loader
Foto

Duminica Filmului Românesc dedicată, în 9 octombrie, regizorului Dan Piţa

Cu ocazia aniversării zilei de naştere (în 11 octombrie), TVR 2 a programat duminica aceasta trei dintre filmele sale:  Nunta de piatră, Tănase Scatiu şi Kyra Kyralina.

 

Cu numai două zile înainte ca regizorul Dan Piţa să împlinească 78 de ani, TVR 2 îi dedică ciclul „Duminica filmului românesc” programând în 9 octombrie trei dintre filmele semnate de acesta: Nunta de piatră (de la ora 14.00), Tănase Scatiu (de la ora 20.00) şi Kyra Kyralina (de la ora 22.00).

Nunta de piatră

România, 1973, Regia: Dan Piţa, Mircea Veroiu

Cu: Leopoldina Bălănuţă, Mircea Diaconu, Eliza Petrăchescu, Radu Boruzescu

„Nunta de piatră” este compus din două mediu-metraje. Cele două mediu-metraje, ecranizări ale nuvelelor lui Ion Agârbiceanu „Fefeleaga" şi „La o nuntă", reprezintă un întreg nu doar prin temă – universul rural tradiţional – ci şi prin mijloacele stilistice folosite remarcabil de cei doi regizori aflaţi la debut.

Acţiune se petrece în zona auriferă a Ţării Moţilor, la începutul secolului al XX-lea. „Fefeleaga”, în regia lui Mircea Veroiu, are ca personaj central o văduvă sărmană, care trudeşte la cariera de piatră, pentru a-şi întreţine fiica bolnavă... În „La o nuntă”, semnat de Dan Piţa, un dezertor din armată încearcă să scape de urmăritorii săi alăturându-se unui muzicant tocmit să cânte la o nuntă.

Filmul, care are o distribuţie de excepţie - Leopoldina Bălănuţă, Mircea Diaconu şi Radu Boruzescu, a primit o diplomă specială la Festivalul de Film de la Cannes în 1972.

Tănase Scatiu

România, 1976, Regia: Dan Piţa

Cu: Victor Rebengiuc, Eliza Petrăchescu,

„Tănase Scatiu” (din 1976), în regia lui Dan Piţa, este ecranizarea romanului omonim de Duiliu Zamfirescu. Înglodat în datorii, boierul Murguleţ acceptă să-şi mărite fata, pe Tincuţa, cu vechilul parvenit Tănase Scatiu. Acesta pune mâna pe moşia boierului, ceea ce îi înlesneşte ascensiunea pe scara socială. Însă căsnicia eşuează lamentabil, iar proaspătul îmbogăţit, devenit între timp deputat, are de înfruntat revolta ţăranilor.

Kyra Kyralina

România, 2014, Regia: Dan Piţa

Cu: Iulia Dumitru, Ștefan Iancu, Corneliu Ulici

Dramă - inspirată de nuvela lui Panait Istrati. Povestea – desfăşurată în târgul pestriţ al Brăilei, la începutul secolului trecut - a două femei, Kyra şi Kyralina, mamă și fiică, terorizate de un bărbat și tată grosolan, totul fiind relatat din perspectiva fiului Kyrei, Dragomir, ajuns peste ani prozator.

 
Miodrag Belodedici și performanța sa unică în fotbalul românesc

Este una dintre legendele sportului românesc și singurul fotbalist român care a câştigat de două ori Cupa Campionilor Europeni.

Înlocuirea animalelor de tracțiune, o temă de viitor

Înlocuirea animalelor de tracțiune, o temă de viitor

publicat: Miercuri, 25 Septembrie 2024

Caii nu pot fi înlocuiți peste tot de tricicluri, dar aceasta este o soluție ecologică convenabilă, care pare a fi din ce în ce mai căutată ...

Eforturi comune de susținere a sinistraților

Eforturi comune de susținere a sinistraților

publicat: Miercuri, 25 Septembrie 2024

Eforturile de ajutorare a sinistraților din județul Galați continuă, iar comunitatea se mobilizează pentru a arăta că împreună putem depăși orice ...