loader
Foto

Două capodopere ale regizorului Lucian Pintilie, duminică la TVR2

Duminica Filmului Românesc îi este dedicată, pe 7 noiembrie, regretatului Lucian Pintilie. Vă invităm să urmăriți „Duminică la ora 6" (ora 13.10) și „De ce trag clopotele, Mitică?" (ora 20.10).

 

Duminică la ora 6

(România, 1966)

TVR2, TVR+, ora 13.10

În distribuția acestei drame îi vedem pe Irina Petrescu, Dan Nuţu, Eugenia Bosânceanu, Grațiela Albini.

În România anilor 1940, Radu se îndrăgosteşte de Anca, o studentă pe care o cunoaște la un bal unde intervenţia huliganică a unui grup de fascişti l-a obligat să-i ia partea fetei, provocând o bătaie. Amândoi luptă pe ascuns împotriva fascismului, sunt suspectaţi și urmăriţi. Eroul e pus în situaţii riscante care-i obligă pe amândoi să nu primejduiască însăşi cauza pe care o slujesc. Niciunul nu suportă interdicţia de a se vedea. Se întâlnesc și fac exact ce nu trebuie făcut în situația lor, nevrând să renunțe nici la dragoste, nici la datorie.

Dan Nuțu debutase în film în 1964, în „Cartierul Veseliei", de Manole Marcus, iar aici se afla la al doilea rol al său într-un lungmetraj.

(w882) Dan Nuţu

Directorul de imagine Sergiu Huzum, operator la Studioul Sahia, a filmat aici primul său lungmetraj de ficțiune. Efectul patentat de Huzum în cinematografie, denumit Vertigo Effect, a fost folosit pentru prima oară în „Duminică la ora 6". Sergiu Huzum a mai filmat cu Lucian Pintilie și „Reconstituirea" (1968).

Printre premiile cu care a fost recompensat debutul în film al regizorului Lucian Pintilie se află, la Mamaia, Premiul special al juriului şi Premiul de interpretare feminină (Irina Petrescu); la Mar del Plata, Premiul special al juriului, Premiul "Opera Prima", Premiul special al criticii; la Cannes, Marele Premiu la secția „Recontres Internationales du film pour Jeunesse”.

De ce trag clopotele, Mitică?

(România, 1981)

TVR2, TVR+, ora 20.10

Comedia este inspirată de opera lui Ion Luca Caragiale, în primul rând de piesa „D’ale carnavalului” şi de schiţele care îl au erou pe Mitică, spiritul bucureşteanului.

(w882) De ce trag

În egală măsură satiră politică şi de moravuri, filmul surprinde temele recurente ale lui Caragiale şi nu lasă deoparte nici mahalagismele, nici patriotismul gros ori proastele maniere, strident creionate.

Lucian Pintilie recurge la ironie şi sarcasm pentru a realiza o incursiune în universul micii burghezii, o lume preocupată de trivial.

Didina Mazu (Tora Vasilescu), amanta lui Pampon (Victor Rebengiuc), este îndrăgostită de Nae Girimea (Gheorghe Dinică), bărbierul cartierului. Dar Nae este şi amantul Miţei Baston (Mariana Mihuţ), care este amanta lui Crăcănel (Petre Gheorghiu). Intriga se dezvoltă într-un Bucureşti trist, mocirlos, blestemat să fie într-o eternă reamenajare: în film, orașul se pregătea de găzduirea unei expoziţii naţionale.

În film au mai fost distribuiți Ștefan Iordache (Mitică), Florin Zamfirescu, Mircea Diaconu, Constantin Băltărețu, Jorj Voicu, Ștefan Bănică, Tamara Buciuceanu-Botez.

(w882) De ce trag

Filmul a fost interzis timp de zece ani şi a fost lansat în 1990. Uniunea Cineaștilor din România l-a răsplătit în același an cu mai multe distincții: Marele Premiu, Premiul pentru imagine (Florin Mihăilescu), Premiul pentru interpretare feminină (Mariana Mihuț), Premiul pentru interpretare masculină, rol secundar (Mircea Diaconu)

„De ce trag clopotele, Mitică?“ (1981), în care regizorul l-a distribuit pe Victor Rebengiuc în rolul lui Pampon şi pe Mariana Mihuţ în rolul Miţei Baston, a reprezentat debutul colaborării profesionale dintre cei trei. În 2003, Victor Rebengiuc a interpretat rolul lui Niki Ardelean în filmul „Niki Ardelean, colonel în rezervă“ şi în 2006 a jucat scurtmetrajul „Tertium non datur“.

***

Lucian Pintilie (9 noiembrie 1933 - 16 mai 2018)

Mai multe informații despre filmele programate la TVR aflați aici.

 
Țăst Show – Storceag de cegă și tocăniță de mistreț, la Runcu | VIDEO

Emisiunea "Țăst Show" de la TVR Craiova ne oferă o incursiune delicioasă în gastronomia tradițională românească, cu un episod dedicat ...

Ziua Națională a Vinului: O sărbătoare a tradiției și calității | VIDEO

„Vinul nostru uimitor de bun” este sloganul sub care se va desfășura, în acest an, Ziua Națională a Vinului din Republica Moldova, un eveniment ...

1944, anul de răscruce din istoria Iașului | VIDEO

1944, anul de răscruce din istoria Iașului | VIDEO

publicat: Duminică, 22 Septembrie 2024

Anul 1944 reprezintă un moment crucial în evoluția orașului Iași, un an marcat de devastarea și transformările profunde cauzate de conflagrația ...