loader
Foto

Galerie foto

Documentarele 360°-Géo ne poartă prin Vietnam, Iran şi Mongolia

În această săptămână, de la ora 17:00, ați putut urmări pe TVR 2, TVR HD şi TVR+ trei documentare realizate de jurnaliştii de la Arte France. Subiectele documentarelor ne-au purtat prin golful vietnamez Halong, Iran şi deşertul Gobi.

 

Satele plutitoare din golful Halong (marţi, 3 mai, ora 17:00)

„Dacă aş trăi pe uscat, pescuitul mi-ar lipsi enorm de mult. Nu aş putea să trăiesc fără”, spune Khuyen Van Vu, un locuitor din golful Halong. Pescar, el a deprins această meserie de la tatăl său, iar Khuyen l-a învățat și pe fiul său de 21 de ani, Luu, să trăiască din resursele pe care i le oferă apa.

Într-unul dintre cele mai frumoase şi cunoscute locuri din Vietnam, golful Halong, circa 1600 de locuitori au case plutitoare și-și petresc toată viața pe apă. Luu vrea să-şi cumpere o casă plutitoare împreună cu soţia Maï şi copii lor. Dar în acest sezon, pescuitul a fost sărac, iar oamenii încă nu și-au primit banii de la ultimele tranzacții cu lapte. Maï nu vrea să-și piardă noua casă, așa că a venit cu un plan: cu o barcă din bambus, a dat start unei afaceri... călătoare. (Les villages flottants de la baie D'Halong, Franţa-Germania, 2006)


Caviarul, comoara din Iran (miercuri, 4 mai, ora 17:00)

În Marea Caspică se află 90% din efectivul mondial de sturioni sălbatici, peştii care produc caviarul. Fiecare kilogram de caviar îi aduce unui pescar echivalentul a 300 de euro (prin comparaţie, 100 grame de caviar într-un restaurant occidental costă "doar” 1.400 euro !). În urmă cu 15 ani, recolta anuală se ridica la 123 de tone, dar acum a scăzut la mai. (Le caviar, ce tresor venu d'Iran, Franţa-Germania, 2008).


Prin deşertul Gobi pe cămilă (joi, 5 mai, ora 17:00)

Viaţa nomazilor din Mongolia în ritmul Universului. Sarangerel şi Badbold, un cuplu de mongoli, străbat sud-vestul deşertului Gobi cu animalele lor: 54 cămile, 26 bovine şi 230 de oi şi capre. Zilele lor sunt ritmate de activitatea legată de animale. Alăturându-li-se, realizatoarea Svea Andersson prezintă modul de viaţă tradiţional al cămilarilor nomazi din Mongolia, care au televizor sau maşină, dar trăiesc tot în ritmul dat de natură, într-un mediu ostil şi grandios.

Mulți din nomazi, după democratizarea lși liberalizarea pieței, au părăsit stepa pentru a se stabili la oraș, dar Sarangerel șo Badbold nu au nicio intenție să facă acest lucru. (Le desert de Gobi a dos de chameau, Franţa-Germania, 2005)


 

 
”Călător de meserie”, în județul Mureș

”Călător de meserie”, în județul Mureș

publicat: Miercuri, 25 Septembrie 2024

Călătoriile sunt cel mai bun mod de a ne hrăni sufletul și de a ne extinde orizontul. Acceptați provocarea acestei aventuri care să vă aducă ...

Angela Avram: „Pentru noi, sărbătorile şi tradiţiile au fost întotdeauna în familie”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii ...

Miodrag Belodedici și performanța sa unică în fotbalul românesc

Este una dintre legendele sportului românesc și singurul fotbalist român care a câştigat de două ori Cupa Campionilor Europeni.