PROMO
Au creat adevărate fenomene în domeniile lor. Coregrafa Andrea Gavriliu și regizorul de teatru Andrei Măjeri, doi tineri care au oferit publicului spectacole de excepție, „Double Fiesta” și „Cine l-a ucis pe tata?”, au fost invitaţii Marinei Constantinescu luni, 18 noiembrie, ora 23.00, la TVR 1.
Pentru că emisiunea „Nocturne” a fost și rămâne un spațiu al valorilor, noul sezon continuă cu o ediţie ai cărei protagonişti sunt doi artiști remarcabili, care au creat adevărate fenomene în domeniile lor, după un lung și riguros drum al căutării de sine. Invitații Marinei Constantinescu de luni, 18 noiembrie, sunt coregrafa Andrea Gavriliu și regizorul de teatru Andrei Măjeri, doi tineri care au oferit, în ultimul an, două spectacole de excepție: „Double Fiesta” și „Cine l-a ucis pe tata?”. Urmărim „Nocturne” de la ora 23.00, la TVR 1.
Deși pasiunea (de altfel, și calea ei în viață) este coregrafia, prima opțiune nu a fost dansul, Andrea fiind absolventă de actorie, la clasa lui Miklos Bacs. „Nu e nicio tragedie să abandonezi o direcție și să te apuci de alta”, declară Andrea Gavriliu, care ne va povesti mai multe pe aceată temă la „Nocturne”, luni seară, de la ora 23.00.
La cei 39 de ani ai săi, Andrea Gavriliu are deja numeroase premii importante pentru orice profesionist al scenei, trei dintre ele din partea UNITER: premiul special al senatului pentru mișcare scenică (2019), premiul pentru cel mai bun spectacol - „Rambuku" de Jon Fosse, regia Mihai Măniuțiu (2018) și premiul special al senatului pentru teatru-dans - „Zic Zac" (2014).
Nu este foarte împăcată cu ideea că are un „stil recognoscibil”, este exigentă cu actorii, dar rezultatele lor sunt mereu surprinzătoare, în ciuda faptului că nu lucrează cu dansatori profesioniști. „Dansul înseamnă matematică, totul este calculat și numărat”, explică Andrea Gavriliu.
Andrei Măjeri este regizorul care semnează spectacolul de impact „Cine l-a ucis pe tata?”. Cu acest prilej, cei doi invitați ai emisiunii și-au unit talentele într-o echipă capabilă de performanță la cel mai înalt nivel. Pentru această piesă, Andrei a fost distins cu premiul UNITER pentru cea mai bună regie.
„Mi-e foarte greu să nu le impun actorilor ritmul pe care îl simt eu”, admite Andrei Măjeri, dar mai multe vom afla despre stilul său regizoral în dialogul cu Marina Constantinescu la „Nocturne”.
Într-o permanentă explorare, regăsim în spectacolele lui Andrei Măjeri tragedia greacă, războiul, condiția artistului, sexualitatea, personajele feminine puternice etc. A vrut să devină architect, dar și-a clădit o carieră solidă în arta teatrului. Pe care a stabilit că o va părăsi. Când și pentru ce anume, ne va spune luni seară, la TVR 1, de la ora 23.00.
credit foto: TVR