loader
Foto

Galerie foto

Duminica filmului românesc, dulce-amară

Liceenii Rock'n'Roll, Secretul lui Bachus şi Toată lumea din familia noastră sunt filmele româneşti pe care TVR 2 le-a programat pentru duminică, 10 ianuarie.

 

Liceenii Rock'n'Roll - ora 14.10

Seria „anilor de liceu” din perioada comunistă a început cu “Declaraţie de dragoste”, a fost continuată de regizorul Nicolae Corjos cu „Liceenii” din 1986, film în care au devenit idolii unei generaţii cu matricolă şi bentiţă protagoniştii Oana Sârbu, Ştefan Bănică jr. şi Mihai Constantin.

(w160) Licenii roDupă 1989, seria … a mers mai departe, cu „Liceenii Rock'n'Roll” - 1991 şi „Liceenii în alertă” - 1993.

Duminică, 10 ianuarie, de la ora 14.10, vă dăm întâlnire cu "Liceenii Rock'n'Roll", filmul care spune povestea formaţiei rock a tinerilor noştri protagonişti. Trupa urmează să participe la un concurs. Succesul depinde de un cântec nou pe care membrii ei ar trebui să-l compună. Dar, pe lângă activitatea artistică, adolescenţii au şi obligaţii şcolare, al căror gardian principal este severa Isoscel, profesoara de matematică.

Scriitorul George Şovu a asigurat scenariile întregii serii cu liceeni a lui Nicolae Corjos.

Secretul lui Bachus – ora 20.10

Realizat în 1984 de regizorul Geo Saizescu pe un scenariu de Titus Popovici, filmul îi are în distribuţia excepţională pe actorii Ştefan Mihăilescu-Brăila, Gheorghe Dinică, Jean Constantin, Emil Hossu, Dem Rădulescu, Sebastian Papaiani.

Subiectul filmului îl reprezintă depistarea și distrugerea unei rețele infracționale organizate în România comunistă în jurul gestionarului unui depozit de vinuri. Gruparea a ajuns să includă un număr mare de persoane din mai multe ramuri economice. Ștefănescu a pus bazele unei grupări icare se ocupa cu falsificarea și vânzarea de vinuri.

(w235) Secretul lZiaristul Victor descoperă nereguli într-o întreprindere agricolă de stat. Investigaţiile lui vor scoate la lumină potlogăriile responsabilului unei unităţi de desfacere a vinului, poreclit Bachus. În ciuda ajutorului de la foarte mulţi acoliţi, Bachus nu-şi va putea ascunde secretul.

Sursa de inspirație a scenariului filmului a fost, aşadar, cazul Gheorghe Ștefănescu sau dosarul „Vinul”. Lui Gheorghe Ştefănescu nu i s-a spus niciodată „Bachus". Această poreclă apare numai în filmul lui Titus Popovici şi Geo Saizescu. Lui Ştefănescu i se spunea „nea Gică".

Bachus era zeul roman al vinului şi viței-de-vie.

Toată lumea din familia noastră - ora 22.10

Marius vine să-şi ia fetiţa, pe Sofia, de la fosta soţie, care trăieşte cu mama şi cu actualul ei iubit. O ceartă iscată între cei patru adulţi se transformă într-o altercaţie serioasă, cu accente când dramatice, când penibile, care nu fac decât să o sperie pe micuţa Sofia.

“Toată lumea din familia noastră” este povestea tristă a unui tată şi a fiicei lui, care vor să plece în vacanţă împreună, dar cărora le dau de furcă încurcăturile relaţiilor de familie.

Filmul lui Radu Jude a câştigat premiul pentru cel mai bun film la Festivalul de la Sarajevo (2012), premiul Grand Prix CinEast (2012) şi premiul pentru cea mai bună peliculă la Festivalul “Anonimul” (2012).

(w882) Toată lum

 
Andrei Ionescu: “Se pare că, în faţa lui Dumnezeu unica bogăţie pe care o poţi trece dincolo sunt faptele noastre bune!”

Andrei Ionescu, soţul regretatei actriţe Ileana Stana-Ionescu, s-a alăturat campaniei umanitare TVR “Împreună facem bine!”. În vârstă de 97 de ...

Muzeul Apei

Muzeul Apei "Leonida Truță" din Cluj-Napoca

publicat: Joi, 26 Septembrie 2024

”Acest așezământ are menirea de a-ți reaminti ție, trecătorule, că de la o zi la alta apa este tot mai puțină și noi tot mai  mulți. Drept aceea, ...

Regizorul Silviu Purcărete, omagiat la Teatrul „Marin Sorescu” din Craiova

În cadrul „Săptămânii Purcărete”, iubitorii de cultură se pot delecta cu cinci dintre spectacolele apreciate ale marelui regizor, precum și cu ...