loader
Foto

Interpretări memorabile la Duminica Filmului Românesc

„Balul de sâmbătă seară”, „Orient Express” şi „Testimonial” sunt filmele româneşti pe care le-ați putut urmări la TVR 2, duminică, 28 februarie.

 

„Balul de sâmbătă seară” - ora 14:10

„Balul de sâmbătă seară” a fost filmat în 1967 la Drobeta Turnu Severin, sub îndrumarea regizorului Geo Saizescu. Este povestea şoferului de camion Papa (Sebastian Papaiani), un tânăr vesel, fermecător, aflat mereu în căutarea unei alte iubiri.

(w882)

Atunci când are de ales între Lia şi Raluca se gândeşte cu care să rămână şi le dă un fel de „test al devotamentului”. Inventează un accident în care e victimă şi asteaptă reacţia fetelor. Soseşte de la spital cu trenul, dar la gară nu-l aşteaptă nimeni.

Alături de Sebastian Papaiani (Papa), Anna Szeles (Lia) şi Mariella Petrecu (Raluca) din distribuţia filmului au mai făcut parte şi alţi mari actori ai scenei româneşti: Puiu Călinescu, Octavian Cotescu, Mihai Fotino George Motoi, Cornel Patrichi, Coca Andronescu. Scenariul a fost semnat de Geo Saizescu şi Dumitru Radu Popescu.

„Orient Express”- ora 20:10

Filmul „Orient Express” (2004), regizat de Sergiu Nicolaescu, a fost inspirat din romanul "Prințul" (1944) de Tudor Teodorescu-Braniște. Ne prezintă povestea prințului Andrei Morudzi în două perioade ale vieții sale – între 1911-1916 și în 1935. Andrei Morudzi, ultimul descendent al unei vechi familii aristocrate, trăieşte de 16 ani într-o izolare totală, la castelul său de la Moruzeni. Viaţa lui e populată doar de fantomele tinereţii şi singura sa dorinţă este să meargă zilnic călare până la linia ferată din apropiere, pentru a întâmpina trenul pe care-l lua odinioară spre Paris.

(w882)

O dată pe săptămână, prinţul invită la castel câţiva aşa-numiţi prieteni, personajele importante ale comunităţii locale. Cu una dintre aceste ocazii, o cunoaşte pe Ana, fiica şefului de gară, o tânără de 21 de ani tocmai întoarsă de la pension pentru a se logodi. Fascinată de prezenţa prinţului, fata se îndrăgosteşte de el şi uită de logodnic, dar patima ei neîmpărtăşită va avea consecinţe tragice.

Rolurile principale sunt interpretate de: Sergiu Nicolaescu, Maia Morgenstern, Imola Kézdi, Dan Bittman, Gheorghe Dinică, Valentin Teodosiu, Ioana Moldovan și Vlad Zamfirescu. Scenariul filmului a fost scris de Sergiu Nicolaescu, Ioan Cărmăzan și Corneliu Dragomirescu.

„Testimonial” - ora 22:20

În filmul „Testimonial” (Germania- România, 2008), regizorul Răzvan Georgescu inițiază o cercetare profundă a realului, prin care să ajungă de la cunoașterea și înțelegerea celorlalți, la autocunoaștere și autoînțelegere. Diagnosticat cu o tumoare pe creier, regizorul filmului decide să întreprindă o călătorie la graniţa dintre viaţă şi moarte, vizitând artişti bolnavi în fază terminală. Oameni care continuă să lucreze la capodopera lor finală, în speranţa că aceasta le va supravieţui sau că îi va salva.

(w882)

El înregistrează nu propriile senzații, ci mărturiile unor alte persoane care au trecut prin experiențe similare (compozitori, pictori, sculptori sau scriitori). Captivant, tulburător și surprinzător de plin de umor, documentarul este o cursă emoțională extremă. Transmite un mesaj pozitiv despre căutarea frumuseţii în apropierea sfârşitului şi despre calităţile vindecătoare ale artei. Din distribuţie fac parte: Joerg Immendorff, Bill Viola, Katherine Sherwood, Helmut Dubiel, Peter Jecza, Remus Georgescu, William Finn.

 

 
Andrei Ionescu: “Se pare că, în faţa lui Dumnezeu unica bogăţie pe care o poţi trece dincolo sunt faptele noastre bune!”

Andrei Ionescu, soţul regretatei actriţe Ileana Stana-Ionescu, s-a alăturat campaniei umanitare TVR “Împreună facem bine!”. În vârstă de 97 de ...

Muzeul Apei

Muzeul Apei "Leonida Truță" din Cluj-Napoca

publicat: Joi, 26 Septembrie 2024

”Acest așezământ are menirea de a-ți reaminti ție, trecătorule, că de la o zi la alta apa este tot mai puțină și noi tot mai  mulți. Drept aceea, ...

Regizorul Silviu Purcărete, omagiat la Teatrul „Marin Sorescu” din Craiova

În cadrul „Săptămânii Purcărete”, iubitorii de cultură se pot delecta cu cinci dintre spectacolele apreciate ale marelui regizor, precum și cu ...