loader
Foto

Galerie foto

Cum s-a trăit Revoluţia română, cu Mircea Dinescu şi Paul Cozighian | VIDEO

Pe 22 decembrie, la „Politică şi delicateţuri”, Mircea Dinescu şi invitatul său au rememorat zilele care ne-au schimbat destinul, în emisiunea de la TVR 1 HD şi pe TVR+.

 

La 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, Mircea Dinescu l-a invitat la Politică şi delicateţuri pe regizorul şi jurnalistul Paul Cozighian, de care  îl leagă acest eveniment extraordinar care a schimbat destinul ţării şi soarta noastră, a tuturor.

Student la regie film la vremea respectivă, Paul Cozighian avea o cameră de luat vederi, cu care, în momentul în care au început evenimentele din decembrie ‘89, a ieşit în stradă şi a filmat. Astfel, a surprins pe peliculă imagini din seara de 21 decembrie, iar pe 22 decembrie a intrat în sediul CC al PCR, împreună cu manifestanţii, imediat după fuga soţilor Ceauşescu. În imagini apare, desigur, şi Mircea Dinescu, moment de nostalgie şi aducere aminte pentru poet.

(w882)

(w882)

Dar, pentru că Politică şi delicateţuri este un talk-show culinar, până să se aşeze la masă să discute despre evenimentele din ‘89, Dinescu îi pregăteşte musafirului său o mâncare spectaculoasă, un fel de tort cu blat din lipie înmuiată în lapte şi umplutură de legume.

(w882) mancare

Nu lipsesc nici vinul poetului şi nici marele lăutar Ionel Tudorache, venit să încânte gazda şi musafirul cu muzica sa.

(w882) la masa

Plecat încă din 1990 din România, Cozighian rememorează împreună cu Dinescu momentele fierbinţi ale evenimentelor din decembrie ‘89 şi face o radiografie a societăţii noastre din ultimii 30 de ani. Un arc peste timp, într-o ediţie specială Politică şi delicateţuri, poveşti adevărate despre Revoluţie, cu doi oameni care s-au aflat atunci în mijlocul evenimentelor.

***

Paul Cozighian s-a născut în 14 iunie 1962, la Bucureşti. A absolvit liceul Mihai Viteazul din Capitală şi UNATC, secţia regie film. În 1990 a plecat în Franţa, unde a obţinut masteratul în audiovizual, la Sorbona. Lucrează în cinematografie, televiziune şi radio, iar în prezent este corespondent la Bucureşti pentru Le Figaro şi Radio France Info.

(w882) singur

***

Din primăvara lui 2014, duminica este, pentru telespectatorii TVR, prilej de întâlnire cu emisiunile pline de savoare marca Mircea Dinescu. Săptămânal, poetul, pamfletarul şi masterchef-ul Dinescu realizează şi moderează Politică şi delicateţuri la TVR 1 HD, TVRi şi online, pe TVR+. Pasionat de arta culinară şi la curent cu dedesubturile jocurilor politice, Mircea Dinescu încearcă să scoată din banalitate ideea de bucătărie românească, asortând-o cu un vin bun şi cu muzică lăutărească veche. Alături de el se află, de fiecare dată, o personalitate din actualitatea românească, o vedetă, un politician, un artist, un filosof sau un medic celebru. Pentru doritori, masterchefi şi gurmanzi, toate reţetele prezentate de Mircea Dinescu se găsesc pe site-ul TVR, în secţiunea dedicată emisiunii, sub titlul „Reţetele lui Dinescu".

 
O ediție ”Transparențe” cu artistul Eugen Moritz

O ediție ”Transparențe” cu artistul Eugen Moritz

publicat: Luni, 23 Septembrie 2024

Eugen Moritz este artist vizual, prof. univ. dr. la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, Departamentul de Fotografie, Video și ...

Ediție specială FILIT Chișinău

Ediție specială FILIT Chișinău

publicat: Luni, 23 Septembrie 2024

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere, organizat de Fundația KA-TET, va reuni numeroși prozatori, poeți, traducători, editori, ...

Contribuţiile cercetării şi tehnologiilor în sănătate

Prof. dr. Theo Trandafirescu, specializat în medicină internă, pneumologie și terapie intensivă, face parte din Asociația Medicilor Români din ...