loader
Foto

„E foarte greu să-ți urmezi calea fără o credință puternică în Dumnezeu”. Medicul Cătălin Cîrstoveanu, „Brilliant” la TVR INFO

PROMO

„Nimic din adolescența mea nu prevestea medicina, nu aveam talent”, declară cel supranumit „îngerul copiilor născuți prematur”, în dialogul său cu jurnalista TVR Loredana Negrilă. Despre forța umanității ce salvează vieți și înnobilează, în două ediţii de colecţie ale emisiunii „Brilliant”, pe 31 decembrie, de la ora 13.00 (în reluare sâmbătă, 4 ianuarie, de la 14.30), respectiv pe 11 ianuarie, de la 14.30, la TVR INFO.

 

„Ediția Brilliant din ultima zi a acestui an este dedicată întâlnirii cu cel supranumit îngerul copiilor născuți prematur. Cu devotament pentru actul medical și dorință de a dărui neonatologiei din România cele mai frumoase reușite, dar mai presus de toate, vieți salvate, a transformat, de cele mai multe ori, nu-se-poate în tot atatea miracole. În sala de operaţii. Sau oriunde a fost nevoie de el, căci medicul Cătălin Cîrstoveanu renunță la tot, uneori chiar și la puținele clipe de răgaz alături de familie pentru a mai salva încă o viață”, îşi descrie invitatul jurnalista TVR Loredana Negrilă, dându-ne întâlnire la „Brilliant”, în ultima zi a anului. Interviul poate fi văzut în două părţi, pe 31 decembrie, de la ora 13.00 (în reluare sâmbătă, 4 ianuarie, de la 14.30), respectiv pe 11 ianuarie, de la 14.30, la TVR INFO.

În cei aproape 25 de ani, doctorul Cîrstoveanu a reușit să construiască la Spitalul Marie Curie din București, cu ajutorul comunității, poate cea mai modernă secție de Terapie Intensivă pentru nou-născuți din Europa. Și tot din donații a inițiat construcția unei noi clădiri în care să poată fi îngrijiți aproximativ 500 de copii bolnavi într-un an.

Surprinzător, omul care a revoluționat terapia intensivă neonatală din România mărturiseşte că medicina nu l-a atras de la început. „Nimic din adolescența mea nu prevestea medicina, nu aveam talent”, îşi aminteşte el. Moartea tatălui a fost cea care i-a influențat decizia de a urma acest domeniu. Iar soţia l-a îndreptat către neonatologie. O vreme, medicul a regretat că a ascultat-o. „Pentru un timp, după ce am ales neonatologia, am fost distrus”, recunoaşte dr. Cîrstoveanu. Apoi, încet, a învăţat cum să lucreze cu bebeluşii. „Am învățat de la medicul Adrian Stanciu cum trebuie să privesc un pacient copil”, spune invitatul.

Uşor nu i-a fost. Nimic nu a venit pe tavă, iar tentaţia plecării la muncă în afara ţării i-a dat şi lui târcoale. L-a ţinut credinţa în Dumnezeu, fără de care Cătălin Cîrstoveanu mărturiseşte că nu ar fi putut înfrunta încercările vieţii. „E foarte greu să-ți urmezi calea fără o credință puternică în Dumnezeu”, ni se confesează medicul.

„Vă invit marţi, de la ora 13.00, să-l urmariți, în primul dintre cele două episoade Brilliant care îi sunt dedicate, pe medicul Cătălin Cîrstoveanu, într-un dialog despre forța umanității care salvează vieți și înnobilează”, ne anunţă Loredana Negrilă.

(w882) Loredana N

Jurnalista ne propune, la interviurile „Brilliant”, inițiative şi portrete ale unor români din domenii cât mai variate: IT, medicină, sport, turism, agricultură organică, ecologie, comerț online, învățământ la distanță, asistență socială, asistență pentru problemele diasporei românești, voluntariat, arte (teatru, muzică, dans, artă, film, literatură), al căror unic numitor comun este curajul de a fi ei înşişi, de a-şi prețui visurile și de a le pune în practică, spre binele propriu și al societății. Urmărim interviul Loredanei Negrilă cu medicul Cătălin Cîrstoveanu, pe 31 decembrie, de la ora 13.00, respectiv 11 ianuarie, de la ora 14.30, la TVR INFO.

 
George Lungoci: „Din noiembrie, suntem bombardați cu cadouri, cu brazi, cu campanii de marketing care nu se mai termină... o lume disperată...”

Jurnalişi, vedete, oameni de televiziune povestesc, în cadrul campaniei TVR „Zi-le de Sărbătoare”, despre Crăciunul copilăriei lor, despre ...

Puterea râsului - lumea umorului studenţesc din anii ’80

Documentarul „Puterea râsului” face parte din seria „După 25 de ani” și a fost difuzat în anul 2014 la TVR1.

Presiunea competițională, una dintre cele mai mari provocări ale sportivilor

Presiunea competițională este una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă sportivii, indiferent de nivelul lor de performanță.