nu există aceste schimbări climatice. Nu e vizibil, oare, cum reacţionează natura?”, continuă el.

Ambii prezentatori sunt părinţi. Şi sunt preocupaţi să transmită şi copiilor lor atenţia pentru mediul înconjurător, grija pentru natură, respectul pentru semeni şi dorinţa de a păstra planeta şi pentru generaţiile care vin. „Copiii sunt foarte atenți la ce facem, nu doar la ce le spunem. Dacă le arătăm că reciclăm, că stingem lumina când nu e nevoie de ea sau că avem grijă la consumul de apă, vor învăța natural aceste obiceiuri. E important să facem din responsabilitatea față de mediu un lucru firesc, nu o obligație. Și, uneori, un mic joc sau o provocare legată de protejarea naturii poate face învățarea și mai distractivă!”, spune Andrei Bărbulescu, tată de băieţi. Şi Cristina Soare, mama unei fetiţe, preferă să apeleze la exemple simple, personale: „Închidem apa când ne spălăm pe dinți sau plantăm flori în grădină. Încerc să-i arăt că fiecare gest contează. Copiii sunt mai receptivi când facem lucruri împreună”, confirmă şi ea.

(w882) Cristina S

La „E vremea ta!”, curiozitățile și sfaturile utile legate de vreme și climă fac subiectul rubricilor pe care și telespectatorii le pot completa cu poze, informații sau filmulețe făcute chiar de ei. „Oamenii ne spun că le place formatul prietenos al emisiunii. Ne cer reportaje despre cum afectează vremea viețile lor. Ne bucurăm că emisiunea îi ajută să se pregătească pentru schimbările meteo”, spune Cristina. Iar Andrei întăreşte: „Publicul nostru este curios, atent la detalii și mereu dornic să înțeleagă mai bine fenomenele meteo. Oamenii ne spun că apreciază explicațiile clare și exemplele practice. Unii își doresc mai multă interactivitate, alții și-ar dori să vorbim mai des despre impactul vremii asupra sănătății sau activităților zilnice. Încercăm mereu să venim cu informații utile și prezentate într-un mod accesibil.”

Cât despre ei, cei doi prezentatori mărturisesc: „Eu sunt un pic meteosensibilă, da! Îmi place soarele, dar zăpada mă face să mă simt din nou copil. N-aș refuza niciodată o vacanţă la schi!”, recunoaşte Cristina. În afara timpului pentrecut pentru pregătirea şi prezentarea emisiunii de la TVR 2, o găsim alături de familie, la plimbări în natură sau citind o carte bună. Mai mult, anul acesta începe cu un nou proiect: „Îmi place să descopăr lucruri noi, iar în ultima vreme mă pregătesc pentru un nou domeniu juridic. Este o provocare, dar îmi aduce multă satisfacție!”

(w500) Andrei Bar

La rândul său, Andrei se declară şi el meteosensibil. „Ca orice om, simt și eu când vremea își schimbă dispoziția. O zi mohorâtă poate să te facă să vrei să lenevești, iar soarele îți dă un plus de energie. Dar prefer să iau fiecare anotimp așa cum vine și să mă bucur de ce are de oferit. Iarna, o plimbare prin zăpadă e de neînlocuit, iar vara, zilele lungi și serile calde sunt un cadou”. Şi el se bucură de căldura familiei (indiferent de starea vremii!), preferând să-şi petreacă timpul liber alături de cei dragi: „Dincolo de camere și prognoze, suntem oameni ca toți ceilalți. Ne place să ne petrecem timpul cu familia, să călătorim, să descoperim locuri noi și să ne relaxăm. Sigur, uneori ne surprindem verificând vremea chiar și în vacanță – deformație profesională! – dar, în rest, încercăm să ne bucurăm de fiecare zi, indiferent de prognoză.”

Emisiunea „E vremea ta!” aduce informații adevărate, reale, fără exagerări. E bine ca fiecare dintre noi să învățăm cum funcționează vremea, pentru a şti cum să reacționăm în fața fenomenelor extreme și cum să ne protejăm.

„E vremea ta!” este despre prognoză meteo şi nu numai. În fiecare zi, o echipă de jurnalişti şi realizatori caută cele mai noi informaţii despre climă, mediu și alte domenii conexe, tot ceea ce influenţează sănătatea planetei noastre, pentru a aduce în faţa telespectatorilor subiecte relevante: luni - Cristina Dănilă, marţi şi miercuri - Laurenţiu Mandu, joi - Adrian Bănuţă, vineri şi duminică - Roxana Iordache, sâmbătă - Raluca Arvat.

Producători emisiune: Cristina Dănilă, Alina Pagu

Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu

credit foto: TVR

 
Tainele bucătăriei tradiționale la ”România în...bucate”

Rețete ca la cartea de bucate, cu secrete culese de la bucătari iscusiți din toată țara, de la bunătăți bănățene, la ciorbe oltenești, până la ...

Amenințare cu moartea la adresa romilor, comparații între maghiară și „limba cailor”, clasate de magistrați. Președintele CNCD: Nu te aștepți să obții 20.000 euro amendă, dar instanța să dea măcar un semnal societății

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Astztalos Csaba, vorbește, în interviul pentru tvr.ro, despre câteva dintre ...

FCSB - PAOK, meci pentru calificarea în optimile Ligii Europa

FCSB se pregătește pentru o confruntare crucială în returul play-off-ului Ligii Europa, joi seară, împotriva echipei PAOK Salonic.